Να διαγράψουν το χρέος της Ελλάδας και να σταματήσουν να βασανίζουν τη χώρα, καλεί τους υπεύθυνους του ΔΝΤ, το Bloomberg.
Ειδικότερα σε άρθρο που δημοσιεύει το διεθνές πρακτορείου και υπογράφει ο επικεφαλής της Hayman Capital Management, Kyle Bass, τονίζεται ότι το ΔΝΤπρέπει να πάψει να ζητά νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου του Bass είναι: «Το ΔΝΤ πρέπει να σταματήσει να βασανίζει την Ελλάδα». Σημειώνεται ότι η εταιρεία του Bass έχει επενδύσει σε μετοχές ελληνικών τραπεζών.
Όπως τονίζει ο επικεφαλής της Hayman Capital οι Έλληνες πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στην αποδοχή προσφορών – ιδιαίτερα από το ΔΝΤ, «το οποίο βασανίζει τώρα τη χώρα σε μία άστοχη προσπάθεια να πάρει πίσω τα χρήματά του».
Και προσθέτει: «Οι Έλληνες αξιωματούχοι, εργάσθηκαν σκληρά για να στηρίξουν την οικονομία τους. Από το 2010 έως το 2016, πέτυχαν το σχεδόν αδύνατο έργο της μείωσης του πρωτογενούς ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά περίπου 18% του ΑΕΠ και να το μετατρέψουν σε πλεόνασμα».
Όπως λέει: «Μετά από μία βίαιη συρρίκνωση κατά σχεδόν 30%, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σήμερα θετικές ενδείξεις σε όλους σχεδόν τους τομείς – τη βιομηχανική παραγωγή, τις νέες άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων, τις κατασκευαστικές άδειες, τις τουριστικές αφίξεις».
Παράλληλα ο τραπεζικός τομέας, σημειώνει ο Bass, έχει κάνει μεγάλα βήματα. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί δύο φορές, έχουν αυξήσεις τις προβλέψεις τους για τα κόκκινα δάνεια και οι κεφαλαιακοί δείκτες τους είναι τώρα σημαντικά υψηλότεροι από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, παρέχοντας «μαξιλάρι» για τις όποιες μελλοντικές απώλειες.
Ο επικεφαλής της Hayman Capital, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα μεγάλο βάρος, που αφορά στα δάνεια σχεδόν 250 δισ. ευρώ που της δάνεισαν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι της «για τη διάσωση της οικονομίας της και κατά πάσα πιθανότητας όλης της Ευρωζώνης». Το χρέος αυτό παραμένει, σημειώνει, παρά το «κούρεμα» το 2012 της αξίας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που είχαν ιδιώτες επενδυτές και τις απώλειες που υπέστησαν οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, οι οποίοι είδαν τις επενδύσεις τους να εξατμίζονται δύο φορές με τις ανακεφαλαιοποιήσεις.
Το ΔΝΤ να διαγράψει το χρέος της Ελλάδας
Αναφέρει δε χαρακτηριστικά: «Το ΔΝΤ θα μπορούσε να διαγράψει το χρέος του και να ελαφρύνει το βάρος της Ελλάδας. Αυτό θα ωφελούσε την μακροπρόθεσμηοικονομική υγεία της χώρας και επομένως και της Ευρώπης. Αντίθετα, το Ταμείο ζητά περαιτέρω μέτρα λιτότητας και επιμένει σε «διαρθρωτικές» μεταρρυθμίσεις αμφίβολης αξίας».
Όπως λέει: « Εμμένοντας στην οικονομική του ιδεολογία, εξουδετερώνει τις πρώτες ενδείξεις οικονομικής ανάπτυξης και καταστέλλει κάθε ελπίδα πραγματικής ευημερίας».
Το ΔΝΤ, προσθέτει, εμφανίσθηκε ως σωτήρας της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης, «αλλά τώρα μοιάζει περισσότερο με άσπονδο φίλο». Γνώριζε, συνεχίζει, ότι τα δάνεια του δεν θα μπορούσαν να αποπληρωθούνποτέ. «Το έχω ακούσει απευθείας από αξιωματούχους που μετείχαν στη διαδικασία», σημειώνει ο αρθρογράφος.
Ο Bass τονίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται να ανακτήσει επειγόντως την επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη σήμερα. Για να συμβεί αυτό, οι επίσημοι δανειστές της χώρας πρέπει να διαγράψουν μερικά το χρέος τους ή να το μετατρέψουν σε μετοχές, αποδίδοντας αυτό στο κόστος της διατήρησης της συνοχής της Ευρωζώνης.
Δεν χρειάζεται άλλη ανακεφαλαιοποίηση το τραπεζικό σύστημα
Στο σημείο αυτό υπογραμμίζει ότι «η στάση του ΔΝΤ είναι παράλογη. Υποκινείται από το ίδιο του συμφέρον παρά από το τι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα. Το Ταμείο προσπάθησε ταυτόχρονα να μπλοκάρει την επάνοδο της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές και επιχείρησε να υπονομεύσει τη νέα τραπεζική ένωση της Ευρώπης, απαιτώντας και άλλη ανακεφαλαιοποίηση».
Παράλληλα ο αρθρογράφος επιμένει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν χρειάζεται άλλη ανακεφαλαιοποίηση.
Όπως γράφει: «Οι ρυθμίσεις των δανείων γίνονται με τον καλύτερο τρόπο από τα πιστωτικά ιδρύματα, που έχουν σχέση με τους δανειολήπτες και μπορούν να βρουν λύσεις, χωρίς να δημιουργούν αχρείαστη αποδιάρθρωση. Αυτό είναι ακριβώς ο τρόπος που οι ΗΠΑ προχώρησαν στην αναδιάρθρωση των προβληματικών στεγαστικών δανείων με το Home Affordable Refinance Program, το οποίο έθεσε τη βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας και της στεγαστικής αγοράς. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο για την Ελλάδα»,.
Είναι σαφές ότι η Ελλάδα, έκανε αυτό που της αναλογούσε, προωθώντας νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που δίνουν στις τράπεζες νέα μέσα για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.
Ο Bass αναφέρει ακόμα: «Το ΔΝΤ, όμως, άρχισε να υπονομεύει τη νέα νομοθεσία πριν καν ισχύσει, υποστηρίζοντας ότι δεν θα είχε αποτελέσματα. Αυτό είναι αντιπαραγωγικό, επειδή αποθαρρύνει τους δανειζόμενους και τους δανειστές να συνεργασθούν για να βρουν λύσεις που θα κάνουν διαχειρίσιμο το βάρος του χρέους και θα επιτρέψουν τελικά την επάνοδο των επιχειρήσεων στην ανάπτυξη. Η επίθεση στην Ελλάδα, την ώρα που αυτή προσπαθεί να κάνει πρόοδο, δεν αποτελεί υπεύθυνη συμπεριφορά».
Ο επικεφαλής της Hayman Capital, τονίζει ότι είναι εύκολο να δει κανείς τις αρνητικές συνέπειες από το «σχέδιο» του ΔΝΤ: περαιτέρω διάβρωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και υπονόμευση της πολιτικής ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής για τις τράπεζες.
Και καταλήγει: «Οι ιδιώτες επενδυτές έχουν υποφέρει. Οι Έλληνες πολίτες έχουν υποφέρει υπερβολικά. Τώρα το ΔΝΤ πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί, διαγράφοντας ελληνικό χρέος, σταματώντας τις απαιτήσεις για μία νέα ανακεφαλαιοποίηση και αφήνοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν την ευθύνη».
Πηγή www.ependitislive.gr
https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου