Διυλιστήριο: DW : Σχεδιάζουν Ευρωπαικό στρατό - Το κεντρικό επιτελείο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες

Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

DW : Σχεδιάζουν Ευρωπαικό στρατό - Το κεντρικό επιτελείο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες

Το Διυλιστήριο λέει : ''...Οδεύουμε προς διάλυση των Εθνικών στρατών, με αφορμή την εκλογή Τράμπ ; Και τι θα γίνει μετά, αν ο Ευρωπαικός στρατός, όπου θα συμμετέχουν και Έλληνες σταρτιωτικοί επιτελείς, αποφασίσει την ''άμυνα'' της Ουκρανίας ενάντια στους ομόθρησκους Ρώσους  ; ΄Σε αυτήν την εξέλιξη, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή, αν αναλογιστούμε ότι 
1. σχεδιάζεται η Ευρώπη δύο ταχυτήτων, όπου φυσικά οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από την νέα Βέρμαχτ, 
2. Ήταν πάγιο αίτημα των Γερμανών για την δημιουργία του Ευρωπαικού στρατού και την διάλυση των Εθνικών στρατών. 
3. Κατά την εφαρμογή των μνημονίων λιτότητας, πάντα η πίεση ήταν προς την μείωση των αμυντικών - στρατιωτικών μας δαπανών.
4. Είναι περίεργο, που υπάρχουν δυνάμεις ακόμα και μέσα στο κυβερνητικό μας σχήμα, όπου δείχνουν αλόγιστο μένος, για την ΜΗ θωράκιση της άμυνας μας (παρόλο τις αέναες προκλήσεις των Τούρκων, Αλβανών, Σκοπιανών)
Πιστεύουμε ότι είναι το πρώτο βήμα προς την υλοποίηση αυτού του σχεδίου....''  

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ θέλουν να κάνουν ένα ακόμη βήμα προς μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας. Τα σχέδιά τους περιλαμβάνουν και ένα κοινό επιτελείο για στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό.

Το Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ ταρακούνησαν την ΕΕ. Οι επιπτώσεις τους δεν μπορούν να προβλεφθούν ακόμηα. Παρά τη σχετική στασιμότητα που επικρατούσε για μεγάλο διάστημα στους κόλπους της Ένωσης, στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας επικρατεί έντονη κινητικότητα. Όχι μόνο εξαιτίας των αμερικανικών πιέσεων προς τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν δραστικά τις αμυντικές τους δαπάνες. Σύμφωνα με τον Μίχαελ Γκάλερ, ευρωβουλευτή των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και ειδικού σε θέματα Άμυνας, «η κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας είναι ένας από τους θεματικούς τομείς που μπορούν να συσπειρώσουν ξανά την ΕΕ. Άλλα θέματα μας απομάκρυναν λίγο. Παράδειγμα, το προσφυγικό ζήτημα».

Η σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στις Βρυξέλλες εντάσσεται στο πλαίσιο της εμφανούς προσπάθειας που καταβάλλεται ώστε η ΕΕ να εξελιχθεί και σε μια πραγματική αμυντική ένωση. Ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το νέο κεντρικό επιτελείο που θα συντονίζει κεντρικά από τις Βρυξέλλες τις αποστολές της ΕΕ στο εξωτερικό. Μάλιστα αυτό αναμένεται να είναι έτοιμο να λειτουργήσει εντός του μήνα και θα αναλάβει αρχικά τον συντονισμό των εκπαιδευτικών στρατιωτικών αποστολών της ΕΕ σε Μαλί, Σομαλία και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Το Brexit άλλαξε τα δεδομένα

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ανεπαρκή αυτήν την πρώτη προσπάθεια συσπείρωσης και ένωσης δυνάμεων, καθώς πέντε ακόμη επιτελεία, που βρίσκονται σε ισάριθμες χώρες της ΕΕ, διατηρούνται. Για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή αποστολή «Σοφία» στη Μεσόγειο για την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης προσφύγων θα εξακολουθεί να παίρνει διαταγές από τη Ρώμη.

Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολιάζει ότι αρχικά το νέο κεντρικό επιτελείο θα αναλάβει μόνο άοπλες αποστολές. Όπως εκτιμά ο επίτροπος Προϋπολογισμού στην Κομισιόν Γκίντερ Έτινγκερ, «τα επόμενα 10 χρόνια δεν θα συσταθεί ευρωπαϊκός στρατός. Αλλά θα αποκτήσουμε ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική».

Η επιτάχυνση της διαδικασίας οικοδόμησης κοινής ευρωπαϊκής άμυνας είναι κάτι για το οποίο πιέζει ειδικά η Γερμανία. Στο παρελθόν η Μεγάλη Βρετανία μπλόκαρε κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, μετά το Brexit φαίνεται ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Πηγή: Deutsche Welle

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus