Διυλιστήριο: Στο «μικροσκόπιο» ο Γιάννος Παπαντωνίου λόγω εξοπλιστικών και ξεπλύματος μαύρου χρήματος

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Στο «μικροσκόπιο» ο Γιάννος Παπαντωνίου λόγω εξοπλιστικών και ξεπλύματος μαύρου χρήματος



Έχει «αποχαιρετήσει» τα έδρανα του ελληνικού Κοινοβουλίου, μεταδίδει τις γνώσεις του στο Πανεπιστήμιο της Λαχώρης του Πακιστάν, αρθρογραφεί σε ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ταυτόχρονα αναδεικνύεται στην Ελλάδα σε μεγάλο πρωταγωνιστή των υπό διερεύνηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Τα πεπραγμένα τού άλλοτε κραταιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ -κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, από τον Οκτώβριο του 2001 έως και τον Μάρτιο του 2004, είχε υπογράψει συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων συνολικού ύψους 6,22 δισεκατομμυρίων ευρώ- φαίνεται πως τον «κυνηγούν» ακόμη. Ωστόσο, εκείνος έχει βρει «απάγκιο» στο νόμο περί ευθύνης υπουργών που… παραγράφει τα πάντα στο πέρασμά του!

Στη Βουλή έχουν ήδη διαβιβαστεί από το 2011 και μετά 4 δικογραφίες με τις οποίες ζητείται από τις εισαγγελικές Αρχές να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του για αντίστοιχα εξοπλιστικά προγράμματα. Ταυτόχρονα, εκκρεμούν δικογραφίες που αφορούν στην περίοδο υπουργίας του στα χέρια της Δικαιοσύνης, ενώ «μπλόκο» στις έρευνες βάζει και η Ελβετία. Οι προσπάθειες των δικαστικών Αρχών βρίσκουν «τείχος» στα αιτήματα δικαστικών συνδρομών που έχουν ζητηθεί από την Ελβετία.

Κατά πληροφορίες, το αίτημα που εστάλη προ τριετίας και αφορά στο πρόσωπο του κ. Παπαντωνίου παραμένει αναπάντητο, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες σχετικά με την ανταπόκριση της ελβετικής Δικαιοσύνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αρχειοθέτησης. Πρόκειται για αίτημα που αφορά στο άνοιγμα λογαριασμών της συζύγου του σε ελβετική τράπεζα προκειμένου να διερευνηθεί, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο ξεπλύματος μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά προγράμματα. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη διότι δεν τα είχε δηλώσει στο «πόθεν έσχες».

Οι ανοιχτές υποθέσεις

Οι ανακριτές διαφθοράς «σκοντάφτουν» συνεχώς στο όνομά του και στα όσα διημείφθησαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας επί θητείας του, αλλά η τύχη των δικογραφιών που διαβιβάζουν στη Βουλή «αγνοείται». Η τελευταία δικογραφία εστάλη στη Βουλή τον περασμένο μήνα και αφορούσε στην προμήθεια 20 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου ΝΗ90 για τον ελληνικό στρατό, το 2003, από την ευρωπαϊκή Κοινοπραξία ΝΗIndustries. Σύμφωνα με την έρευνα, η ονομαστική αξία των εκτελεσθέντων από τη SONAK αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν υπερέβαινε στην καλύτερη περίπτωση τα 6 εκατομμύρια ευρώ, πλην όμως η εταιρία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση παροχής αντισταθμιστικών ονομαστικής αξίας 11,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον Ιούλιο του 2016 εστάλη στη Βουλή μία ακόμη «καυτή» δικογραφία, που αφορά στον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών, ύψους 381.500.000 ευρώ, ο οποίος ανετέθη στις 12 Φεβρουαρίου 2003 στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με υποκατασκευαστή τη γαλλική εταιρία Thales Naval Nederland. Αφορμή για την εμπλοκή Παπαντωνίου στην υπόθεση στάθηκαν τα δημοσιεύματα τεσσάρων γαλλικών εφημερίδων («Le Monde», «Le Figaro», «Liberation» και «L’ Humanite»), τα οποία αναφέρονταν στις καταγγελίες του πρώην στελέχους της γαλλικής εταιρίας Michel Jossenrand, που κατήγγειλε ότι Ελληνας υπουργός χρηματίστηκε την περίοδο 2002-2003, και μάλιστα ανέφερε πως η εταιρία έδινε 2%-3% του τζίρου της σε «ωφέλιμες πληρωμές».

Τα ελικόπτερα

Ο Θωμάς Λιακουνάκος «παρέσυρε» τον Γιάννο Παπαντωνίου και στη σύμβαση για την προμήθεια των ελικοπτέρων Apache, ύψους 660.000.000 δολαρίων, από την εταιρία Boeing, την οποία αντιπροσώπευε στην Ελλάδα η AXON του επιχειρηματία. Πρόκειται για 12 ελικόπτερα η αγορά των οποίων ολοκληρώθηκε το 2007 και μια σύμβαση που φέρει την υπογραφή του Γιάννου Παπαντωνίου το 2003, που ήταν επικεφαλής του υπουργείου.

Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή εντοπίζεται στο ότι η συμφωνία, το κόστος της οποίας ανερχόταν αρχικά σε 594 εκατομμύρια δολάρια, έκλεισε τελικά μέσω swap agreement με τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, εκτινάσσοντας το κόστος στα 663 εκατ. δολάρια. Το «καπέλο» των 70.000.000 δολαρίων είναι αυτό που βρίσκεται υπό έρευνα και φέρεται να «απειλεί» τον πρώην υπουργό. Η Βουλή «υποδέχτηκε» τη δικογραφία τον Δεκέμβριο του 2015.

Η πρώτη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή για τον Γιάννο Παπαντωνίου είχε και πάλι πρωταγωνιστή τον Θωμά Λιακουνάκο. Πρόκειται για την έρευνα της κύριας σύμβασης για τα Leopard 2, το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που υλοποίησε ο Γιάννος Παπαντωνίου έχοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στο πλαίσιο της οποίας ελέγχθηκε η υλοποίηση της σύμβασης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Τα στοιχεία «έδειξαν» πως ένα μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν αποτελεί αποδεκτή συναλλαγή, καθώς ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον Θωμά Λιακουνάκο για τη συμμετοχή σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου εταιριών συμφερόντων του ομίλου του.

Στο στρατηγείο των ανακριτών διαφθοράς οι έρευνες και για άλλες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων συνεχίζονται. Κομβικό ρόλο έπαιξε η τριήμερη απολογία του Αντώνη Κάντα το 2013, που έβαλε στο «κάδρο» των ερευνών για τα αντιαρματικά Kornet και τον Γιάννο Παπαντωνίου. Υπενθυμίζεται ότι με δική του απόφαση επεκτάθηκε η συγκεκριμένη σύμβαση, ενώ ο Κάντας υποστήριξε πως «αφού έδιναν σ’ εμένα (σ.σ.: μίζα), δεν θα έδιναν στους παραπάνω;». Την ίδια στιγμή εκκρεμούν οι έρευνες για την κύρια σύμβαση προμήθειας των Απάτσι και των Λέοπαρντ.

«Λίστα» και «πόθεν έσχες»

Ομως, οι εκκρεμότητες του Γιάννου Παπαντωνίου με τη Δικαιοσύνη δεν σταματούν στις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπέγραψε ως υπουργός Εθνικής Αμυνας. Η κατάθεση 1.330.000 ευρώ στην τράπεζα HSBC της Γενεύης από τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου και η συμπερίληψη του συγκεκριμένου λογαριασμού στη λίστα Λαγκάρντ έχει οδηγήσει τους ανακριτές στη διερεύνηση της προέλευσης των συγκεκριμένων χρημάτων, έχοντας ζητήσει συνδρομή από την Ελβετία.

Βέβαια, το ζευγάρι έχει ήδη καταδικαστεί γιατί δεν δήλωσε στο «πόθεν έσχες» το συγκεκριμένο ποσό. Για το έτος 2009 η «αμέλεια» αυτή θα τους στοιχίσει 117.600 ευρώ, μετά την οριστική και αμετάκλητη καταδίκη, την οποία επικύρωσε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από τον Αρειο Πάγο έχει επικυρωθεί και η καταδικαστική απόφαση για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» του 2008.


ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

 https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus