Διυλιστήριο: Το ΔΝΤ καθίζει τον Σόιμπλε στο σκαμνί

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Το ΔΝΤ καθίζει τον Σόιμπλε στο σκαμνί

Ο άνθρωπος του Ομπάμα στο Ταμείο «μαστιγώνει» τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ για το ελληνικό χρέος και την εμμονή του στη λιτότητα

Με δηλώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών τους, το ΔΝΤ και η Κομισιόν παίρνουν θέση υπέρ του ελληνικού αιτήματος για άμεση λήψη αποφάσεων διευθέτησης του χρέους, διαμορφώνοντας ευνοϊκότερο κλίμα για την Ελλάδα ενόψει των διαβουλεύσεων στο Washington Group.

«Ηρθε η ώρα να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι και το Eurogroup τις ευθύνες τους, προσδιορίζοντας βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», είπε στο Ευρωκοινοβούλιο ο επίτροπος Μοσκοβισί. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ – τον οποίο επέβαλε σ’ αυτή τη θέση ο πρόεδρος Ομπάμα – εξαπέλυε ευθεία επίθεση κατά της στάσης του Βερολίνου και των επιλογών του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόφγκανγκ Σόιμπλε.

Του Νώντα Χαλδούπη

Ο Αμερικανός καθηγητής Οικονομικών, που εκφράζει προοδευτικές-κεϋνσιανές αντιλήψεις για τα ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας, ήταν πολύ πιο σκληρός από τον Γάλλο προκάτοχό του Ολιβιέ Μπλανσάρ έναντι των γερμανικών θέσεων για τα μεγάλα ανοικτά θέματα της ευρωζώνης - από τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους μέχρι την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Οι δηλώσεις του Όμπστφελντ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση των προβλέψεων του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook 2016) δημιουργούν πολύ βαρύ κλίμα για τη γερμανική αντιπροσωπεία στη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ, στο περιθώριο της οποίας είναι προγραμματισμένη και η συνάντηση των πιστωτών της Ελλάδας, όπου θα συζητηθεί το θέμα του χρέους.

Πολιτικές- εκλογικές σκοπιμότητες

Αν και σεβάσθηκε τους κανόνες διπλωματικής/τεχνοκρατικής διατύπωσης απόψεων εκ μέρους στελεχών του Ταμείου, ο Αμερικανός οικονομολόγος κατέστησε σαφές ότι οι πολιτικές «ευαισθησίες» του Βερολίνου, ενόψει των εθνικών εκλογών, δεν μπορούν να αποτελέσουν πρόσχημα για να αναβληθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ούτε θα πρέπει το Βερολίνο να περιμένει ότι το Ταμείο θα συνεχίσει να μετέχει σε ένα πρόγραμμα που θεωρεί ότι «δεν βγαίνει», παρακάμπτοντας τους κανόνες του.

«Από τη δική μας οπτική στο Ταμείο, πιστεύουμε ότι είναι θεμελιώδες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές συνθήκες σε επιμέρους χώρες, να βγαίνουν οι αριθμοί του προγράμματος. Οι αριθμοί δεν πρέπει να εξαρτώνται από πολιτικούς υπολογισμούς», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Περιγράφοντας τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει το ΔΝΤ στις συζητήσεις του Washington Group, ο Όμπστφελντ πρόσθεσε: «Έτσι, πιστεύω ότι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να σκεφθούν ρυθμίσεις που θα οδηγούν σε ένα ρεαλιστικό δημοσιονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, ένα πρόγραμμα που θα απαιτεί δημοσιονομικά πλεονάσματα πολιτικά βιώσιμα για τη χώρα. Το ύψος του χρέους θα πρέπει να είναι συνεπές με το δημοσιονομικό πρόγραμμα, αν θέλουμε να είναι ένα βιώσιμο πρόγραμμα μακράς πνοής, αντί να “κλωτσήσουμε το κονσερβοκούτι πιο μακριά στο δρόμο”».

Προβλέψεις για την Ελλάδα


Πέρα από αυτά τα σχόλια, που ακυρώνουν προκαταβολικά τη γνωστή επιχειρηματολογία Σόιμπλε για την Ελλάδα («δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί τώρα το θέμα του χρέους»), ο Όμπστφελντ υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις και με τις αναθεωρημένες προβλέψεις για τα ελληνικά βασικά οικονομικά μεγέθη.

Στο WEO προβλέπεται οριακή ανάπτυξη ήδη από φέτος και ο ρυθμός για το 2017 αναθεωρείται στο 2,8%. Αυτό υποδηλώνει ότι το Ταμείο, σε αντίθεση με τον μονίμως επιφυλακτικό κ. Σόιμπλε, περιμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα «τρέξει» σωστά το πρόγραμμα, επιτυγχάνοντας καλύτερους από το αναμενόμενο ρυθμούς ανάπτυξης.

Όμως, στην πρόβλεψη για το 2021, το Ταμείο κατεβάζει κάτω από το 2% το ρυθμό ανάπτυξης, θέλοντας να υποδηλώσει ότι χωρίς ένα βιώσιμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, με την απαιτούμενη αναδιάρθρωση του χρέους, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει μακροπρόθεσμα να πετύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζονται για να ξεφύγει από την παγίδα χρέους.

Λιτότητα σε βάρος τη ανάπτυξης

Εκτός από το θέμα της Ελλάδας, όμως, δεν πέρασε απαρατήρητη και η αυστηρή κριτική που άσκησε στην Γερμανία ο Όμπστφελντ για την εμμονή της γερμανικής κυβέρνησης στη λιτότητα στην ευρωζώνη, σε μιαπερίοδο μηδενικών επιτοκίων που δίνουν, όπως είπε, μια μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις σε υποδομές και στην εκπαίδευση.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στην γκρίνια των Γερμανών για τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ο Αμερικανός οικονομολόγος στήριξε απόλυτα τον Μ. Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι είναι υποχρεωμένος να πάρει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να ανεβάσει τον πληθωρισμό και πρέπει να συνεχίσει τη χαλαρή πολιτική του, όσο δεν θα έχει βοήθεια από τις κυβερνήσεις με μέτρα τόνωσης των οικονομιών.

Σχολιάζοντας την παράδοξη θέση των Γερμανών, που τάσσονται κατά της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και ταυτόχρονα ζητούν αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, ο Όμπστφελντ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις που έχουν τέτοιες θέσεις πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να τα έχουν όλα.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του Ταμείου διαμορφώνουν ένα πρωτοφανώς εχθρικό κλίμα για τον Β. Σόιμπλε, που προσέρχεται στις εργασίες του Ταμείου φορτωμένος με το μεγάλο βάρος των προβλημάτων της Deutsche Bank, ενώ θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις σε όλα τα μέτωπα για να αναθεωρήσει την πολιτική του. Σε πρώτη ανάγνωση, τουλάχιστον, αυτό φαίνεται να διαμορφώνει ιδιαίτερα ευνοϊκό κλίμα για την ελληνική προσπάθεια να εξασφαλίσει από το Washington Group ευρεία συναίνεση για αναδιάρθρωση του χρέους


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus