Διυλιστήριο: Η γυναίκα του Μητσοτάκη στα Paradise papers

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Η γυναίκα του Μητσοτάκη στα Paradise papers



Η Μαρέβα Γκραμπόφκσι Μητσοτάκη εμφανίζεται στα στοιχεία των Paradise Papers ως μέτοχος 50% σε offshore εταιρεία με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική. Πρόκειται για την Eternia Capital Management που ιδρύθηκε το 2010.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» η Μαρέβα Μητσοτάκη εμφανίζεται ως μέτοχος κατά 50% offshore εταιρίας με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική.

Η κυρία Γκραμπόφσκι την περίοδο που ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν διαχειρίστρια ενός fund με έδρα τις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Η σύζυγος του Κυριάκου Μητοστάκη σε μακροσκελή απάντηση της στην εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το διάστημα εκείνο βρισκόμουν σε διάσταση με τον σύζυγό μου, γεγονός που δεν αμφισβητείται και έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση, στερείται αντικειμένου».

Η κ. Γκραμπόφσκι ρωτήθηκε επίσης από το Εθνος, αν της είχαν ζητηθεί επιπλέον έγγραφα στο πλαίσιο των ενισχυμένων ελέγχων δεούσης επιμέλειας. Απάντησε ότι επειδή εκείνη την περίοδο που της εστάλησαν τα ερωτήματα ήταν στο εξωτερικό, δεν είχε πρόσβαση στα έγγραφα που της είχαν ζητηθεί.

«Θεωρώ όμως βέβαιο, ότι θα είχαμε αποστείλει όλα τα έγγραφα που μας ζητήθηκαν, αλλιώς η εταιρεία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει».

Η οικογένεια Μητσοτάκη φαίνεται να γνώριζε εδώ και έναν μήνα ότι επίκεινται οι αποκαλύψεις του διεθνούς δικτύου δημοσιογράφων για την offshore της συζύγου του. Μία μέρα πριν από την παρουσίαση των στοιχείων,έσπευσε η ΝΔ , με ανακοίνωσή της, να μιλήσει προκαταβολικά για διαχωρισμό μεταξύ «καλών» και «κακών» offshore που μπορεί να υπάρχουν στα Paradise Papers.

Πότε ιδρύθηκε η εταιρεία

Η Eternia Capital Management ιδρύθηκε από την δικηγορική εταιρεία Appleby, τον Μάρτιο του 2010 στα νησιά Κέιμαν. Μέτοχοι της Eternia Capital Management ήταν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη και ένας παλιός συνεργάτης της από την εποχή που εργαζόταν στην Deutsche Bank.

Την περίοδο εκείνη η κα Γκραμπόφσκι ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως αναφέρει το Έθνος, σύμφωνα με την Σύμβαση του ΟΗΕ κατά της Διαφθοράς, ως Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ) νοούνται τα φυσικά πρόσωπα στα οποία έχει ή είχε ανατεθεί σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, οι άμεσοι στενοί συνεργάτες τους και τα πρόσωπα που είναι γνωστά ως συνεργάτες τους.

Όταν ένα πρόσωπο ταυτοποιείται ως ΠΕΠ, τότε θα πρέπει μεταξύ άλλων να εφαρμόζονται πιο αυστηροί έλεγχοι απ’ ότι στους υπόλοιπους πελάτες μιας δικηγορικής εταιρείας, που αναλαμβάνει την σύσταση offshore για λογαριασμός τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα απαγορεύεται να συμμετέχουν σε offshore.

Για το αν έγιναν οι πρέπουσες ενέργειες εκ μέρους της Appleby στην περίπτωση της Eternia, αλλά και ποια ήταν τα αποτελέσματά τους η εταιρεία δεν απάντησε.

Όπως αναφέρει το Εθνος, η σύνδεση της κας Μαρέβα Μητσοτάκη, με εταιρεία υπο την επωνυμία Eternia Capital, δεν είναι κάτι το νέο. Η ίδια στο βιογραφικό της, αναφέρει ότι το 2010 ίδρυσε την Eternia Capital, μια asset management εταιρεία που εξειδικευόταν στα hedge funds.

«Ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά μου στον χρηματοκοινομικό τομέα. Αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου, το οποίο είναι προσβάσιμο από τον καθένα, δήλωσε η Μαρέβα Μητσοτάκη.

Πάντως, σύμφωνα με το Εθνος, στο βιογραφικό της δεν αναφέρεται ολόκληρη η επωνυμία της εταιρείας. Δημοσιεύματα συνέδεαν την κα Γκραμπόφσκι με μια άλλη Eternia Capital, την Eternia Capital Advisors με έδρα την Ελβετία. Η δεύτερη, ήταν μια συμβουλευτική εταιρεία την οποία ίδρυσε το 2010 ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης, γνωστός από την συμμετοχή του στο e-food.

Το όνομα του κ. Κυρκίνη εμφανίζεται σε αρχεία της Appleby ως πρόσωπο επικοινωνίας για την Eternia Capital Management. Φέρεται επίσης να είναι σε επαφή με την δικηγορική εταιρεία ρυθμίζοντας υποθέσεις της υπεράκτιας της κας Γκραμπόφσκι.

Ίσως εξηγείτε γιατί η ΝΔ αποχώρησε και δεν ψήφισε για τις offshore ΕΔΩ


Μπλέκει και ο Ρέστης

Στους ρυθμούς των «Paradise Papers», που περιλαμβάνουν στοιχεία για τα πιο «πολυσύχναστα» υπεράκτια οικονομικά κέντρα του κόσμου, κινείται ο πλανήτης, με τους πολίτες να έρχονται ακόμα μία φορά αντιμέτωποι με τον κόσμο της διαφθοράς και της απάτης στον οποίο ζουν πολιτικοί, ηγέτες, βασιλείς και επιχειρηματίες. Την ίδια ώρα χθες -εν αναμονή των αποκαλύψεων για το περιεχόμενο 6.000 εγγράφων με αναφορές στην Ελλάδα- ήδη υπήρχε ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς στα ρεπορτάζ εμφανίζονταν τα ονόματα των Βίκτωρα Ρέστη και Τέλη Μυστακίδη.

Τη Δευτέρα στο επίκεντρο των αποκαλύψεων βρέθηκε η αγγλοελβετική πολυεθνική εταιρία μεταλλευμάτων και εμπορικών συναλλαγών Glencore, που καταλαμβάνει τη 16η θέση του Fortune Global ανάμεσα στις 500 μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου. Σύμφωνα με αρχεία που δημοσιοποιήθηκαν, ο κολοσσός, που ελέγχει μεταξύ άλλων το 8% του παγκόσμιου εμπορίου σίτου, εμπλέκεται σε υποθέσεις κερδοσκοπίας και μυστικών συμφωνιών. Περίπου 1.000 σελίδες εγγράφων δείχνουν πως η Glencore χορήγησε δάνειο ύψους 45.000.000 δολαρίων σε εταιρία ελεγχόμενη από τον Ισραηλινό επιχειρηματία Ντάνιελ Γκέρτλερ, ο οποίος λειτούργησε ως ενδιάμεσος για να «κλείσει» τη συμφωνία με διεφθαρμένους αξιωματούχους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για την απόκτηση ενός ιδιαίτερα σημαντικού ορυχείου χαλκού. Για την εν λόγω επιτυχία, βέβαια, το… χεράκι τους έβαλαν και τέσσερα «κεφάλια» της Glencore, ανάμεσά τους και ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ο δεύτερος πλουσιότερος Ελληνας, σύμφωνα με το «Forbes», και ένας από τους διευθυντές του παγκόσμιου κολοσσού διακίνησης πρώτων υλών.

Με την Glencore να «ξεσκονίζεται», στο μικροσκόπιο μπήκαν και διάφορες, πέριξ αυτής εταιρίες, όπως είναι και η SwissMarine, η εταιρία εμπορευματικών μεταφορών, μεγάλο μέρος των μετοχών της οποίας κατείχε ο Βίκτωρας Ρέστης. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Australian Financial Review», η εταιρία SwissMarine είχε εμπλακεί σε «παρατυπίες και παραλείψεις» αναφορικά με τις δηλώσεις των οικονομικών στοιχείων της και κάποιες χρηματοοικονομικές συμφωνίες το 2013. Μέσω της SwissMarine τα «Paradise Papers» έδωσαν, λοιπόν, το πρώτο όνομα με ελληνικό ενδιαφέρον -ανάμεσα στα περισσότερα από 130 ακόμα που συναντώνται στις λίστες και τα αρχεία της δικηγορικής εταιρίας Appleby, που ειδικεύεται στις εξωχώριες επενδύσεις-, καθώς τότε, το 2013, όταν η εταιρία ενεπλάκη στις προαναφερθείσες «παρατυπίες», δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά την Glencore ήταν ο Ελληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας, που βρισκόταν στη φυλακή περιμένοντας τη δίκη του για οικονομική απάτη και υπεξαίρεση.

Πηγή left.gr

https://diulistirio.blogspot.gr


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus