Διυλιστήριο: Διάβημα στον Τραμπ από την Ομογένεια για τη Μακεδονία

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Διάβημα στον Τραμπ από την Ομογένεια για τη Μακεδονία



Επιστολή-καταπέλτης από όλες τις ομογενειακές οργανώσεις των ΗΠΑ για τα Σκόπια

«Ανεπιθύμητοι όσοι βουλευτές ψηφίσουν την παραχώρηση του ονόματος, θα αντιμετωπίσουν την οργή μας. Αν η πατρίδα υποκύψει, τότε... ξεχάστε μας!»

Με επιστολή προς Παυλόπουλο, Τσίπρα και βουλευτές οι Ελληνες των ΗΠΑ ζητούν Συμβούλιο Αρχηγών και δημοψήφισμα

Από τον
Βαγγέλη Στολάκη

Το κατώφλι του Λευκού Οίκου είναι αποφασισμένοι να περάσουν οι Ελληνες της ομογένειας προκειμένου να μη γίνει αποδεκτή τελικά μια σύνθετη ονομασία για τα γειτονικά Σκόπια που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Οι ομογενείς της Αμερικής στέλνουν επιστολή-ψήφισμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και επιδιώκουν συνάντηση μαζί του για να του γνωστοποιήσουν τις θέσεις και τις... προθέσεις τους. Δηλώνουν «ετοιμοπόλεμοι», είναι «μπαρουτοκαπνισμένοι» και στέλνουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στην Ελλάδα ότι όποιος πολιτικός ψηφίσει υπέρ μιας ονομασίας για τα Σκόπια που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία είναι ανεπιθύμητος στις ΗΠΑ και πως μια τέτοια συμφωνία «θα σημάνει και τη ρήξη στις σχέσεις του Εθνικού Κέντρου με την ομογένεια».

Σε επιστολή τους, που δημοσιεύει αποκλειστικά η «δημοκρατία», οι Ελληνες της ομογένειας, μέλη ενώσεων και σωματείων που δραστηριοποιούνται από τη μια ως την άλλη άκρη της Αμερικής, αναφέρουν: «Λαμβάνεται η απόφαση να επιδοθεί ψήφισμα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Ντόναλντ Τραμπ, με τις θέσεις και τη στάση της οργανωμένης Ομογένειας για το ζήτημα της Ονομασίας των Σκοπίων και να γίνει αίτημα συνάντησης μαζί του». Δεν μένουν, όμως, εκεί! Αποφάσισαν ομόφωνα πως από εδώ και στο εξής όλες οι εθνικές παρελάσεις για την επέτειο της εθνικής μας Παλιγγενεσίας να είναι αφιερωμένες στο εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας.


Στην επιστολή-ψήφισμά τους 24 ενώσεις ομογενών της Αμερικής, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ξεκαθαρίζουν ότι όποιος πολιτικός ψηφίσει υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία θα είναι εχθρός της ομογένειας. «Οποιοσδήποτε πολιτικός συνυπογράψει μία απόφαση που θα επιτρέπει τη χρήση του όρου Μακεδονία, με γεωγραφικό ή επιθετικό προσδιορισμό, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή της οργανωμένης Ομογένειας» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οργανώσεις οι οποίες εκπροσωπούν τους περίπου 1.500.000 Ελληνες που ζουν στις ΗΠΑ.

Στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Αλέξη Τσίπρα και τους βουλευτές του Κοινοβουλίου οι ομογενείς σημειώνουν: «Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της σημερινής ηγεσίας του ελληνικού ΥΠΕΞ να σταματήσουν οριστικά οι αλυτρωτικές διαθέσεις και πολιτικές της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, οι αλυτρωτικές διαθέσεις και πολιτικές της γείτονος δεν πρόκειται να σταματήσουν όσο παραμένει το όνομα “Μακεδονία” ή παράγωγό της στην ονομασία τους. Κι αυτό το γνωρίζουμε όλοι μας ότι αποτελεί την πηγή της σκοπιανής προκλητικότητας και προπαγάνδας».

Ζητούν, μάλιστα, από τον κ. Παυλόπουλο να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αλλά και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα. «Η οργανωμένη Ομογένεια, οι εκπρόσωποι των φορέων που συνυπογράφουν το ψήφισμα, ζητούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς σε Συμβούλιο και να επαναβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή που χαράχτηκε το 1992 υπό την προεδρία του αείμνηστου Κ. Καραμανλή» υποστηρίζουν.

Οι εκπρόσωποι των Μακεδονικών Ενώσεων Ομογενών συναντήθηκαν το προηγούμενο Σάββατο σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο στην έδρα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης. Ψηφίστηκε ομόφωνα το ψήφισμα-επιστολή και συζητήθηκαν οι δράσεις που θα αναπτυχθούν προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Καταλήγουν, μάλιστα, επικαλούμενοι τον Ιωνα Δραγούμη: «Να ξέρετε πως αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία η Μακεδονία θα μας σώσει».

Ξεσηκωμός και από τους δημάρχους του Βορρά

Στα... όπλα βρίσκονται πολίτες, ανάμεσά τους και αυτοδιοικητικοί, σχετικά με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος του γειτονικού κράτους. «Πρόκειται για θέμα εθνικής τιμής» δηλώνει στη «δημοκρατία» ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου Πέτρος Σούλας, ο οποίος λέει απερίφραστα όχι μόνον ότι στηρίζει το συλλαλητήριο, αλλά και ότι θα πάει.

«Κάποιοι είναι κατά των συλλαλητηρίων. Για μένα είναι τιμή η συμμετοχή σε ένα συλλαλητήριο σχετικά με την ιστορική πραγματικότητα της πατρίδας μας. Πρέπει να αναδείξουμε τη βούληση του ελληνικού λαού στην κεντρική εξουσία και σε αυτούς που κάνουν τις διαπραγματεύσεις. Δεν παρεμβαίνουμε στην εξωτερική πολιτική, όμως η βούληση του ελληνικού λαού για το όνομα πρέπει να είναι γνωστή» τονίζει ο κ. Σούλας.

Εξάλλου, την έκδοση ψηφίσματος στήριξης της πρωτοβουλίας για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου της 21ης Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να προτείνει στο επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο η διοίκηση του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου. «Το ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων συνιστά μείζον εθνικό ζήτημα και ολόκληρος ο ελληνικός λαός παρακολουθεί με έντονη αγωνία τις εξελίξεις, απαιτώντας η οριστική λύση να είναι ακλόνητα ευθυγραμμισμένη με την ιστορική πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από το ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι μόνο ελληνική. Αφουγκραζόμαστε την ανησυχία και την αγωνία όλων των Ελλήνων που για ακόμη μία φορά θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στους παραχαράκτες της Ιστορίας, που αμφισβητούν την ελληνικότητα της μακεδονικής γης» τονίζει ο κ. Σούλας.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας

Στην ΝΔ, παρόλο που στελέχη του κόμματος που προέρχονται από την Β.Ελλάδα, εναντιώθηκαν στην επίσημη θέση να μην φέρουν θέση, δεν έχει επισήμως εκφραστεί και κρύβετε πίσω από την απόφαση της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπου θεωρούν ότι για να πάρουν επίσημη θέση πρέπει συνολικά η κυβέρνηση να φέρει την τελική πρόταση στο τραπέζι. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΠΑΣΟΚ. Παρόλο αυτά η κυρία Μπακογιάννη έχει ταχθεί υπέρ της ονομασίας των Σκοπίων με γεωγραφικό προσδιορισμό και δεν έχει πρόβλημα να φέρει και το όνομα Μακεδονία

Καμμένος : Όχι στην χρήση του ονόματος Μακεδονία 

"Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή, στην ιστορία της ανθρωπότητας, εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό" γράφει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος σε άρθρο του στην "Κυριακάτικη Δημοκρατία".

Υποστηρίζει εξάλλου ότι "συμπερίληψη του όρου Μακεδονία στην ονομασία θα σημάνει τη συρρίκνωση του ελληνικού πολιτισμού για τους αιώνες που ακολουθούν".

Σημειώνεται πως νωρίτερα πηγές από τους ΑΝΕΛ (απαντώντας σε πληροφορίες του Real FM πως ο κ. Καμμένος θα ζητήσει δημοψήφισμα για το θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας) διέρρευσαν πως "έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας, έχουμε εκφράσει την εμπιστοσύνη μας στον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και δεν προκαταλαμβάνουμε οτιδήποτε πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση".

*"Λέμε "όχι" στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» για τα Σκόπια ή παραγώγου του ονόματος αυτού. Δεν πρόκειται απλά για ένα όνομα, αλλά για την ταυτότητα. Διότι από τους γείτονες συνδυάζεται και συνδέεται απόλυτα με τον αλυτρωτισμό τους. Υπήρξαν γενιές των Σκοπιανών που μεγάλωσαν με τα σχολικά τους βιβλία, με το Σύνταγμά τους υιοθετώντας μια ταυτότητα. Επομένως δεν πρόκειται απλά για ένα όνομα" τόνισε η Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπουλου σε συνέντευξή της στον τ/σ "Epsilon".

Η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι οι ΑΝΕΛ στηρίζουν την διαπραγματευτική προσπάθεια που καλώς γίνεται "στο πλαίσιο μιας πολυπεπίπεδης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής η οποία ασκείται με επιτυχία από τον αρμόδιο Υπουργό Εξωτερικών και σε άλλα ζητήματα όπως στο Κυπριακό" και επίσης ότι και οι ΑΝΕΛ είναι στην κατεύθυνση μιας λύσης "όχι όμως οποιασδήποτε λύσης".

"Οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές για λύση στο Σκοπιανό και οι ευνοϊκές συγκυρίες είναι για να αξιοποιούνται, όχι για να καθορίζουν τις εθνικές θέσεις" συνέχισε η Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, προσθέτοντας "ο κ. Μητσοτάκης μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει αν συμφωνεί με τη χρήση του ονόματος. Εμείς αναμένουμε μια απάντηση. Με τις αναφορές του ότι δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ουσιαστικά θέλει να αποφύγει τη στάση μερίδας των βουλευτών της ΝΔ, ιδιαίτερα των Μακεδόνων βουλευτών".
Δικαίωμα

«Η εκχώρηση του ονόματος είναι κόντρα στην ψυχή, στη λογική και στο δίκαιο. Την εξωτερική πολιτική την ασκεί η κυβέρνηση, ωστόσο ο λαός δικαιούται να εκφράσει τη βούλησή του» δηλώνει ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Το αποδεικνύουν όλα τα αρχαιολογικά και ιστορικά τεκμήρια. Το υπενθυμίζει η περίφημη δήλωση Γκλιγκόροφ».

Ο ίδιος διερωτάται: «Ποιες πρόσκαιρες σκοπιμότητες μπορούν να μας κάνουν να χαρίσουμε διά παντός δικαιώματα που οι Σκοπιανοί διεκδικούν ανεπιτυχώς εδώ και δεκαετίες; Ούτε μία...»

Λαβρόφ για πΓΔΜ: Δεν προτείνεται στην Ελλάδα να κάνει υποχωρήσεις

Η ενεργοποίηση της συζήτησης του ζητήματος που αφορά την επίσημη ονομασία της πΓΔΜ σχετίζεται με την επιθυμία των ΗΠΑ να εντάξουν τη χώρα αυτή στο ΝΑΤΟ. Την άποψη αυτή διατύπωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με θέμα τα αποτελέσματα που επέφερε η δράση της ρωσικής διπλωματίας το 2017.

«Για ένα μεγάλο διάστημα οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονταν σε μια «ημιαδρανή κατάσταση» και «ενεργοποιήθηκαν μόνο τότε, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν, ότι τα Σκόπια πρέπει να είναι στον ΝΑΤΟ» επεσήμανε ο Λαβρόφ.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι εφόσον η Ελλάδα είναι ήδη στο ΝΑΤΟ, δεν της προτείνεται να κάνει υποχωρήσεις, σε αντίθεση με τα Σκόπια «τα οποία πρέπει να τα εντάξουν στο ΝΑΤΟ».

Νέα «αστοχία» Μπακογιάννη

Ο Κώστας Μπακογιάννης (φωτό), αφού υπερασπίστηκε την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας και τάχθηκε υπέρ των γάμων των ομοφυλοφίλων, «χτύπησε» ξανά, αυτή τη φορά για το Σκοπιανό, κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς επίθεση σε όσους υποστηρίζουν πως δεν πρέπει στο όνομα να υπάρχει ο όρος «Μακεδονία».

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, αφού συντάχθηκε με τη γραμμή της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι, λέγοντας «σήμερα την προσυπογράφουν όλοι, τουλάχιστον δημόσια, πλην του κ. Καμμένου», συμπλήρωσε -αφήνοντας αιχμές κατά όσων αντιτίθενται στον όρο «Μακεδονία»- ότι «με το Σκοπιανό χτίζονται πολιτικές καριέρες, κι ας γκρεμίζεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό».

Μίλησε επίσης για ακραίες φωνές εντός του κόμματος της Ν.Δ., χωρίς ωστόσο να εξηγήσει ποιες είναι αυτές, και σημείωσε πως «δεν απειλούν τη φυσιογνωμία του κόμματος», αλλά «μπορούν να βρουν τη θέση τους, χωρίς κανείς να ενοχλείται και χωρίς κανείς να στριμώχνεται». «Επιμένω ότι αν δεν υπάρξει συνεννόηση και σύνθεση δυνάμεων δεν έχουμε καμία ελπίδα» κατέληξε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Παρέμβαση Καραμανλή με ηχηρό τρόπο

Σαφές και ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος εκπέμπει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής (φωτό) για το Σκοπιανό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», που επικαλείται συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, αυτός εμφανίζεται να τονίζει ότι «δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος» και ότι «αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό».

Εν όψει των διαπραγματεύσεων για το όνομα των Σκοπίων, οι οποίες -όπως όλα δείχνουν- περνούν στην τελική τους φάση, ο κ. Καραμανλής αποφάσισε να παρέμβει στο μείζον αυτό ζήτημα, από τη στιγμή μάλιστα που η θέση που κατέθεσε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, για το Σκοπιανό αποτελεί και σήμερα την εθνική μας θέση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για την εθνική θέση «ναι στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ο Κώστας Καραμανλής δέχθηκε μεγάλες πιέσεις, αλλά και επιθέσεις.

Λίγες εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο η Ανγκελα Μέρκελ τού είχε τηλεφωνήσει και του είχε ασκήσει σφοδρή πίεση να μην επιμείνει στην άρνηση της Ελλάδας για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, εφόσον προηγουμένως δεν υπάρξει λύση στο θέμα του ονόματος. Ο ίδιος πάντως, όπως αποδείχθηκε, δεν ενέδωσε στις πιέσεις και έδρασε βάσει του εθνικού συμφέροντος.

Η κυβέρνηση να φέρει «εθνική λύση» ζήτησε ο Απ. Τζιτζικώστας!

Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κυριάρχησε στο δείπνο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Ηχηρή υπήρξε η παρέμβαση του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος δήλωσε: «Η εθνική γραμμή για την ονομασία των Σκοπίων δεν είναι η θέση της Ελλάδας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, το 2008, εκείνη ήταν και είναι η κόκκινη γραμμή. Δεν ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις από το έλασσον δυνατό σημείο αλλά από το βέλτιστο, δηλαδή να μη συμπεριληφθεί ο όρος Μακεδονία». «Να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης και να δεσμευτεί ότι όποια λύση φέρει δεν θα είναι κυβερνητική αλλά εθνική» συμπλήρωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του, ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε: «Η εθνική γραμμής της Ελλάδας πρέπει να είναι η θέση της Συνόδου του Βουκουρεστίου. Η ίδια θέση ισχύει και σήμερα στο ακέραιο για τη Ν.Δ. Οχι μόνο για το όνομα αλλά και για τη χρήση του ονόματος erga omnes και για τον αλυτρωτισμό». Με τον γραμματέα της Ν.Δ. συμφώνησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που μίλησε για διαπραγματεύσεις στη βάση της σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις και παραίτηση των γειτόνων από τις αλυτρωτικές επιδιώξεις τους. Κάλεσε τη Ν.Δ. να συναινέσει και ξεκαθάρισε: «Εάν δεν βρεθεί λύση, προφανώς τα Σκόπια δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης είχε πει για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ότι τα... χειρότερα έρχονται. «Το 2017 μάς άφησε βαριά κληρονομιά με τα προαπαιτούμενα και το 2018 έφερε 27 νέες πληγές για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία». Αναφέρθηκε στη γραφειοκρατία και την υπερφορολόγηση και σημείωσε ότι το 2017 στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο οι διαγραφές μελών αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με εκείνες του 2016.

Περιγράφοντας το σχέδιο της Ν.Δ. για την έξοδο από την κρίση ο κ. Αυγενάκης είπε ότι σκοπεύει να προκαλέσει μια επενδυτική έκρηξη 100 δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια, που θα μειώσει την ανεργία στο 14% το 2022.

Τρεις ιεράρχες δείχνουν τον δρόμο

Οι μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ, Καλαβρύτων Αμβρόσιος και Κίτρους Γεώργιος είναι οι μόνοι που δίνουν τον τόνο από την πλευρά της Εκκλησίας για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειονότητα των επισκόπων, όπως και οι 20 στο σύνολό τους μητροπολίτες στη Μακεδονία αντιδρούν ήπια, αρκούμενοι σε «πύρινες» δηλώσεις για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Ο Πειραιώς Σεραφείμ σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα romfea.gr κατήγγειλε ότι θα πρόκειται για «εθνική προδοσία εάν δοθεί ο όρος ''Μακεδονία''» στην ονομασία του κρατιδίου, ενώ προειδοποίησε και για τις επικίνδυνες εκκλησιαστικές πτυχές του ζητήματος με την τυχόν αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης σχισματικής «Μακεδονικής Εκκλησίας».

Την περασμένη Παρασκευή ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου από τους ιερείς στο Αίγιο στις 21 Ιανουαρίου, για να διακηρυχθεί η ελληνικότητα της Μακεδονίας, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες και θα ηχούν οι καμπάνες στην πόλη.

Εως σήμερα μόνο ο μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης Γεώργιος έχει προτρέψει επίσημα τους πιστούς να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της 21ης Ιανουαρίου στον Λευκό Πύργο. Bαρυσήμαντη παρέμβαση για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων έκανε και η Μονή Κουτλουμουσίου, τονίζοντας ότι είναι ακατανόητη η εκχώρηση του ονόματος και πως μια σύνθετη ονομασία βαπτίζει Μακεδόνες τους μη Μακεδόνες, ενώ καμία σύνθετη ονομασία δεν καθιστά ουσιαστικά διακριτό το κράτος των Σκοπίων από τη Μακεδονία.

Σκληρή απάντηση της Λευκωσίας στο νέο παραλήρημα Τσαβούσογλου!

Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κυριάρχησε στο δείπνο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Ηχηρή υπήρξε η παρέμβαση του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος δήλωσε: «Η εθνική γραμμή για την ονομασία των Σκοπίων δεν είναι η θέση της Ελλάδας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, το 2008, εκείνη ήταν και είναι η κόκκινη γραμμή. Δεν ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις από το έλασσον δυνατό σημείο αλλά από το βέλτιστο, δηλαδή να μη συμπεριληφθεί ο όρος Μακεδονία». «Να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης και να δεσμευτεί ότι όποια λύση φέρει δεν θα είναι κυβερνητική αλλά εθνική» συμπλήρωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του, ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε: «Η εθνική γραμμής της Ελλάδας πρέπει να είναι η θέση της Συνόδου του Βουκουρεστίου. Η ίδια θέση ισχύει και σήμερα στο ακέραιο για τη Ν.Δ. Οχι μόνο για το όνομα αλλά και για τη χρήση του ονόματος erga omnes και για τον αλυτρωτισμό». Με τον γραμματέα της Ν.Δ. συμφώνησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, που μίλησε για διαπραγματεύσεις στη βάση της σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις και παραίτηση των γειτόνων από τις αλυτρωτικές επιδιώξεις τους. Κάλεσε τη Ν.Δ. να συναινέσει και ξεκαθάρισε: «Εάν δεν βρεθεί λύση, προφανώς τα Σκόπια δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης είχε πει για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ότι τα... χειρότερα έρχονται. «Το 2017 μάς άφησε βαριά κληρονομιά με τα προαπαιτούμενα και το 2018 έφερε 27 νέες πληγές για τον μικρομεσαίο επιχειρηματία». Αναφέρθηκε στη γραφειοκρατία και την υπερφορολόγηση και σημείωσε ότι το 2017 στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο οι διαγραφές μελών αυξήθηκαν κατά 15% σε σχέση με εκείνες του 2016.
Περιγράφοντας το σχέδιο της Ν.Δ. για την έξοδο από την κρίση ο κ. Αυγενάκης είπε ότι σκοπεύει να προκαλέσει μια επενδυτική έκρηξη 100 δισ. ευρώ σε πέντε χρόνια, που θα μειώσει την ανεργία στο 14% το 2022.


https://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus