Σε ένα άνευ προηγουμένου παραλήρημα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος χαρακτήρισε τον ελληνικό λαό, που τον έβαζε στη Βουλή επί χρόνια, «λαό ηλιθίων» που δεν μπορεί να κάνει δημοψήφισμα για το Σκοπιανό.
Αναφορικά με το όνομα, ο πρώην βουλευτής και υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ το... τερμάτισε, τονίζοντας: «Ας λέγονται και Αθήνα ή Σπάρτη».
Ο Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στον Σκάι συγκεκριμένα, εξύβρισε τον ελληνικό λαό και τους πολίτες που τον ψήφιζαν για να γίνει βουλευτής και υπουργός Εξωτερικών.
Οταν ρωτήθηκε ότι ο λαός αντιδρά στο όνομα «Μακεδονία», απάντησε: «Ο λαός είναι η σάρα και η μάρα. 600.000 ψήφισαν τον Σώρρα. Αφήστε με τώρα με τον λαό. Ο καθένας που λέει μαλ...ίες, λέει "ο λαός"». Δεν έμεινε εκεί, όμως.
Σε απάντησή του για το δημοψήφισμα που έθεσε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, πρόσθεσε «ένας λαός ηλιθίων δεν μπορεί να κάνει δημοψήφισμα» και επικαλέστηκε μάλιστα μία δημοσκόπηση, «πολύ σοβαρή», όπως είπε, που «το 78% των Ελλήνων δεν ξέρει ποιος είναι ο πρωθυπουργός της χώρας». Σχετικά με το όνομα, ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε: «Οταν με ρώτησε ο κ. Σαμαράς (1992), η θέση μου τότε ήταν ας ονομαστούν όπως θέλουνε. Αθήνα! Σπάρτη!».
Δόξα και τιμή
Για τον Μέγα Αλέξανδρο ανέφερε: «Το γεγονός ότι ο ήρωάς τους είναι ο Μέγας Αλέξανδρος και τον έχουν στήσει στην κεντρική τους πλατεία δεν είναι, όπως οι υπερπατριώτες, ξενοφοβικοί και δειλοί κατά βάθος άνθρωποι, νομίζουν, είναι δόξα και τιμή για την Ελλάδα».
Υπερασπίστηκε τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ, που έθεσε θέμα αποκλειστικότητας της Μακεδονίας, λέγοντας πως «έχει δίκιο» και απέδωσε σε ελληνικό «κόμπλεξ» το ότι δεν θέλουμε το «Ελληνική Μακεδονία».
Μίλησε επίσης για περίεργους και ύποπτους κύκλους που έκαναν το εμπάργκο παλαιότερα στα Σκόπια, όταν και εκείνος ήταν στην κυβέρνηση, όπως ομολόγησε. «Γιατί αυτοί ήταν οι ίδιοι που χρηματοδοτούσαν τα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και που μόλις έρχεται το εμπάργκο, άρχισαν να κάνουν μαύρη αγορά με τους Σκοπιανούς» κατέληξε ο κ. Πάγκαλος.
Ολα για τις business και το κέρδος από επιχειρηματίες στην ΠΓΔΜ
Μπορεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων να βρίσκεται τον τελευταίο καιρό «στα κόκκινα», φαίνεται όμως ότι για τους Bορειοελλαδίτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη γείτονα ισχύει η ρήση «business as usual», αφού σε τίποτα, όπως λένε, δεν έχει αλλάξει η επιχειρηματική καθημερινότητά τους, παρά τον γενικότερο αναβρασμό.
Καμία αλλαγή συμπεριφοράς ή κλίματος δεν έχει εισπράξει η Alumil, όπως σημειώνει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της βορειοελλαδικής επιχείρησης Γιώργος Μυλωνάς. Η Alumil διαθέτει εμπορική θυγατρική στη γείτονα και μάλιστα απασχολεί 35 εργαζομένους, όλοι Σκοπιανοί, αποτελώντας leader στην τοπική αγορά αλουμινίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η εμπειρία έπειτα από χρόνια παρουσίας εκεί τον κάνει να πιστεύει ότι όποια κι αν είναι η εξέλιξη, δεν θα επηρεάσει τη δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
«Αυτό που έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια είναι πως στις μπίζνες οι Σλάβοι κοιτούν μόνο το συμφέρον τους» σημειώνει χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τους Σέρβους. «Οταν ξεκινήσαμε στη Σερβία, πιστεύαμε ότι λόγω του θρησκεύματος δεν θα καλοδέχονταν τις τούρκικες επιχειρήσεις. Σήμερα οι Τούρκοι είναι οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές μας στη Σερβία» εξηγεί.
Οσον αφορά δε το θέμα της ονομασίας, σχολιάζει σχετικά: «Eμείς δεν εμπλεκόμαστε σε αυτά τα ζητήματα, τα οποία λύνονται σε διακρατικό επίπεδο. Κάνουμε απλά τη δουλειά μας και όσο συμβαίνει αυτό, δεν έχουμε καμία ενόχληση» τονίζει και ανακαλεί στη μνήμη του παλαιότερες περιόδους έντασης για το ζήτημα, που και πάλι δεν είχαν επηρεάσει την εταιρία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η interSCALA, μια εταιρία δομικών υλικών με βάση το ξύλο, η οποία διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες στη Γευγελή, μία με πριστή ξυλεία και παράγωγα ξύλου και μία με παραγωγή πέλετ. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει, πέρα από το ότι οι Σκοπιανοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε μας “τσιγκλάνε” λίγο τον τελευταίο καιρό, κάνοντας αστεία του τύπου “και τώρα πώς θα το λες το μέρος όπου έχεις τις επιχειρήσεις σου”» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο Χάρης Παναγιωτίδης, πρόεδρος της interSCALA, που απασχολεί στη Γευγελή 50 άτομα, εκ των οποίων μόνο οι δύο είναι Ελληνες. «Ο απλός κόσμος εδώ δεν ασχολείται σοβαρά με το θέμα. Είναι φτωχός και το μόνο που θέλει είναι να έχει δουλειά, για να βγάζει το μεροκάματο και να μπορεί να επιβιώσει» εξηγεί.
Μαρία Μαθιοπούλου
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου