Την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα κλείσει, αλλά και ότι οι παράλογες απαιτήσεις των δανειστών για υπερβολικά πλεονάσματα θα υποχωρήσουν εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Attica Bank, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδας.
«Η αξιολόγηση θα κλείσει με αμοιβαίες υποχωρήσεις»
«Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, πιστεύω ακράδαντα ότι θα κλείσει. Θα κλείσει με κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις μεταξύ δανειστών και ελληνικής πλευράς. Οι παράλογες απαιτήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για μια ολόκληρη δεκαετία δεν συνεισφέρουν σε μια εποικοδομητική λύση και στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Είναι βέβαιο ότι θα υποχωρήσει ο ισχυρός πυρήνας των δανειστών προς ένα ρεαλιστικότερο πρωτογενές πλεόνασμα […] Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% πάνω από δύο χρόνια. Αυτά τα λέει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία του έκθεση, που στηρίζεται σε έρευνα για 55 χώρες τα τελευταία 200 χρόνια», τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης.
Υποστήριξε ότι οι δανειστές δεν μπορούν να ζητούν παράλογα πράγματα από μια χώρα, η οποία βασικά έχει υποστεί τόσο μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ της.
«Η λιτότητα πλήττει την πραγματική οικονομία»
«Ελπίζω η Ευρώπη να καταφέρει στο άμεσο μέλλον να βρει μια λύση σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής. Η λιτότητα ώς λύση δεν μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα, διότι πλήττει την πραγματική οικονομία […] συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας και εν πάση περιπτώσει δεν συμβάλει στη δική μας ειδική περίπτωση απομείωσης του χρέους» σημείωσε.
Αισιόδοξος για την απομείωση του χρέους
Αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, ο κ. Ρουμελιώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει απομείωσή του.
«Τα βραχυπρόθεσμα (μέτρα) ήταν μια ανάσα. Θα βοηθήσουν σε ένα ορίζοντα μέχρι το 2060 να απομειωθεί το χρέος κατά 20% του ΑΕΠ, αλλά δεν φτάνει αυτό […] Χρειάζονται και μεσοπρόθεσμα μέτρα, που θα οδηγήσουν σε ουσιαστική απομείωση του χρέους τα επόμενα 10-15 χρόνια» σημείωσε.
Για το τραπεζικό σύστημα επισήμανε ότι προχωρά σε αναδιαρθρώσεις που θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους των τραπεζών, οι οποίες, όπως είπε, ήδη μείωσαν σημαντικά το στελεχιακό τους δυναμικό, αφού περίπου 20.000 υπάλληλοι και στελέχη έχουν φύγει από το τραπεζικό σύστημα τα τελευταία επτά χρόνια.
«To 2017 θα αυξηθούν οι ροές από διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς»
Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχουν αναπτυχθεί από κοινού με διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), αλλά και στο πακέτο Γιούνκερ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, ο κ. Ρουμελιώτης επισήμανε ότι αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με αποτελεσματικότητα, ώστε να βοηθηθεί και ο ιδιωτικός τομέας στην επαναδραστηριοποίησή του.
«Πιστεύω ότι το 2017 θα αυξηθούν οι ροές από διεθνείς χρηματοδοτικούς φορείς προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» επεσήμανε.
Πηγή www.unblock.gr
https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου