Διυλιστήριο: Μ.Ομπάμα προς Α.Τσίπρα για να "ακούσει" το Βερολίνο: "Να κουρευτεί το ελληνικό χρέος για να γίνει βιώσιμο"

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Μ.Ομπάμα προς Α.Τσίπρα για να "ακούσει" το Βερολίνο: "Να κουρευτεί το ελληνικό χρέος για να γίνει βιώσιμο"

Την στήριξή του στον Έλληνα πρωθυπουργό Α.Τσίπρα εξέφρασε ο Αμερικανό πρόεδρος Μ.Ομπάμα για το ζήτημα της μείωσης του ελληνικού χρέους αναφέροντας χαρακτηριστικά στην μεταξύ τους τηλεφωνική συνομιλία για " συμφωνία με τους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας" ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Αναφέρθηκε βέβαια και στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να αναπτυχθεί, και έδωσε συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό για την εκλογική του νίκη στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο πρέοδρος Μ.Ομπάμα έκανε αναφορές και για το προσφυγικό όπου δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα είναι αλληλέγγυες με Αθήνα και Βρυξέλλες, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.

Μόνο τυχαία δεν θεωρείται η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να αναβαθμίσει το ΚΥΣΕΑ σε οργανισμό χάραξης γεωπολιτικής. Πριν από λίγο δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι το ΚΥΣΕΑ δεν θα συνεδριάζει μόνο για να παίρνει αποφάσεις αλλά και θα χαράσσει πολιτική.
Το επιτελικό όργανο θα είναι ένα ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο ώστε να επιλύονται στο ανώτατο επίπεδο όλα τα σοβαρά γεωπολιτικά ζητήματα.

Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός έχει συνειδητοποιήσει ότι η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας είναι εκ των ουκ άνευ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος:

"Ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να τον συγχαρεί για την επιτυχία του κόμματός του στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος Ομπάμα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε μια συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στην πορεία της προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την επίτευξη μιας βιωσιμότητας του χρέους της εντός της Ευρωζώνης, μέσω επίσης μιας συμφωνίας με τους πιστωτές της για την ελάφρυνση του χρέους της.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε επίσης για αλληλεγγύη των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την αντιμετώπιση της πολύ μεγάλης εισροής προσφύγων και μεταναστών και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους Σύρους και άλλους που χρειάζονται ανθρωπιστική αρωγή. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία που έχει η συνεργασία με την Τουρκία πάνω σε αυτές τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για να βρεθεί μια επιτυχής λύση στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού."

Είναι τυχαίο ότι τα σκάνδαλα της VW τώρα και της Siemens πιο πριν αποκαλυφτήκαν από τις ΗΠΑ; Κάθε άλλο. Πρόκειται για έναν οικονομικό «πόλεμο».

Πολλές ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού προς τη Βερολίνο, αλλά και τον ίδιο τον Μπάρακ Ομπάμα, να βρεθεί λύση στο χρέος της Ελλάδας για να μην επιδεινωθεί η παγκόσμια οικονομία, αλλά δεν εισακούστηκαν από την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε.

Τι πραγματικά συμβαίνει; Η Γερμανία έχει επιλέξει μία πολιτική μέσω της οποία επιβάλει τη λιτότητα στις χώρες της Ευρώπης για να κερδίζει αυτή και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί το ευρώ για να ενδυναμώσει οικονομικά τη θέση της παγκοσμίως. Βάσει στοιχείων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από την ελληνική κρίση και μόνο η Γερμανία έχει κερδίσει 100 δισ. ευρώ.

Είναι σαφές ότι η Γερμανία "βολεύεται" από την εξαθλίωση ολόκληρης της Ευρώπης.

Η δε οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει ρίξει την ισοτιμία ευρώ δολαρίου με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι εξαγωγές της Γερμανίας. Αυτό δεν συμφέρει καθ’ όλου τις ΗΠΑ που βλέπουν τις δικές του εξαγωγές να περιορίζονται και να μην μπορούν να βάλουν την οικονομία τους σε τροχιά ανάκαμψης.

Οι χώρες της Ευρώπης με τη λιτότητα που επιβάλει το Βερολίνο δεν μπορούν να καταναλώσουν τα αμερικανικά προϊόντα, ενώ η ισοτιμία που είχε φτάσε στο 1 προς 1,13 έπληξε ιδιαίτερα τις εξαγωγές της ΗΠΑ και συνεχίζει. Αυτός ήταν και ο λόγος των παρεμβάσεων από την Ουάσιγκτον υπέρ της Ελλάδας, πέραν βέβαια και των γεωπολιτικών προεκτάσεων, για το θέμα του χρέους.

Για να χτυπηθεί η κερδοφόρα για την Γερμανία λιτότητα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν μειώσεις χρεών, όπως στην ελληνική περίπτωση. Οι Αμερικανοί έστειλαν πρώτα το "μήνυμα" στο Βερολίνο αποκαλύπτοντας την απάτη της VW και τώρα ο πρόεδρος Μ.Ομπάμα ξαναζητάει αυτή τη φορά πιο πειστικά, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να υπάρξει ανάπτυξη και άρα αγορά αμερικανικών προϊόντων, όπως και ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus