Διυλιστήριο: Ο Σαλμάς, ο γαμπρός του και η παρέα της Αμφιλοχίας

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Ο Σαλμάς, ο γαμπρός του και η παρέα της Αμφιλοχίας

Συντάκτης:
Κώστας Ζαφειρόπουλος

Δύο μέρες μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» σχετικά με τα 550 παραπεμπτικά για τις υπερκοστολογημένες διαγνωστικές εξετάσεις, τα οποία υπέγραψε με την ιατρική ιδιότητά του ο πρώην υφυπουργός Υγείας και νυν βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Ν.Δ., Μάριος Σαλμάς, νέα στοιχεία ρίχνουν ακόμα πιο βαριά σκιά στην υπόθεση που ζημίωσε κατά 825.000 ευρώ το Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, αποδεικνύεται πως ο ιδιοκτήτης του «Ιδιωτικού διαγνωστικού εργαστηρίου Αρθροσκόπηση-Υπερηχοτομογραφία Ε.Ε.», επί της λεωφόρου Κηφισίας 22, το οποίο συστεγαζόταν με το ιδιωτικό ιατρείο του Μ. Σαλμά και στο οποίο πραγματοποιούνταν οι αρθροσκοπήσεις που συνταγογραφούσε ο πρώην υφυπουργός Υγείας, δεν ήταν άλλος από τον γαμπρό του, Αθανάσιο Αρβάλη.

Αναζητώντας στοιχεία από ήδη δημοσιευμένα ρεπορτάζ στον Τύπο για τον άνθρωπο με τον οποίο κατά... διαβολική σύμπτωση συστεγάζεται ο Μάριος Σαλμάς, προκύπτει ένα πλούσιο και πολύ ενδιαφέρον ιστορικό.

Λίστα Καρατζαφέρη

Στις 31/5/2007, επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, σε έναν ενδοδεξιό μίνι-εμφύλιο, ο τότε πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατήγγειλε ότι στην κυβέρνηση «έχουν μπει οι κουμπάροι και οι συγγενείς» και έδωσε στη δημοσιότητα λίστα στην οποία αναγράφονταν 24 ονόματα κουμπάρων του τότε πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης που κατείχαν κρατικές θέσεις.

Στη «μαύρη λίστα» Καρατζαφέρη αναφερόταν και «o γαμπρός του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά, Αρβάλης Αθανάσιος, διοικητής στο ΚΑΦΚΑ (Κέντρο Αποθεραπείας και Φυσικής Αποκατάστασης) Αμφιλοχίας, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση ενώ δεν επιτρεπόταν να είναι στην ίδια πόλη όπου ζει και εργάζεται» («Εθνος», 31/5/2007).

Οπως προκύπτει δηλαδή, ο αθλητίατρος Μάριος Σαλμάς, που υπέγραφε βάσει των εγγράφων του ΕΟΠΥΥ κατά μέσο όρο τουλάχιστον πέντε παραπεμπτικά τη μέρα για τις υπερκοστολογημένες αρθροσκοπήσεις, έστελνε τους ασθενείς να τις κάνουν στο διαγνωστικό κέντρο του γαμπρού του. Και στη συνέχεια οι ασθενείς αποζημιώνονταν με 1.500 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ (αντί για 400 δολάρια που κοστίζει στις ΗΠΑ). Τη συγγένειά του με τον Μ. Σαλμά ο Αρβάλης την παραδέχτηκε σε συνέντευξή του το 2009 στον τηλεοπτικό σταθμό Alter.

Σκάνδαλα και απαγωγή

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και άλλη μια δραστηριότητα του Αθανάσιου Αρβάλη, καθώς ο τελευταίος ήταν και ο λογιστής του γνωστού εργολάβου του κατασκευαστικού κλάδου, Γιώργου Τρομπούκη.

Ο τελευταίος, έχοντας λάβει μέρος σε δεκάδες δημόσια έργα, έχει απασχολήσει επανειλημμένως τον Τύπο τόσο για οικονομικά σκάνδαλα όσο και για την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, στην οποία κατηγορήθηκαν 20 άτομα, μεταξύ των οποίων γνωστοί βαρυποινίτες, όπως ο Παν. Βλαστός. Ο Γ. Τρομπούκης καταδικάστηκε τελικά από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 15 χρόνια φυλάκιση. Γ. Τρομπούκης και Αθ. Αρβάλης ήταν συνυποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές του 2006 με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Αμφιλοχία. Επικεφαλής του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου ήταν η πρώην δήμαρχος Αμφιλοχίας (1998-2002), Μαρία Σωτηρίου, υποψήφια ευρωβουλευτής Ν.Δ. το 2004 και μετέπειτα διευθύντρια του γραφείου του Μ. Σαλμά.

Μετά την απαγωγή Παναγόπουλου και ενώ αποκαλύφθηκαν οι σχέσεις της με τον Γ. Τρομπούκη (η ίδια ήταν μάλιστα μέλος της οργάνωσης «Καλλιπάτειρα», στην οποία ήταν πρόεδρος η Κατερίνα Παναγοπούλου, σύζυγος του Περικλή Παναγόπουλου που έπεσε θύμα απαγωγής από τη συμμορία Βλαστού), εγκατάλειψε τη θέση της (12/9/2009, «Πρώτο Θέμα», 12/7/2009, «Τα Νέα»).

Κι ενώ η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» για τα παραπεμπτικά του Μ. Σαλμά δεν απασχόλησε την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, που εστίασαν μόνο στη μήνυση του πρώην υφυπουργού Υγείας προς τον νυν αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, έντονα αντέδρασε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος με επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα μας.

Υπενθυμίζεται πως έναν μήνα πριν από τις εκλογές του 2015, ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λ. Γρηγοράκος συνυπέγραψε μαζί με τον τότε υπουργό Μάκη Βορίδη την απόφαση έγκρισης της συγκεκριμένης διαγνωστικής αρθροσκόπησης, η οποία όπως αποδεικνύεται επιβάρυνε κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το Δημόσιο.

Γρηγοράκος και «Εφ.Συν.»

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν είχα τον οποιονδήποτε αποφασιστικό ή γνωμοδοτικό ρόλο ως προς τη συγκεκριμένη πρόταση. Απλώς, όφειλα να αποδεχτώ την τεκμηριωμένη θέση ενός επιστημονικού, συλλογικού οργάνου (Ολομέλεια Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας)» αναφέρει σε ανακοίνωσή του μετά τις καταγγελίες Πολάκη ο Λ. Γρηγοράκος, κάνοντας λόγο για πόλεμο λάσπης εναντίον του, επισημαίνοντας παράλληλα πως «ο κ. Πολάκης γνωρίζει πως το μηχάνημα διαγνωστικής αρθροσκόπησης δεν προοριζόταν για τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, για τα οποία είχα αρμοδιότητα.

Αντίθετα, ήταν ένα ζήτημα που συνδέεται ευθέως με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας (ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία) και τον ΕΟΠΥΥ, για τα οποία αρμοδιότητα είχε ο κ. Βορίδης».

Ο Λ. Γρηγοράκος στην επιστολή του προς την «Εφ.Συν.» ενημερώνει πως «θέλοντας να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης, θα καταθέσει τις επόμενες μέρες σχετικό αίτημα στην ελληνική Δικαιοσύνη».

Δεκτές και χρήσιμες οι επισημάνσεις του πρώην υπουργού. Αναμένουμε πάντως, ακριβώς «για να μη μένει τίποτα αναπάντητο», όπως λέει και ο ίδιος, την τοποθέτησή του σχετικά με την ταυτόχρονη δική του παρουσία ως επιστημονικού συνεργάτη γνωστής ιδιωτικής κλινικής που πρόσφατα κατέρρευσε αφήνοντας πλήθος εργαζομένων απλήρωτους και ενώ ο ίδιος ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Πηγή www.efsyn.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus