Διυλιστήριο: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την αναστήλωση του αρχαιότερου αιολικού πάρκου στον κόσμο!

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την αναστήλωση του αρχαιότερου αιολικού πάρκου στον κόσμο!



Πιο εφικτό από όσο ποτέ είναι τώρα το σχέδιο αναστήλωσης των ανεμόμυλων του Λασιθίου

Μεγάλο είναι πλέον το ενδιαφέρον που δείχνουν και Ιδρύματα παγκοσμίου βεληνεκούς για την αναστήλωση του αρχαιότερου αιολικού πάρκου στον κόσμο κι έτσι ένα όραμα, που πριν λίγα χρόνια φαινόταν ουτοπικό, σήμερα φαντάζει υλοποιήσιμο και εφικτό!

Όλα δείχνουν ότι μπορούν να βρεθούν εκείνοι οι χορηγοί που θα υιοθετήσουν το…πάρκο των ανεμόμυλων στο Λασίθι, καθώς ιδρύματα , ιδιώτες και σύλλογοι έχουν ενδιαφερθεί για το πως μπορούν να βοηθήσουν οι ανεμόμυλοι να ξαναπάρουν…αέρα στα πανιά τους.

Η Αναστήλωση του Αιολικού πάρκου του Οροπεδίου Λασιθίου με τους χιλιάδες ανεμόμυλους (κανένας δεν ξέρει πόσοι ήταν , αλλά υπολογίζεται ότι κάποια στιγμή ήταν πάνω από 10.000!) ,που έδιναν κάποτε μια ξεχωριστή εικόνα, σήμερα μπορεί να πάρει σάρκα και οστά χάρη στην ιδέα που είχε ενας μηχανολόγος μηχανικός να χρησιμοποιήσει απλά και ανθεκτικά υλικά που θα ξαναδώσουν ζωή στον “σιτοβολώνα της Κρήτης”!

“Τώρα το πιστεύουμε κι εμείς. Ξεκινήσαμε δειλά δειλά με κάποιους φίλους, το σύλλογο που φτιάξαμε. Για να υλοποιήσουμε αυτή την ιδέα. Τώρα πραγματικά δείχνουν ότι ενδιαφέρονται κορυφαία ιδρύματα να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια. Η οποία έχει πρακτικό, αισθητικό, αλλά πάνω από όλα πολιτισμικό όφελος» λέει ο κ.Γιώργος Χατζάκης Μηχανολόγος Μηχανικός , που διακρίθηκε και βραβεύθηκε με ευρωπαϊκό βραβείο “για την πλούσια δράση και συνεισφορά του στην διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.”

Κι επειδή τα καλύτερα πράγματα φτιάχνουν οι παρέες ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ένας δικηγόρος, ένας οικονομολόγος, ένας καθηγητής πληροφορικής, ένας κωμικός, ένας λογιστής και ένας λιμενικός πλαισιώνουν τον κ.Χατζάκη και απαρτίζουν τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Γεωργίου Λασιθίου που έχει όραμα για να προχωρήσει αυτή την υπόθεση.

Σκεφτείτε ότι από τους εκατοντάδες μύλους ήδη έχει γινει μια προσπάθεια και αναστηλώθηκαν 70 και πλέον , η διαφορά έχει ήδη φανεί!

“Ναι, μόνο τόσο λίγοι και κάτι φάνηκε! Μα εμείς έχουμε φιλοδοξία να κάνουμε αναστήλωση σε μερικές εκατοντάδες…Στο ντοκιμαντέρ που είχε γυρίσει πριν 40-50 χρόνια ένας ξένος δεν φαινόταν πάνω από 1000…Κι όμως ήταν εντυπωσιακό!

Η προσπάθεια αναστήλωσης γίνεται αποκλειστικά από τον σύλλογο μας, με μοναδικό υποστηρικτή την Περιφέρεια Κρήτης... που συμφωνεί, επικροτεί και χρηματοδοτεί οτιδήποτε έχουμε ζητήσει μέχρι τώρα.” Αναφέρει ο κ.Χατζάκης που αποκαλύπτει ότι για την μεγάλη αναστήλωση υπάρχει ενδιαφέρον!

“Ναι όντως έχουν ενδιαφερθεί ιδρύματα παγκοσμίου βεληνεκούς, είμαστε σε κάποιες συζητήσεις” λέει και επισημαίνει ότι γίνεται μια προσοπαθεια να εξευρεθεί και ένα κοινοτικό πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να εντάξει αυτή την καινοτόμο ιδέα.

‘Χρειάζεται μια πλήρη μελέτη την οποία πάντως δεν είναι δύσκολο να την ετοιμάσουμε. Πόσοι μύλοι ήταν , πόσοι θα φτιαχτούν…” λέει.

Μια ιδέα

Η Αναστήλωση του Αιολικού πάρκου του Οροπεδίου Λασιθίου με διάτρητα πανιά αποτελεί μια ευφυή ιδέα, αφού σε δυνατούς ανέμους η ισχυρή πίεση που δέχεται το πανί αναγκάζει τις μικροσκοπικές τρύπες λόγω της ελαστικότητας τους να ανοίγουν, εκτονώνοντας έτσι την πίεση που δέχεται το πανί. Αντίθετα, όσο λιγοστεύει η ένταση του ανέμου, τόσο μειώνεται και η πίεση που ασκεί στο πανί, οι τρύπες δεν ανοίγουν για να διαπεράσει εύκολα ο αέρας, με αποτέλεσμα ο Ανεμόμυλος να περιστρέφεται κανονικά αντλώντας νερό, παραμένοντας παραγωγικός. Πρόκειται δηλαδή για ένα σύστημα αυτοπροστασίας των Ανεμόμυλων απέναντι στους ισχυρούς και καταστροφικούς ανέμους.

Τα συμπεράσματα από την εφαρμογή σε μερικούς ανεμόμυλους της περιοχής, επιβεβαίωσαν τα εργαστηριακά αποτελέσματα για τα πλεονεκτήματα των διάτρητων πανιών.

Στα πλεονεκτήματα των διάτρητων πανιών συγκαταλέγονται, ο μεγάλος χρόνος ζωής τους και η χρήση τους σε άλλες εφαρμογές που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τους ισχυρούς ανέμους.

Και ο κ.Χατζάκης καταλήγει:

«Ευελπιστούμε έως το 2018 να έχουμε αναστηλώσει περίπου 1.000 Ανεμόμυλους, ώστε:

- Το 2018 ’’Έτος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς’’ να διεκδικήσουμε το μεγάλο βραβείο αποκατάστασης μνημείων, για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Ευρώπης - Europa Nostra.

- Να υποβάλουμε αίτηση προς ένταξη στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Το αρχαιότερο αιολικό πάρκο του κόσμου αξίζει μια θέση στο περίφημο κατάλογο της Unesco!»




Πηγή www.cretalive.gr

http://www.diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus