Διυλιστήριο: Οι Ελβετικές αρχές συνέναισαν στην αποστολή στοιχείων για το ζεύγος Παπαντωνίου !!!

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Οι Ελβετικές αρχές συνέναισαν στην αποστολή στοιχείων για το ζεύγος Παπαντωνίου !!!



Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να φτάσουν στα χέρια των ελληνικών δικαστικών Αρχών τα στοιχεία των λογαριασμών που διατηρεί με τη σύζυγό του στην Ελβετία ο Γιώργος Κανδαλέπας, κουμπάρος του Γιάννου Παπαντωνίου.

Στενεύει ο κλοιός για τον Γιάννο Παπαντωνίου !!!

Τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά το πρώτο αίτημα των ελληνικών αρχών, οι Ελβετοί απάντησαν θετικά στην αποστολή στοιχείων για τη διαδρομή του 1,3 εκατομμυρίου ευρώ της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου. Οι καταθέσεις της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC είχαν αποκαλυφθεί τυχαία με τη λίστα Λαγκάρντ και όπως προέκυψε, τα χρήματα εμβάστηκαν στο λογαριασμό της από τον κουμπάρο του ζευγαριού και στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού. Το Mononews αποκαλύπτει σήμερα ότι η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Βέρνης, στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη, έκανε δεκτά τα δύο αιτήματα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών αρχών που αφορούσαν στην άρση του απορρήτου του τραπεζικού λογαριασμού του επιχειρηματία Γιώργου Κανδαλέπα, κουμπάρου (έχει βαφτίσει τον γιο τους Ιάσωνα) του κ.Παπαντωνίου και της κα Κουράκου. Η Εισαγγελία απέρριψε, παράλληλα, όλες τις προσφυγές του κου Κανδαλέπα, ο οποίος είχε προβάλει αντιρρήσεις στο άνοιγμα του τραπεζικού του λογαριασμού.

Αμέσως μόλις του κοινοποιήθηκε η απόφαση της ελβετικής Εισαγγελίας, ο επιχειρηματίας, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, κατέθεσε αμέσως νέα προσφυγή, αυτή τη φορά στο Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο. Σε αυτήν, εμμένει στην άρνηση του και ζητά να ακυρωθεί η απόφαση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας και να μην αποσταλούν οι κινήσεις του λογαριασμού του στις ελληνικές εισαγγελικές και δικαστικές αρχές.
Μέσα στο 2018 η οριστική απόφαση
Ωστόσο, η νέα προσφυγή του κουμπάρου και άλλοτε στενού συνεργάτη του κ.Παπαντωνίου εκτιμάται ότι είναι ζήτημα μόνο λίγων μηνών για να κριθεί. Συνυπολογίζοντας επιπλέον ένα δίμηνο για μια ενδεχόμενη τρίτη προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας, απ’ όπου θα εκδοθεί και η οριστική απόφαση.

Αν και η νέα προσφυγή Κανδαλέπα απορριφθεί, ουδείς θα γνωρίζει, έως την άφιξη του ελβετικού φακέλου στην Ελλάδα, εάν το περιεχόμενο του θα είναι «θησαυρός» ή «άνθρακας» στην αναζήτηση «μιζών» επί υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου, όχι μόνο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αλλά και στο Οικονομικών.

Πάντως, η πρώτη θετική απάντηση των ελβετικών αρχών ερμηνεύεται από δικαστικές πηγές ότι θα «ξεμπλοκάρει» ακόμα ένα αίτημα δικαστικής συνδρομής. Αφορά στην αποστολή στοιχείων για ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και δύο (νέους) λογαριασμούς στην τράπεζα USB που φέρονται να σχετίζονται με τον πρώην υπουργό.

Αμφότερα τα στοιχεία εκτιμώνται ως ιδιαίτερα σημαντικά για την (όποια) κατάληξη της –εδώ και χρόνια- «βαλτωμένης» έρευνας για δωροδοκίες σε «αμαρτωλές» συμβάσεις επί των ημερών του κ.Παπαντωνίου.

Η απόφαση της ελβετικής εισαγγελίας


Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η ομοσπονδιακή εισαγγελέας της Βέρνης στην –πολυπόθητη για τις ελληνικές αρχές- έγκριση των ελληνικών αιτημάτων φέρεται να αναφέρει στο σκεπτικό της ότι το ποσό του 1,3 εκατομμυρίου ευρώ που μεταφέρθηκε, από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο του 2000, με 3 εμβάσματα από το λογαριασμό του κ.Κανδαλέπα στο λογαριασμό της κα Κουράκου στην HSBC, «ενδεχομένως να σχετίζεται με το ιστορικό των υποθέσεων που περιγράφονται στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής».

Στα ελληνικά αιτήματα αναφέρεται ότι διερευνάται εάν τα συγκεκριμένα χρήματα προέρχονται από παράνομες πληρωμές κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

Το 2013 η τότε εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου απέστειλε στην Ελβετία το πρώτο αίτημα δικαστικής συνδρομής και ακολούθησε το 2014 αυτό του ανακριτή κατά της Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή. Ο τελευταίος είχε ήδη καλέσει σε κατάθεση και είχε πάρει την έγγραφη συγκατάθεση της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου για την άρση του τραπεζικού απορρήτου της στην Ελβετία. Δεν κατάφερε, ωστόσο, να λάβει αντίστοιχη συναίνεση και από τον κουμπάρο της. Ο κ. Κανδαλέπας αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για την προέλευση των χρημάτων που απέστειλε στην κουμπάρα του. Και αμέσως προσέφυγε στις ελβετικές αρχές.

Το αίτημα δικαστικής συνδρομής ήταν μονόδρομος προκειμένου να απαντηθούν κομβικές ερωτήσεις: Ποια ήταν η προέλευση και ο καταθέτης του επίμαχου ποσού στο λογαριασμό του κουμπάρου του κ.Παπαντωνίου; Γιατί ο κουμπάρος τα κατέθεσε στη συνέχεια στο λογαριασμό της συζύγου του τότε υπουργού Οικονομικών; Ηταν νόμιμη η προέλευση των χρημάτων; Και το βασικότερο: συνδέονται τα χρήματα με δημόσιες συμβάσεις που φέρουν την υπογραφή του κ.Παπαντωνίου;

Ο λογαριασμός της Σταυρούλας Κουράκου στην HSBC (η τράπεζα την είχε δηλώσει ως Businesswoman) έχει ερευνηθεί μέχρι τώρα στο επίπεδο της φοροδιαφυγής και του πόθεν έσχες (ήταν αδήλωτα χρήματα και το ζευγάρι έχει ήδη καταδικαστεί σε εξαγοράσιμες ποινές φυλάκισης).

Ο ισχυρισμός της συζύγου του πρώην υπουργού είναι ότι τα χρήματα της Ελβετίας συγκεντρώθηκαν για να δοθούν στα δύο παιδιά της, από τον πρώτο της γάμο και το 2010, «επαναπατρίστηκαν» σε δικούς τους λογαριασμούς.

Το Φεβρουάριο του 2017, οι ελβετικές αρχές ενημέρωσαν την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ότι έχουν εντοπίσει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο και δύο τραπεζικούς λογαριασμούς, που φέρονται να συνδέονται με τον Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγο του.

Αμέσως απεστάλη νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα αυτών των λογαριασμών και τη γνωστοποίηση των στοιχείων του ασφαλιστήριου συμβολαίου. Αν και έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε, οι ελβετικές αρχές ακόμα δεν έχουν απαντήσει.

https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus