Διυλιστήριο: VIDEO - Καρφιά Τσίπρα στην Γερμανία στη Σύνοδο Κορυφής των ΗΕ: Δεν μπορούμε να μιλάμε για δάνεια στις ανεπτυγμένες χώρες εάν δεν αντιμετωπίζουμε το χρέος

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

VIDEO - Καρφιά Τσίπρα στην Γερμανία στη Σύνοδο Κορυφής των ΗΕ: Δεν μπορούμε να μιλάμε για δάνεια στις ανεπτυγμένες χώρες εάν δεν αντιμετωπίζουμε το χρέος

Το ζήτημα του χρέους αναδεικνύει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα πως μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα 15 χρόνια δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα 15, ή τα 15 πριν από αυτά και γιατί συμβαίνει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, να μιλάμε όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, και ακόμη οι προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο, να παραμείνουν ίδιες, ή να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο.

Στην ομιλία του υπογράμμισε επίσης ότι «η εμπειρία μας στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι διδακτική» απαριθμώντας τις 3 επικαλυπτόμενες κρίσεις στις οποίες η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο.
  • Μιας οικονομικής κρίσης που δημιουργείται από μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.
  • Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα.
  • Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Αναφορικά με το θέμα του χρέος τόνισε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του Χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. «Σε όλα τα φόρα θα πρέπει να μιλούν για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη» επεσήμανε.

«Θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη. Ένα σύστημα που θα επιτρέψει την Ατζέντα μας να ακμάσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αντί να ασφυκτιά, όπως έκανε τα τελευταία 30».

Καρφιά στη Γερμανία


Στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα δεν έλειψαν και τα καρφιά στην Γερμανία, αφού τόνισε ότι «η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία για την ανάπτυξη, ακόμη και για τις ανεπτυγμένες χώρες, όπως συνέβη για τη Γερμανία το 1953». Και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε».

Άφησε δε αιχμές για τον τρόπο που λειτουργούν τα προγράμματα διάσωσης, που δεν αφήνουν τα κράτη να ορίζουν τις δικές τους πολιτικές. « Πρέπει να απομακρυνθούμε από τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη ότι οι αγορές είναι ο μοναδικός κατανεμητής πόρων στην οικονομία. Και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα στη βάση ενός παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος που ενθαρρύνει τους φορολογικούς παραδείσους και την δημιουργία off shore εταιρειών. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, παρά μόνον εάν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις διατηρούν το δικαίωμα να αποφασίζουν για αυτό» σημείωσε.

Παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έκανε ο πρωθυπουργός και κατά την παρουσία του στο πάνελ που διοργανώθηκε από το Clinton Global Initiative στη Ν. Υόρκη.

Ο κ. Τσίπρας, παρουσία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, αναφέρθηκε στα εργαλεία αντιμετώπισης της κρίσης και υπογράμμισε ότι η σκληρή λιτότητα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση αυτή. Μίλησε επίσης για τη σημασία να υπάρξει πολιτική σταθερότητα 4ετίας στη χώρα , ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη ανάγκη μεταρρυθμίσεων και στον δημόσιο τομέα.

Ο κ. Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι το μήνυμα του προς τους εν δυνάμει επενδυτές δεν μπορεί να είναι άλλο από το «Καλώς ήρθατε». Στο κάλεσμά του αυτό ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολλά πλεονεκτήματα. Όπως είπε, πρόκειται για μία χώρα η οποία είναι εντός της ζώνης του ευρώ, βρίσκεται σε μία σημαντική τοποθεσία ανάμεσα σε τρεις ηπέιρους και στο μέλλον θα είναι ελκυστική για επενδύσεις. Αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας είναι μία «δική μου επιθυμία». Παράλληλα, εξηγώντας τη σημασία των επενδύσεων είπε ότι θα οδηγήσουν τη χώρα ξανά στη σταθερότητα και την ανάπτυξη ενώ θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή.



Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα


Η δεξίωση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και διμερείς συναντήσεις με τους προέδρους της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Κίνας και της Αιγύπτου, περιλαμβάνονται στην ατζέντα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στις 08:00-8.50 (τοπική ώρα) στη δεξίωση υποδοχής από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν στους αρχηγούς κρατών, ενώ από τις 9:00 έως τις 11:00 θα παρακολουθήσει την έναρξη της Γενικής Συζήτησης της 70ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με πρώτο ομιλητή τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών και επόμενο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στις 11:00 ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και στις 11.30 διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο του Iσημερινού Ραφαέλ Κορέα.

Στις 13:15 ο κ. Τσίπρας θα παρακαθίσει στο επίσημο γεύμα που παραθέτει ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ενώ στις 15:00 θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και στις 16:30 διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Από τις 19:00-22:00, ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στη δεξίωση που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

Ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει -πιθανότατα την Τετάρτη- τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.




Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus