Διυλιστήριο: Ερευνητικό πρόγραμμα της αεροπορίας των ΗΠΑ υλοποιεί το ΑΠΘ

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Ερευνητικό πρόγραμμα της αεροπορίας των ΗΠΑ υλοποιεί το ΑΠΘ



Εγκαινιάστηκε σύμπραξη του ιδρύματος με το πανεπιστήμιο του TEXAS A&M

Με ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα της αεροπορίας των ΗΠΑ αρχίζει τη λειτουργία του το Κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης Προηγμένων Υλικών (CERDAM) στη Θεσσαλονίκη -σύμπραξη του ΑΠΘ με το πανεπιστήμιο του TEXAS A&M και συγκεκριμένα με το Texas Engineering Experiment Station (TEES)-, το οποίο εγκαινιάστηκε χθες.

Το εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο θα τρέξει από τη Θεσσαλονίκη, είναι διετές και αφορά τη διάβρωση υλικών μνήμης σχήματος. Ανατέθηκε δε στο κέντρο έπειτα από διεθνή διαγωνισμό με σημαντικό ανταγωνισμό.

Το CERDAM είναι το επιστέγασμα πολυετούς συνεργασίας των δύο πανεπιστημίων σε θέματα έρευνας προηγμένων υλικών. Πέραν των εκπαιδευτικών του δράσεων, κύριος στόχος του θα είναι η υλοποίηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων με στόχο την αξιοποίηση των ιδιοτήτων προηγμένων υλικών για τη βιομηχανία, όπως κράματα μνήμης σχήματος, που «γεννούν» -για παράδειγμα- γυαλιά που λυγίζουν και δεν σπάνε, αλλά και stents που «ανοίγουν» τις στεφανιαίες αρτηρίες.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο γενικός διευθυντής των διεθνών δράσεων του TEES Mark Weichold σημείωσε ότι η συνεργασία με το ΑΠΘ είναι ένα από τα πρώτα βήματα της διεθνούς επέκτασης του αμερικανικού πανεπιστημίου, το οποίο διαθέτει 120.000 φοιτητές, έναν ετήσιο προϋπολογισμό 3,3 δισ. δολ. και μια πολυτεχνική σχολή σταθερά ανάμεσα στις δέκα καλύτερες στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, θέλοντας να υπογραμμίσει τη διαφορά των εκπαιδευτικών συνθηκών στις δύο χώρες, σημείωσε πως, ενώ το πανεπιστήμιο του TEXAS A&M δαπανά ετησίως 25.000 δολάρια για την εκπαίδευση κάθε φοιτητή, το αντίστοιχο ποσό για το ΑΠΘ είναι μόλις 2.500 ευρώ.

«Παρά ταύτα, οι απόφοιτοί μας μπορούν να ανταγωνιστούν επάξια τους αποφοίτους του αμερικανικού πανεπιστημίου» τόνισε.
Σημαντική στο νέο αυτό εγχείρημα είναι η συμβολή δύο Ελλήνων πανεπιστημιακών, του αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ Νίκου Μιχαηλίδη και του αναπληρωτή διευθυντή του TEES στο Τέξας Δημήτρη Λαγούδα.

Μαρία Μαθιοπούλου

Πηγή  www.dimokratianews.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus