Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Η βούληση της ΕΕ, τόσο σε επίπεδο θεσμών, όσο και σε επίπεδο κρατών-μελών να στηρίξουν, με κάθε διαθέσιμο και συμφωνημένο μέσο τη σταθερότητα στην Ελλάδα και την μετάβασή της σε μια κανονικότητα, η οποία θα χαρακτηρίζεται από, έστω, οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανάκτηση της παραγωγικότητας, είναι ειλημμένη και αναμένεται να εκφραστεί σε κάθε ευκαιρία τις επόμενες τρεις εβδομάδες, αρχής γενομένης από το eurogroup της Δευτέρας.
Οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη και η Χάγη, σε ευθεία γραμμή με την Ουάσιγκτον δεν επιθυμούν άλλες περιπέτειες και στέλνουν το μήνυμα στην Αθήνα: «βοηθήστε μας να σας βοηθήσουμε». Η άγκυρα αυτής της θετικής προσέγγισης στις σχέσεις των δύο πλευρών είναι η παραγωγική συνεισφορά του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών και των στενών συνεργατών του, αλλά και το κεντρικό πολιτικό μήνυμα του ίδιου του Πρωθυπουργού προς ανώτατους παράγοντες της ΕΕ, πως και η Αθήνα επιθυμεί να οικοδομήσει μια κανονικότητα.
Στην πράξη το παραπάνω πολιτικό μήνυμα που μεταφέρουν στο real.gr κύκλοι των Βρυξελλών, είναι πως αφενός κάποια ζητήματα θα τύχουν “πολιτικού” χειρισμού και θα αντιμετωπιστούν με τη δέουσα ευελιξία (επιμένουν στη “δέουσα” και όχι στην έκφραση “με κάθε ευελιξία”), αλλά οι συμφωνίες είναι συμφωνίες και δεν θα αλλάξουν.
Κατά συνέπεια και όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να δώσουν και άλλο χρόνο για το κλείσιμο της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού και να χτίσουν στην συνέχεια έναν οδικό χάρτη εκπλήρωσης των ελληνικών υποχρεώσεων που δεν θα ζορίζει την κυβέρνηση υπέρ του δέοντος, αλλά θέματα όπως το ύψος και η μέθοδος επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν μπορούν να αλλάξουν, όπως επίσης και δρομολογημένα θέματα, όπως οι απολύσεις και τα ενεργειακά.
Οι εταίροι της χώρας και η ηγεσία του ΔΝΤ, θα προσπαθήσουν να ξεκινήσουν μάλιστα την εκπλήρωση των δικών τους κομματιών της συμφωνίας, ανεξαρτήτως του τι θα παρουσιαστεί την Δευτέρα στο eurogroup, για να μην χαθεί και άλλος χρόνος.
Όπως για πολλοστή φορά επανέλαβε ο Μοσκοβισί, τη Δευτέρα οι εταίροι θα ανακοινώσουν το πακέτο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (διότι περί αυτού πρόκειται) και η ενεργοποίησή του θα έρθει με την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού. Παρομοίως, με την ίδια ολοκλήρωση θα τεθεί και η πρόταση συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προς εξέταση από το ΔΣ του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις ημερομηνίες που κυκλοφορούν για «νέα έκτακτη συνεδρίαση του eurogroup» δεν έχει κλείσει και κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο όταν υπάρχει λόγος - δηλαδή όταν Αθήνα και Τρόικα δώσουν τα χέρια.
Όπως και το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο του 2011, επί Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου, η ΕΕ έχει να παρουσιάσει ένα συνεκτικό πακέτο που θα καθιστά το ελληνικό χρέος εύκολα εξυπηρετήσιμο, σε σημείο μάλιστα που οι δυνατότητες της χώρας θα είναι πολύ περισσότερες από πολλών άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης, ανεξαρτήτως αυτόνομου ή μη δανεισμού.
Κύκλοι των Βρυξελλών σημειώνουν ότι τώρα εναπόκειται στη χώρα να επιλέξει τη σταθερότητα - όχι πως έχουν ενδείξεις για το αντίθετο - διότι μια ακόμη πεισματική περιπέτεια (όπως αυτή του 2011 που κατέληξε μετά από μια χαμένη χρονιά στη διευθέτηση του 2012) θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία.
Πηγή: real.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου