Διυλιστήριο: Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Η Κομισιόν δεν μεταχειρίζεται τις χώρες μέλη ισότιμα

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Η Κομισιόν δεν μεταχειρίζεται τις χώρες μέλη ισότιμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι συνεπής στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διατήρηση του ελέγχου των προϋπολογισμών, σύμφωνα με τους ελεγκτές της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να τηρούν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα κάτω από το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και να περιορίσουν το χρέος τους στο 60% του ΑΕΠ.

Αν το έλλειμμα μιας χώρας είναι πάνω από το ανώτατο όριο ή διαθέτει μεγάλο χρέος που δεν μειώνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα πρέπει να θέτουν στόχους και προθεσμίες για τη διόρθωση των ανισορροπιών σύμφωνα με την διαδικασία που προβλέπεται για το υπερβολικό έλλειμμα.

Η Κομισιόν «δεν εφαρμόζει την διαδικασία με συνέπεια», αναφέρουν οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή αρχή δεν ήταν αποτελεσματική στην συλλογή αξιόπιστων στοιχείων από τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δεν τις πιέζει να προβούν στις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την κριτική, λέγοντας ότι μεταχειρίζεται τις ευρωπαϊκές χώρες ισότιμα.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), το θεσμικό όργανο της ΕΕ που είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση των οικονομικών των χωρών του μπλοκ, προέτρεψε την Επιτροπή να είναι πιο διαφανής στον τρόπο με τον οποίο αξιολογεί τη συμμόρφωση των χωρών με τους δημοσιονομικούς κανόνες.

«Υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες διαθέσιμες σχετικά με τα δεδομένα της Επιτροπής και των παραμέτρων», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι «εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη συνολική αξιοπιστία των αξιολογήσεων της».

Στα σχόλια που επισυνάπτονται στην αναφορά του ΕΕΣ, η Κομισιόν απάντησε ότι είναι πλήρως αφοσιωμένη στην διαφάνεια ενώ έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα κύρια μέτρα.

Η αναφορά ήλεγξε την εφαρμογή των δημοσιονομικών κανονισμών το χρονικό διάστημα 2009-2015 σε έξι χώρες: την Ιταλία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Τσεχία, την Κύπρο και την Μάλτα.

Οι ελεγκτές είπαν πως η Κομισιόν έκανε χρήση «μιας αυξημένης ευελιξίας και διακριτικότητας» για τις περιπτώσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας το 2015, αποφασίζοντας να μην ζητήσουν δημοσιονομική προσαρμογή, παρά την παραβίαση «εκ πρώτης όψεως» του κανόνα του χρέους από την Ιταλία, ενώ στην Γαλλία επιτράπηκε περισσότερος χρόνος για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3%.

Πηγή
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus