Ο μαθητής Α' Λυκείου από τη Θεσσαλονίκη Κ. Γκατζώνης δημιούργησε μια συσκευή για κατ' οίκον χρήση, χωρίς ακτινογραφία
Την κατ' οίκον μέτρηση της σκολίωσης, χωρίς τη χρήση ακτινογραφίας, επιτρέπει μια συσκευή που δημιούργησε ο μαθητής της Α' Λυκείου του 1ου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκατζώνης.
Η συσκευή, που φέρει την ονομασία «κηδεmanager version2», αναμένεται σύντομα να εφαρμοστεί πρακτικά σε ασθενείς και, εφόσον τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι ακριβή, υπάρχει η σκέψη να κυκλοφορήσει στο εμπόριο.
Αφορμή για τη δημιουργία της αποτέλεσε η σκολίωση του ίδιου του Κωνσταντίνου Γκατζώνη, ο οποίος ανακάλυψε, πριν από περίπου έναν χρόνο, ότι έχει τη συγκεκριμένη πάθηση.
Ρομποτική
Στο μεταξύ, ασχολούνταν με τη ρομποτική για περίπου πέντε χρόνια. Ο πατέρας του ήταν αυτός που του πρότεινε να κάνει κάτι με θέμα τη σκολίωση. Η ιδέα τού άρεσε πάρα πολύ, διότι ήθελε να «παντρέψει» την τεχνολογία με τη σκολίωση, φτιάχνοντας κάτι που να είναι χαμηλό σε κόστος και άρα προσιτό για τον κόσμο.
Πέρα από τον προγραμματισμό και την κατασκευή κυκλωμάτων, χρειάζονται και γνώσεις τού πώς γίνεται μια μέτρηση σκολίωσης σε μια ακτινογραφία, καθώς και κάποιες βασικές γνώσεις της ανατομίας της σπονδυλικής στήλης.
Ο διευθυντής του κέντρου Scoliosis SBPRS Νίκος Τουρναβίτης αφιέρωσε χρόνο για να αναλύσει στον μαθητή αυτές τις πληροφορίες, ώστε να τον βοηθήσει να προχωρήσει στο εγχείρημά του.
Το κηδεmanager v2 λειτουργεί αφού ένας γιατρός ανιχνεύσει την ύπαρξη σκολίωσης και υποδείξει τους σπονδύλους πάνω στους οποίους πρέπει να τοποθετηθεί. Η συσκευή χρησιμοποιεί δύο αισθητήρες.
Ο Κωνσταντίνος θα παρουσιάσει το κηδεmanager version2 στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που θα πραγματοποιηθεί στο ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη από τις 25 έως τις 28 Απριλίου.
https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου