Διυλιστήριο: Σοκάρουν τα στοιχεία της Europol: Τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτα παιδιά αγνοούνται. Φόβοι ότι έχουν πέσει θύματα trafficking

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Σοκάρουν τα στοιχεία της Europol: Τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτα παιδιά αγνοούνται. Φόβοι ότι έχουν πέσει θύματα trafficking

Σοκάρουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ανώτατος αξιωματούχος της Europol για την τύχη των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που καταφτάνουν στην Ευρώπη. Όπως αποκάλυψε στον Observer o Brian Donald της ευρωπαϊκής υπηρεσίας πληροφοριών, τουλάχιστον 10.000 παιδιά που ταξίδεψαν μέχρι την Ευρώπη χωρίς κάποιο ενήλικο μέλος της οικογενείας τους, έχουν εξαφανιστεί και κανείς δεν γνωρίζει την τύχη τους. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, πολλά από τα παιδιά ίσως να έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους, ενώ μερικά από αυτά ίσως να έχουν πέσει στα δίχτυα κάποιου κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων. 

Οι μισές περιπτώσεις εξαφανίσεων έχουν σημειωθεί στην Ιταλία, όπου την Τρίτη έγιναν αναφορές αναφορές για 5.000 εξαφανισμένα παιδιά. 

Σύμφωνα με άλλη αναφορά που γνωστοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015, 1.000 ακόμη ασυνόδευτα παιδιά έχουν χαθεί στη Σουηδία, χωρίς να είναι γνωστό εάν βρίσκονται με τις οικογένειές τους ή έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής ή εργασιακής εκμετάλλευσης. Ο κ. Donald προειδοποιεί ότι μια πανευρωπαϊκή εγκληματική οργάνωση πιθανότατα να έχει βάλει στο στόχαστρο τα πιο ευάλωτα μέλη των μεταναστών.

Υπολογίζεται ότι το 27% των προσφύγων είναι ανήλικοι. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ο ακριβής αριθμός τους ξεπερνά τις 270.000 και, όπως δείχνει έκθεση της ΜΚΟ «Save the Children», εξ αυτών τα 26.000 είναι ασυνόδευτα. 

«Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι από εμπόλεμες ζώνες αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα. Αυτοί που δεν βρίσκονται υπό την εποπτεία των γονέων τους έχουν είτε σταλεί από τις οικογένειές τους στην Ευρώπη πρώτοι προκειμένου να έρθουν τα υπόλοιπα μέλη στη συνέχεια, είτε έχουν φύγει με άλλα μέλη της οικογενείας τους», εξηγεί εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη(OSCE), Mariyana Berket. 

Σύμφωνα με τον Brian Donald, η Europol έχει πράγματι στα χέρια της στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πολλά από τα εξαφανισμένα παιδιά έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Στην Ουγγαρία και τη Γερμανία μάλιστα έχει συλληφθεί μεγάλος αριθμός ατόμων που πιάστηκαν επ αυτοφώρω να εκμεταλλεύονται μετανάστες. 

«Έχει συσταθεί μια ολόκληρη εγκληματική οργάνωση τους τελευταίους 18 μήνες που σχετίζεται με την εκμετάλλευση των μεταναστευτικών ροών. Υπάρχουν φυλακές στη Γερμανία και την Ουγγαρία όπου η μεγάλη πλειοψηφία των κρατουμένων σχετίζονται με εγκλήματα που αφορούν στην προσφυγική κρίση», ανέφερε ο κ. Donald, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ των συμμοριών των διακινητών και των εγκληματικών οργανώσεων που εμπορεύονται ανθρώπους.

«Αυτοί που ήταν κάποτε μπλεγμένοι σε κυκλώματα trafficking, τώρα εμφανίζονται στα αρχεία μας να εμπλέκονται στην διακίνηση μεταναστών», είπε. 

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2015 στη Γερμανία είχε σημάνει συναγερμός μετά την εξαφάνιση τετράχρονου προσφυγόπουλου που περίμενε να εισέλθει σε κέντρο καταγραφής μεταναστών μαζί με τους γονείς του. Λίγες ημέρες αργότερα, το παιδί βρέθηκε δολοφονημένο στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου σε προάστιο του Βερολίνου. Όταν η υπόθεση πήρε μεγάλη διάσταση, ένας 32χρονος άνδρας με καταγωγή από τη Βοσνία ομολόγησε στις αρχές ότι απήγαγε, βίασε και σκότωσε το τετράχρονο αγοράκι, ενώ αποκάλυψε ότι είχε προβεί σε τέτοια πράξη και στο παρελθόν.


http://www.diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus