Διυλιστήριο: Στον εισαγγελέα τα δάνεια της εφημερίδας του Τριανταφυλλόπουλου

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Στον εισαγγελέα τα δάνεια της εφημερίδας του Τριανταφυλλόπουλου

Στη ζούγκλα των χρηματοδοτήσεων από την αμαρτωλή Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, όχι μόνο φαίνεται πως είχε εμπλοκή, αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει ως σήμερα να μην είναι ελεγχόμενος για ένα ποσό 9 εκατομμυρίων ευρώ, που κατέληξαν στα ταμεία της εφημερίδας VETO, της οποίας ήταν εκδότης, λίγο πριν κλείσει. Η ομώνυμη εταιρία, της οποίας ο Τριανταφυλλόπουλος είχε το 51% των μετοχών, χρηματοδοτήθηκε από την εταιρία ΝΕΠ, του αχυράνθρωπου του Λαυρεντιάδη, Πέτρου Κυριακίδη. Τα χρήματα αυτά δεν επεστράφησαν ούτε στη ΝΕΠ ούτε και στο φυσικό πάροχο, δηλαδή την τράπεζα. Πληρώθηκαν προφανώς, όπως και όλες οι «τραπεζικές απώλειες», από τον ελληνικό λαό. Η εταιρία VETO του Τριανταφυλλόπουλου η οποία είναι υπό εκκαθάριση από το 2010, καταγράφει απλώς στους ισολογισμούς της το χρέος ως τη διάλυσή της. Μετά την εκκαθάριση είναι προφανές πως πρακτικά δεν μπορεί να εισπραχθεί τίποτα. Το περίεργο είναι πως, παρότι η ιστορία της χρηματοδότησης της εφημερίδας VETO παρατίθεται αναλυτικά στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για το σκάνδαλο της Proton Bank, o Τριανταφυλλόπουλος δεν έχει κληθεί για να δώσει εξηγήσεις. Σύμφωνα με νομικούς, ο Τριανταφυλλόπουλος έπρεπε να ελεγχθεί για ηθική αυτουργία και ενδεχόμενο δόλο, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η εταιρία του να εισπράξει 9 εκατομμύρια, τα οποία δεν ήταν περιουσία ούτε του Κυριακίδη, που εμφανιζόταν ως επενδυτής, ούτε του Λαυρεντιάδη. Οι ίδιος ο Τριανταφυλλόπουλος, απαντώντας στο Hot Doc (αφού αρχικώς εξαπέλυσε ύβρεις και απειλές) υποστηρίζει πως τα 9 εκατομμύρια πήγαν σε χρέη στους εργαζόμενους. Αναζητείται λοιπόν τράπεζα να μας δώσει 9 εκατομμύρια για να πληρώσουμε χρέη στους εργαζόμενους και να μην τα πάρει πίσω.

Το Νοέμβριο του 2009, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος προχώρησε στην έκδοση της εφημερίδας VETO, σε συνεργασία με τον Θανάση Λάλα. Η έκδοση της εφημερίδας ήταν το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης με τους πρώην συνεκδότες της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, Θέμο Αναστασιάδη και Τάσο Καραμήτσο. Το πετυχημένο διαφημιστικό του Πρώτου Θέματος, που εμφάνιζε Τριανταφυλλόπουλο και Αναστασιάδη σε κοινή μπανιέρα, είχε καταλήξει άδοξα, τουλάχιστον για τη συνεργασία. «Μόλις άνοιξε η τάπα», έγραφαν την εποχή εκείνη σχολιαστές, «αποκαλύφθηκε πως στη μπανιέρα δεν υπήρχε ούτε μύρο ούτε νερό αλλά βοθρολύματα». Οι πρώην συνεκδότες πραγματικά πυροδότησαν μια αντιπαράθεση με αλληλοκατηγορίες για μαύρο χρήμα, χρηματισμούς και υπονοούμενα ακόμη και για δολοφονίες.

Με αυτή την έννοια, ήταν λογικό και αναμενόμενο η έκδοσης της εφημερίδας VETO από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο να προκαλέσει το ενδιαφέρον και την περιέργεια για τη συνέχεια της αντιπαράθεσης. Το πρώτο φύλλο της VETO πούλησε 200.000 περίπου φύλλα. Πολύ γρήγορα, όμως, η κυκλοφορία της εφημερίδας άρχισε την πτώση. Τον Ιούνιο του 2010, μετά βίας πουλούσε 30.000 φύλλα, ενώ μετά από ένα χρόνο κυκλοφορίας κατέληξε στις 11.000. Την ίδια περίοδο, οι πρώτες σε κυκλοφορία εφημερίδες ξεπερνούσαν τα 150.000 φύλλα.

Ο… επενδυτής Κυριακίδης και ο Μάκης

Το 2010, ο Πέτρος Κυριακίδης, μέντορας και αχυράνθρωπος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, χρησιμοποιεί την εκδοτική εταιρία ΝΕΠ για να επενδύσει σε συγκροτήματα Τύπου. Αυτό που στην πραγματικότητα κάνει, είναι να δανειοδοτείται από την Proton Bank του Λαυρεντιάδη για να αγοράζει μετοχές σε διάφορα συγκροτήματα Τύπου και να εξασφαλίζει τη σιωπή των εκδοτών σε όσα κάνει ο Λαυρεντιάδης. Το σύνολο σχεδόν του Τύπου, από τη σκανδαλοθηρική Espresso έως το ΣΚΑΙ, αποκτούν ως εταίρο τη ΝΕΠ του Κυριακίδη, δηλαδή αφανώς τον Λαυρεντιάδη.

Στις 29 Μαρτίου 2010, η εταιρία ΝΕΠ του Κυριακίδη παίρνει δάνειο 10 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank φυσικά. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, που διενήργησε έλεγχο στην Proton Bank, με προϊστάμενο κλιμακίου ελέγχου τον Λ. Μαυρίδη, υπήρξε «έγκριση νέου Μ/Π δανείου 10 εκατομμυρίων ευρώ, 4ετούς διάρκειας, με σκοπό την εξαγορά του 49% των μετοχών της VETO ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Α.Ε. και τη χρήση του υπολοίπου ως κεφαλαίου κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα». Από αυτά τα 10 εκατομμύρια, τα 2 εκατομμύρια φαίνεται πως δίνονται για την αγορά του 44% της VETO του Τριανταφυλλόπουλου. Ενώ η εταιρία είναι μόλις μερικών μηνών και με δυσμενή οικονομικά στοιχεία, το 44% πουλιέται έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ, αντί 132.000 ευρώ που σύμφωνα με την ΤτΕ είναι η ονομαστική αξία του ποσοστού.

Ας υποθέσουμε, όμως, πως τόσο αποτίμησε ο Κυριακίδης το ποσοστό, με υπερτίμηση 1.188.000 ευρώ. Άλλωστε, απ’ ό,τι αποδείχθηκε, τα λεφτά δεν ήταν δικά του αλλά των καταθετών της Proton.


9 εκατομμύρια σε εφημερίδα που καταρρέει

Κατά τον έλεγχο, όμως, των οικονομικών στοιχείων της ΝΕΠ, του Κυριακίδη, αποδείχθηκε πως όχι μόνο τα δάνεια που πήρε για να «επενδύσει» στα συγκροτήματα Τύπου δεν είχαν καλύψεις, αλλά υπήρχε και μία χρηματοδότηση 9 εκατομμυρίων ευρώ προς την εφημερίδα VETO. Μετά από συνάντηση των ελεγκτών της ΤτΕ με τον Πέτρο Κυριακίδη, παραδέχθηκε πως η χρηματοδότηση αυτή δόθηκε για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα της εφημερίδας. Γι’ αυτό και στους ισολογισμούς εμφανίζεται ως χρέος της VETO προς τη ΝΕΠ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, είναι χρέος χωρίς επιστροφή και επίσημη δανειοδότηση προς την Proton Bank. Άλλωστε, σε καμία περίπτωση μια νεοσύστατη εταιρία μηνών δεν θα μπορούσε να πάρει δάνειο 9 εκατομμυρίων από τράπεζα. Έτσι η δανειοδότηση έγινε μέσω της ΝΕΠ του Λαυρεντιάδη και υπήρξε χωρίς επιστροφή.

Στο μετέπειτα έλεγχο, που ακολούθησε, το ποσό αντιμετωπίστηκε ως χρέος της ΝΕΠ του Κυριακίδη προς την Proton και όχι του Τριανταφυλλόπουλου.

Το αποτέλεσμα όμως είναι ένα: η VETO πήρε 9 εκατομμύρια για διευκόλυνση από τα ταμεία της Proton και δεν τα έχει επιστρέψει.

Είναι γνωστό και θεμελιωμένο νομικά πως η ΝΕΠ ήταν ένα εταιρικό όχημα με το οποίο ο Λαυρεντιάδης αποσπούσε τα χρήματα των καταθετών και τα διοχέτευε σε επιχειρήσεις συμφερόντων του, χωρίς τραπεζικές εγγυήσεις. Ως σήμερα δεν έχει ελεγχθεί αν τα 9 εκατομμύρια, που δόθηκαν στη VETO, αποτέλεσαν μαύρο χρήμα ή ακόμη και χρήμα χρηματισμών. Πώς είναι δυνατόν να δίνονται 9 εκατομμύρια και 2 ακόμη για τον τίτλο της VETO, μια εφημερίδα λίγων μόνο μηνών και λίγο μάλιστα πριν την κατάρρευσή της; Ποιο επιχειρηματικό κριτήριο ικανοποιείται με αυτή την κίνηση;


Το μεγάλο κόλπο



Στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνεται πως στην εταιρία ΝΕΠ «επισημαίνεται ο λογαριασμός “χρεώστες διάφοροι”, όπου ποσό 9 εκατομμυρίων ευρώ περίπου αποτελεί απαίτηση από τη VETO ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Α.Ε., καθότι επρόκειτο για ταμειακή διευκόλυνση. Η εν λόγω εταιρία είναι υπό εκκαθάριση, και όπως ειπώθηκε στο κλιμάκιο ελέγχου κατά τη συνάντηση, θεωρείται σχεδόν εξ ολοκλήρου επισφάλεια-ζημιά». Η παραδοχή που κάνει η ίδια η ΝΕΠ, πως τα 9 εκατομμύρια που δόθηκαν στη VETO του Τριανταφυλλόπουλου είναι ζημιά, κάνει ακόμη πιο επιτακτικά τα ερωτήματα: πώς δόθηκαν, γιατί δόθηκαν και πού κατέληξαν;

Η εισαγγελική έρευνα και η ανάκριση δεν έχει απαντήσει ως σήμερα σε αυτά τα ερωτήματα, πιθανόν χαμένη μέσα στο λαβύρινθο των κινήσεων των χρημάτων και των αλληλοδιαπλεκόμενων εταιρικών σχημάτων. Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, από τη μεριά του, απαντά πως τα χρήματα δόθηκαν σε υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους. Αυτό, ακόμη και αν ισχύει, δεν αναιρεί πως ο Λαυρεντιάδης έδωσε 9 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν επιστράφηκαν στη ΝΕΠ και κατ’ επέκταση στην τράπεζα. Δηλαδή πρόκειται για χρήματα που χρωστάει η εταιρία του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

Η VETO βρίσκεται σήμερα υπό εκκαθάριση. Στους ισολογισμούς της, ένα ποσό 11 εκατομμυρίων ευρώ εμφανίζεται ως χρέη σε τρίτους. Πρόκειται για το επίμαχο ποσό. Ακόμη και αν η ΝΕΠ του Κυριακίδη έχει εκχωρήσει αυτή την οφειλή της VETO προς την τράπεζα Proton, δηλαδή την Eurobank σήμερα, η τράπεζα δεν μπορεί πρακτικά να πάρει τίποτα από μια εταιρία η οποία δηλώνει «ουκ αν τι λάβετε εκ του μη έχοντος». Το συμπέρασμα είναι πως ένα θαλασσοδάνειο, ειδικής μεθόδευσης, δόθηκε στην εταιρία του Τριανταφυλλόπουλου, η οποία προφανώς δεν θα το επιστρέψει. Αυτός που χρεώνεται δεν είναι ο Λαυρεντιάδης αλλά ο ελληνικός λαός.

Η Δικαιοσύνη οφείλει να αναζητήσει γιατί κανένας δεν έκανε απαιτητά αυτά τα χρήματα στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Πού τελικώς κατέληξαν και αν υπάρχουν πραγματικά παραστατικά που δηλώνουν την κατάληξη.

Επίσης, αν η εταιρία που πήρε τα 9 εκατομμύρια και κατ’ επέκταση ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος είναι αποδέκτες προϊόντων εγκλήματος. Σε αντίστοιχη περίπτωση χρηματοδότησης του εκδότη της εφημερίδας Το Ποντίκι, Αντώνη Δελατόλα, αναγκάστηκε να επιστρέψει 1,5 εκατομμύριο ευρώ, που είχε πάρει από τον Κυριακίδη για αγορά μετοχών της εφημερίδας, για να μην χαρακτηριστεί ως αποδέκτης προϊόντων εγκλήματος. Πρέπει επίσης να εξακριβωθεί αν ο Τριανταφυλλόπουλος γνώριζε για τις άνομες ενέργειες του ζεύγους Λαυρεντιάδη-Κυριακίδη και αν επωφελήθηκε με αυτά τα 9 εκατομμύρια.

Εκτός αν κάνουμε την παραδοχή πως όλα σε αυτή τη χώρα είναι ζούγκλα, με προνομιακό κάτοικο τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο…

Η επίσημη απάντηση της Veto





«Η εταιρία ΝΕΠ κατέστη μέτοχος σε ποσοστό 49% της εταιρίας VETO ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Α.Ε. Επισημαίνεται ότι η μέτοχος εταιρία ΝΕΠ κατέβαλε με νόμιμες διαδικασίες μέσω τραπεζών σταδιακά και τμηματικά το ποσό των εννέα εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της εταιρίας VETO ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Α.Ε., ήτοι προς τους προμηθευτές της εταιρίας, προς το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς κλπ. και έχουν αποδοθεί όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο που αφορούν τις καταβολές του μετόχου. Με το υπ’ αριθ. 695/2014 αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών δεκάδες πρόσωπα παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την υπόθεση της Τράπεζας Proton Bank.

Φυσικά, μεταξύ των ατόμων αυτών δεν είναι ο Ευθύμιος Τριανταφυλλόπουλος. Αυτοί που έγραψαν το κατάπτυστο άρθρο αναφέρουν ότι στηρίζονται σε πόρισμα ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης, τονίζουν ότι βάσει αυτού του πορίσματος παραπέμπονται να δικαστούν συγκεκριμένα πρόσωπα. Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος ούτε κατηγορήθηκε, ούτε παραπέμπεται, για τον απλούστατο λόγο ότι όσα γράφονται σκοπίμως είναι παντελώς ανακριβή, καθώς όλα όσα έχουν σχέση με τη VETO Α.Ε. φέρουν τη σφραγίδα της νομιμότητας.

Συνεπώς, τα χρήματα αυτά ούτε σε «τσέπες» μπήκαν ούτε ο Ευθύμιος Τριανταφυλλόπουλος εξασφάλισε «γερό κομπόδεμα», όπως «σκαρφίστηκαν» συντάκτες και διευθυντές που βρίσκονται σε πανικό για το κύμα αποκαλύψεων».

Η απάντηση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου

Κανένα ευρώ δεν «έβαλε στην τσέπη του» από τα 9 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στη Veto, υποστηρίζει ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος στην απάντηση που δίνει για το ρεπορτάζ του Hot Doc. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η «υγιής εταιρία ΝΕΠ» του Κυριακίδη μπήκε στη VETO αγοράζοντας το 49% των μετοχών. «Ο μέτοχος έβαλε τα 9 εκατομμύρια ευρώ προς ταμειακή διευκόλυνση προς τρίτους.

Ήταν ταμειακή διευκόλυνση της ΝΕΠ προς τη VETO και όχι κάποιας τράπεζας», σημειώνει χαρακτηριστικά ενώ προσθέτει: «Η VETO δεν είχε καμία σχέση με τράπεζες και συγκεκριμένα την Proton Bank. Η Proton Bank έδωσε στη ΝΕΠ τα χρήματα και όχι στη VETO. Έχει μεγάλη διαφορά. Η ΝΕΠ, που μπήκε στην εφημερίδα, χρωστάει τα εκατομμύρια καθώς εκείνη δανείστηκε και όχι η VETO».

Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει επίσης πως τα 9 εκατομμύρια δόθηκαν για να καλυφτούν ανάγκες της εφημερίδας, όπως μισθοί δημοσιογράφων κ.ά., ενώ επισημαίνει πως η εταιρία του Κυριακίδη ήρθε για να επενδύσει στη VETO χωρίς να το ζητήσει η εφημερίδα και χωρίς να γνωρίζει εκ των προτέρων (σ.σ. η εφημερίδα) από πού προερχόντουσαν τα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος επιβεβαιώνει πως στον ισολογισμό της VETO και συγκεκριμένα στα χρέη προς διάφορους πιστωτές συμπεριλαμβάνονται αυτά τα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Η απάντηση του λογιστή της VETO

Τα 9 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για να καλύψουν ανάγκες και υποχρεώσεις της VETO, όπως προμηθευτές, μισθοδοσία και φόρους, υποστηρίζει ο λογιστής και μέλος του πρώτου Δ.Σ. της εφημερίδας VETO, Νίκος Ξυκομηνός. Μιλώντας στο Hot Doc, υπογραμμίζει πως τα 9 εκατομμύρια οφείλονται ακόμα από τον μέτοχο και όχι από τη VETO. «Η VETO δεν έχει καμία οφειλή προς τράπεζα», προσθέτει.

Πηγή hotdoc.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus