Και η δεύτερη εισαγγελική πρόταση «βλέπει» απιστία στις αποφάσεις των έξι εμπειρογνωμόνων του Ταμείου
Εδώλιο «δείχνει» για δεύτερη φορά ο εισαγγελέας στα έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για την υπόθεση της πώλησης και της επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014.
Περίπου έξι μήνες μετά την αναίρεση του βουλεύματος της υπόθεσης για την οποία προκλητικά παρενέβησαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ζητώντας από την Αθήνα να κλείσει τη δικαστική εκκρεμότητα, ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών Ανδρέας Καραφλός επανέρχεται ζητώντας εκ νέου να λογοδοτήσουν οι έξι κατηγορούμενοι για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Δημοσίου.
Μετά τον εισαγγελέα, η πρόταση του οποίου αριθμεί 130 σελίδες, τη σκυτάλη παίρνει το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο με διαφορετική σύνθεση καλείται να αποφανθεί για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.
Σε πρώτη φάση το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο είχε πει «ναι» στην παραπομπή των φερόμενων ως πρωταγωνιστών της υπόθεσης της «μη επωφελούς» αξιοποίησης ακινήτων. Ωστόσο, η δικογραφία έφτασε στον Αρειο Πάγο μετά το αίτημα αναίρεσης που κατέθεσαν οι νομικοί παραστάτες τους, επικαλούμενοι την «ομπρέλα» ποινικής και αστικής προστασίας που παρέχει ο νόμος στα μέλη των γνωμοδοτικών οργάνων του ΤΑΙΠΕΔ. Το Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, καθώς κρίθηκε ότι πάσχει λόγω «έλλειψης αιτιολογίας» αλλά και λόγω «εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης».
Στη συνέχεια η υπόθεση επέστρεψε στο Εφετείο, στα χέρια του ίδιου εισαγγελέα, όπως προβλέπεται. Ετσι, ο κ. Καραφλός εισηγήθηκε και πάλι, στην πολυσέλιδη πρότασή του, την παραπομπή των κατηγορουμένων. Οι συνήγοροί τους, πάντως, αναμένεται να υποβάλουν υπόμνημα προς το Συμβούλιο Εφετών, εκθέτοντας τα νομικά επιχειρήματά τους.
Σύμφωνα με την κατηγορία, οι επίδικες συμβάσεις πώλησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων για 20 χρόνια ήταν μη επωφελείς για το Δημόσιο, ενώ από την έρευνα φέρεται ότι έχει καταγραφεί υποτίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων, με αποτέλεσμα να εισπραχθεί μικρότερο τίμημα. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261.000.000 ευρώ, ενώ το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει μισθώματα, τα οποία μόνο για τον πρώτο χρόνο ανέρχονταν σε 25.500.000 ευρώ.
https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου