Διυλιστήριο: Έρχονται τα «πάνω κάτω» στη φορολογία - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Έρχονται τα «πάνω κάτω» στη φορολογία - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Έρχονται τα «πάνω κάτω» στη φορολογία - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι 

Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε χθες στους δανειστές την πρότασή της για το φορολογικό, η οποία περιλαμβάνει ανατροπές στις φορολογικές κλίμακες.

Σύμφωνα με την πρόταση, τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα υποστούν οι αυτοαπασχολούμενοι με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ και οι μισθωτοί με ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, λόγω της αύξησης του ανώτατου συντελεστή στο 50%. 

Στην ελληνική πρόταση, την οποία κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους δανειστές, δεν έχει ενσωματωθεί στη νέα προτεινόμενη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Μόλις συμβεί αυτό, θα αυξηθεί περισσότερο η φορολογική επιβάρυνση. 

Θεσπίζεται νέα ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες με τέσσερα εισοδηματικά κλιμάκια και συντελεστές: 

- 22% για εισόδημα έως 25.000 ευρώ 
- 32% για εισόδημα από 25.000 έως 42.000 ευρώ 
- 42% για το τμήμα του εισοδήματος από 42.000 έως 60.000 ευρώ 
- 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ 

Έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.550 ευρώ μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους. 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα φορολογούνται με τη νέα ενιαία κλίμακα από το πρώτο ευρώ. 

Σχετικά με τους αγρότες, πρόθεση είναι να ισχύσει ένας συντελεστής, ο οποίος όμως θα αυξηθεί σταδιακά σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας, από το 13% που είναι σήμερα στο 26%, που προβλέπει η νέα συμφωνία. 

Κερδισμένοι από το νέο φορολογικό θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισόδημα ως 25.000 ευρώ, καθώς ο συντελεστής φορολόγησής τους θα μειωθεί από το 26% στο 22%. 

Μικρό όφελος θα έχουν και οι αυτοαπασχολούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ, και έως 42.000 ευρώ, ενώ όσοι εμφανίζουν στην εφορία υψηλότερα εισοδήματα θα έχουν μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση. 

Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ, καθώς πλέον το τμήμα του εισοδήματος πάνω από αυτό το όριο θα φορολογείται με συντελεστή 50%. Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ, ενώ σήμερα πληρώνει φόρο 19.600 ευρώ, με τη νέα κλίμακα θα κληθεί να πληρώσει 24.300 ευρώ, δηλαδή 4.700 ευρώ περισσότερα. 

Βέβαια όλα αυτά στα χαρτιά, αφού είναι αβέβαιο αν η πρόταση θα καλύψει τις απαιτήσεις των δανειστών και θα πάρει το πράσινο φως.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus