Διυλιστήριο: Με ρελάνς €231,9 εκατ. DIEP - CMA - Σαββίδης πήραν τον ΟΛΘ

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Με ρελάνς €231,9 εκατ. DIEP - CMA - Σαββίδης πήραν τον ΟΛΘ


Το Διυλιστήριο λέει : '' ... Μια ακόμα καλή επένδυση των Γερμανών στην ''χρεοκοπημένη'' Ελλάδα. Ελπίζουμε αυτή την φορά να μην πάρουν δάνειο από την Alpha Bank για να κάνουν την επένδυση του 1 δις Ευρώ. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον θα μας παίρνουν ως εργάτες ...''


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Με μια εντυπωσιακή ρελάνς ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης καταλήγει στην κοινοπραξία της Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments LTD (Ιβάν Σαββίδης) and Terminal Link SAS (γαλλικός κολοσσός CMA).

Συγκεκριμένα η κοινοπραξία προσέφερε τίμημα 231,926 εκατ. ευρώ για το 67% του ΟΛΘ, ποσό που αντιστοιχεί σε premium 67% επί της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας του ΟΛΘ.

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται στο 1,1 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από την προσφορά των 231,926 εκατ., υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. την επόμενη επταετία αλλά και αναμενόμενα έσοδα του δημοσίου από τη σύμβαση παραχώρησης, μερίσματα και επιπρόσθετες επενδύσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι ο παραχωρησιούχος καλείται να αυξήσει τη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων στις 550.000TEU μέσα σε διάστημα 9 ετών.

Η κοινοπραξία που αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής περιλαμβάνει ως γνωστόν το γερμανικό επενδυτικό σχήμα DIEP, την Belterra εταιρεία συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη και την εταιρεία Terminal Link θυγατρική της γαλλική CMA. Η CMA είναι ένας από τους μεγαλύτερους port operator στον κόσμο και ένα από τα βασικά μέλη της Ocean Alliance, δηλαδή της συμμαχίας τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην οποία συμμετέχει και η Cosco. Η γαλλική εταιρεία ανήκει σε μια από τις πιο γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες της Γαλλίας την οικογένεια Saadé.

Ανατροπή

Η εξέλιξη του διαγωνισμού συνιστά μιας πρώτης τάξεως ανατροπή, αφού στον πρώτο γύρο των δεσμευτικών προσφορών σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο τίμημα προσφέρθηκε από την αραβική The Peninsular and Oriental Stream (εταιρεία της Dubai Ports). Ωστόσο αμέσως μόλις έγινε η διαρροή των πρώτων αποτελεσμάτων, πηγές της αγοράς εκτίμησαν, όπως και συνέβη πράγματι, ότι θα υπάρξει σημαντική αντιπροσφορά στο δεύτερο γύρο από την πλευρά της κοινοπραξίας DIEP -CMA- Σαββίδης. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν και όπως αναφέρουν πηγές της κοινοπραξίας η προσφορά που δόθηκε ήταν πολύ μεγάλη, κατά πολύ μεγαλύτερη από τον αρχικό προϋπολογισμό. Ήταν άλλωστε δεδηλωμένη η επιθυμία της κοινοπραξίας να αποκτήσει, ακόμη και με τόσο υψηλό υπερτίμημα, τον έλεγχο του δεύτερου λιμανιού της χώρας. Οι επικεφαλής της κοινοπραξίας θεωρούν τις προοπτικές του λιμανιού της Θεσσαλονίκης εξαιρετικά μεγάλες λόγω της στρατηγικής του θέσης και εκτιμούν πως η εμπειρία τους σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η CMA διαχειρίζεται έναν από τους μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια λιμένων στον κόσμο, συνηγορούν για την περαιτέρω αναβάθμιση του ΟΛΘ.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ


Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ, σημαντικά βελτιωμένη προσφορά υπέβαλε η ένωση των εταιρειών "Deutsche Invest Equity Partners GmbH", "Belterra Investments Ltd." και "Terminal Link SAS" για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Το Ταμείο κάνει λόγο για "εξέλιξη – ορόσημο για το ΤΑΙΠΕΔ, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ελληνικού δημοσίου και την Βόρεια Ελλάδα" και σημειώνει:

"Η βελτιωτική δεσμευτική προσφορά προβλέπει την καταβολή τιμήματος ύψους Ευρώ Διακοσίων Τριάντα Ενός Εκατομμυρίων Εννιακοσίων Είκοσι Έξι Χιλιάδων (€231.926.000), για την απόκτηση του 67% της εταιρείας ΟΛΘ Α.Ε. Κατά την αξιολόγηση της βελτιωτικής οικονομικής προσφοράς, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε υπόψη καθεμία από τις αποτιμήσεις, τις οποίες εκπόνησαν δύο (2) διαφορετικοί αποτιμητές για τον ΟΛΘ Α.Ε. και ανακήρυξε την ανωτέρω ένωση ως πλειοδότη.

Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε €1,1 δισ. και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των €231.926.000, υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους €180 εκατ. την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών της ΟΛΘ Α.Ε.), αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των €170 εκατ. Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2051.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας και της χώρας συνολικά.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών.

Η Morgan Stanley και η Τράπεζα Πειραιώς ενήργησαν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, οι Freshfields Bruckhaus Deringer LLP και Αλεξίου – Κοσμόπουλος Εταιρεία Δικηγόρων ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι, οι Hamburg Port Consulting (HPC) και Marnet ενήργησαν ως τεχνικοί σύμβουλοι, για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγή www.capital.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus