Διυλιστήριο: Ernst & Young : Μόνο 60 άμεσες ξένες επενδύσεις έγιναν στην Ελλάδα το 2011-2015

Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Ernst & Young : Μόνο 60 άμεσες ξένες επενδύσεις έγιναν στην Ελλάδα το 2011-2015



Επενδυτική ξηρασία επικράτησε στην Ελλάδα την περίοδο 2011-2015 σε αντίθεση με άλλες μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς μόλις 60 άμεσες ξένες επενδύσεις υλοποιήθηκαν στη χώρα από τις 10.660 που προσέλκυσαν οι υπόλοιπες χώρες σύμφωνα με έρευνα BaroMed 2017 της Ernst & Young (EY).

Απο τις άμεσες ξένες επενδύσεις που έγιναν στην Ελλάδα, οι 15 προήλθαν απο τις ΗΠΑ και οι 6 απο την Γερμανία. Οι κλάδοι που επωφελήθηκαν κυρίως ήταν το λογισμικό και οι επαγγελματικές υπηρεσίες.

Οι μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Πορτογαλία, αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της Μεσογείου.

Αν και πολλές από αυτές τις χώρες βίωσαν οικονομική κρίση την περίοδο 2011-2015, η πλειοψηφία των χωρών αυτών προσέλκυσαν άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 406 δισ. δολαρίων, ή το 59% των συνολικών, σημειώνοντας αύξηση 16% σύμφωνα με την Ernst & Young.


Για το 2016 (Πηγή Καθημερινή)








Με τριπλασιασμό των ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ) σε σύγκριση με το 2015 έκλεισε το 2016 για την ελληνική οικονομία. Η μεγάλη αυτή ανάπτυξη, ωστόσο, οφείλεται αφενός στην κατάρρευση των ΞΑΕ το 2015 και αφετέρου στις αποκρατικοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του προηγούμενου έτους. Την ίδια ώρα, πάντως, διαπιστώνεται ότι μέσα σε έξι χρόνια έφυγαν από την Ελλάδα προς άλλους επενδυτικούς προορισμούς 6,16 δισ. δολ., γεγονός το οποίο αποτυπώθηκε όλη αυτή την περίοδο στο ΑΕΠ αλλά και στους αρνητικούς δείκτες της απασχόλησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Εκθεση Επενδύσεων 2017 που δημοσιοποίησε χθες η UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) οι εισροές ΞΑΕ στην Ελλάδα ανήλθαν το 2016 σε 3,12 δισ. δολάρια από 1,14 δισ. δολάρια το 2015, χρονιά που ως γνωστόν χαρακτηρίστηκε από έντονη πολιτική και οικονομική ρευστότητα. Η επίδοση αυτή αποτελεί την καλύτερη της περιόδου από το 2011 και σύμφωνα με την έκθεση οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις αποκρατικοποιήσεις που έλαβαν χώρα κατά την προηγούμενη χρονιά. Στην έκθεση αναφέρονται ως παράδειγμα η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, η πώληση του 51% του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco. Αλλο παράδειγμα ιδιωτικοποιήσεων που πραγματοποιήθηκε εντός του 2016 είναι αυτή του Αστήρ Παλλάς από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ στην Apollo Investments.

Συνολικά την εξαετία 2011-2016 οι ΞΑΕ διαμορφώθηκαν σε 12,6 δισ. δολάρια, όταν για παράδειγμα σε άλλες χώρες, όπως η επίσης «μνημονιακή» Πορτογαλία ανήλθαν την ίδια περίοδο σε 34,96 δισ. δολ. Ιδιαίτερη επενδυτική άνθηση γνωρίζουν πλέον χώρες όπως η Ρουμανία και η Σερβία, όπου την περίοδο 2011-2016 η αξία των ΞΑΕ διαμορφώθηκε σε 20,78 δισ. δολ. και 14,92 δισ. δολ. Στη Ρουμανία ειδικά οι ΞΑΕ ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία στη διάρκεια της εξαετίας 2011-2016.

Η καθαρή αξία των διασυνοριακών εξαγορών και συγχωνεύσεων, δηλαδή η πώληση ελληνικών επιχειρήσεων σε ξένους επενδυτές ή συμμετοχών σε αυτές διαμορφώθηκε το 2016 σε 1,5 δισ. δολ., σχεδόν τριπλάσια από το 2015 που ήταν μόλις 590 εκατ. δολ.

Από τα στοιχεία για τις εκροές επενδυτικών κεφαλαίων προκύπτουν επίσης δυσάρεστα συμπεράσματα για την ελληνική οικονομία. Το 2016 υπήρξε μεν μια θετική εξέλιξη, καθώς «επαναπατρίστηκαν» επενδυτικά κεφάλαια ύψους 638 εκατ. δολ. Ωστόσο, στη διάρκεια της περιόδου 2011-2016 έφυγαν από την Ελλάδα για να επενδυθούν αλλού συνολικά 6,16 δισ. δολ. με τις μεγαλύτερες εκροές να καταγράφονται το 2014 (περίπου 3 δισ. δολ.) και το 2015 (2,13 δισ. δολ.).

Από την άλλη, πολλές ελληνικές επιχειρήσεις αποεπένδυσαν το 2016 στο εξωτερικό, πουλώντας συμμετοχές τους εκτός Ελλάδος με τις συναλλαγές αυτές να ανέρχονται σε καθαρή αξία τα 3,46 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που καταγράφεται στην εξεταζόμενη εξαετία και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποεπένδυση των συστημικών τραπεζών στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πώληση της συμμετοχής που είχε η Εθνική Τράπεζα στην τουρκική Finansbank.

Για το 2017 (Πηγή Βήμα)


«Επιστρέφουν οι επενδύσεις»

Κατά την ομιλία του στους εργαζομένους της βιομηχανίας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι επενδύσεις επιστρέφουν στην χώρα μας.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις και το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου είχαμε τριπλασιασμό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές που δημιουργούνται μετά την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές και σημείωσε πως η Ελλάδα είναι πλέον ένας ελκυστικός τόπος για επενδύσεις.

«Η Ελλάδα γίνεται ξανά σημαντικός επενδυτικός προορισμός όπως δείχνουν οι εξελίξεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης» υπογράμμισε.

«Εργαζόμαστε για μία αναπτυξιακή πορεία που θα στηρίζεται σε καινοτομία, υψηλή προστιθέμενη αξία, τεχνολογία και την προστασία της εργασίας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα «χρειάζεται ένα παραγωγικό μοντέλο στο επίκεντρο του οποίου θα είναι οι ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις και όχι οι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες».

«Αναπτυξιακή τράπεζα το 2018»


Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την λειτουργία αναπτυξιακής τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2018 «με σκοπό την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας».

«Εφαρμόζουμε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και διαμορφώνουμε τις συνθήκες για μείωση των συντελεστών φορολογίας για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα» επισήμανε.

«Ανάπτυξη κοντά στο 2% το 2017 - Υποχώρηση της ανεργίας»

Επιπλέον ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί κοντά στο 2% φέτος, ελαφρά πάνω από την προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης.

«Φέτος επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ότι θα τελειώσει το 2017 με ρυθμούς ανάπτυξης που θα βρίσκονται κοντά στο 2%», είπε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την οικονομία, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη 1,8% για φέτος ενώ η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί 2,1%.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ανεργία μειώνεται συνεχώς και υπάρχει η προοπτική να πέσει κάτω από το φράγμα του 20% μέσα στο 2018, ενώ πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή διασφαλίζεται η δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες και προστασία των εργαζομένων.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με μία προοπτική επισφαλούς εργασίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με μια προοπτική ανεργίας στα επίπεδα που βρέθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, δεν μπορεί και δεν πρέπει και δεν θα συμβιβαστούμε με μια προοπτική μιζέριας, που θέλει τον εργαζόμενο επισφαλώς διαρκώς εργαζόμενο, αλλά και τον επιχειρηματία να μην έχει μια υγιή σχέση με τον εργαζόμενο και με την Πολιτεία, αλλά να προσπαθεί να αυξήσει την κερδοσκοπία του με κινήσεις και ελιγμούς κάτω από το τραπέζι».

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει και θα το πετύχει ένα υγιές περιβάλλον εργασιακών σχέσεων και επιχειρηματικότητας.

Επιπλέον σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να βρουν ξανά οι νέοι και οι νέες της πατρίδας μας, ένα μέλλον ίσων ευκαιριών σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Στην επίσκεψη, τον πρωθυπουργό συνοδεύουν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Πηγή  www.ert.gr

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus