Για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για ακόμα έξι βαρύτατα κακουργήματα διώκονται μέλη της οικογένειας Ξανθόπουλου, ως εκπρόσωποι του ΔΣ της ΑΕΠΙ, που εμπλέκονται στο πάρτι των εκατομμυρίων με τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.
Το όργιο της υπεξαίρεσης περίπου τριάντα εκατομμυρίων ευρώ στην πλάτη και ερήμην των χιλιάδων καλλιτεχνών των οποίων η ΑΕΠΙ διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα αποκαλύφτηκε όταν το Υπουργείο Πολιτισμού απέστειλε στον Εισαγγελέα πόρισμα ορκωτών λογιστών που διενήργησε, κατόπιν εντολής της ηγεσίας του Υπουργείου, εξονυχιστικό έλεγχο.
Μεταξύ άλλων αποκαλύφτηκε ότι μέλη της οικογένειας Ξανθόπουλου που είχαν καίρια πόστα στη Διοίκηση της ΑΕΠΙ σκόρπαγαν τα λεφτά από την πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών προσφέροντας αστρονομικά ποσά (μέχρι 52.000 ευρώ μισθούς το μήνα!) στους εαυτούς τους και στις συνδεδεμένες εταιρείες οι οποίες ανήκαν στους ίδιους και σε συγγενικά τους πρόσωπα.
Μετά το πέρας της εισαγγελικής έρευνας ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος πριν από περίπου έναν χρόνο είχε κάνει έφοδο στα γραφεία της ΑΕΠΙ συγκεντρώνοντας στοιχεία με τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας, άσκησε ποινική δίωξη για εφτά κακουργήματα και συγκεκριμένα για:
1) Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
2) υπεξαίρεση από κοινού από εντολοδόχο.
3) Aπάτη από κοινού κατ΄ επάγγελμα.
4) Απιστία από κοινού.
5) νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα , κατ΄επάγγελμα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
6) ανακριβής απόδοση ΦΠΑ
7) Φοροδιαφυγή δια της ανακριβούς απόδοσης φόρου εισοδήματος.
Η ποινική δίωξη στρέφεται κυρίως σε βάρος μελών της οικογένειας Ξανθόπουλου, που κρατούσε για χρόνια τα ηνία της εταιρίας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων και εκπροσώπων στο διοικητικό συμβούλιο που είχαν εκτελεστικά καθήκοντα. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να υπεξαίρεσαν ποσό που αγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Η δικαστική έρευνα αφορά την περίοδο από το 2003 ως το 2017 και στη δικογραφία περιλαμβάνονται, εκτός από τα πορίσματα διαχειριστικών ελέγχων και μηνύσεις δημιουργών.
Είχε προηγηθεί ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών, που αποκάλυψε το μεγάλο πάρτι. Μάλιστα το Υπουργείο πολιτισμού είχε στείλει αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 διαχειριστικό έλεγχο.
Με παρέμβαση τότε του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου, σχηματίστηκε δικογραφία και με κατεπείγουσες διαδικασίες παραγγέλθηκε στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2010-2015, με κατάσχεση όλων των βιβλίων και στοιχείων της ΑΕΠΙ.
Σύμφωνα με τον έλεγχο της Ερνστ & Γιανγκ (Ελλάς) ήρθαν στη δημοσιότητα στοιχεία που στην κυριολεξία έκαψαν τους υπεύθυνους στην Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας, θέτοντας μάλιστα και θέμα ανικανότητας συνέχισης της λειτουργίας της και μη βιωσιμότητας. Το πόρισμα αποκάλυψε σκανδαλώδη διαχείριση.
Όπως για παράδειγμα ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μισθό 52.000 ευρώ το μήνα ή 635.565 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς μέλους του Δ.Σ. έφτανε τα 466.256 ευρώ το χρόνο.
Την ίδια περίοδο η ΑΕΠΙ εμφανίζεται, σύμφωνα με το διαχειριστικό έλεγχο, να έχει, στο τέλος του 2014, αδιανέμητα δικαιώματα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ. Τα δικαιώματα αυτά είχαν εισπραχθεί και περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής, τα οποία όμως δεν είχαν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και ήταν αδύνατον να αναλυθούν λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας.
Μάλιστα η ΑΕΠΙ είχε επιχειρήσει το 2016 να μεταφέρει την έδρα της στην Κύπρο.
ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ -ΦΩΤΙΑ
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις διαπιστώσεις του επίμαχου πορίσματος για την σκανδαλώδη και ποινικά κολάσιμη μελών του ΔΣ της ΑΕΠΙ:
*Τα λειτουργικά έξοδα ήταν ψηλότερα από τα έσοδα της εταιρείας με αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικών λειτουργικών ζημιών για την περίοδο 2011 – 2014 συνολικού ύψους 11.3 εκ.
Τα σημαντικότερα έξοδα για την Περίοδο αυτή αφορούσαν αμοιβές μελών ΔΣ και συγγενών αυτών ύψους 7,4 εκ. ευρώ, αμοιβές υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης από συνδεδεμένη εταιρεία ύψους 7,2 εκ. ευρώ, προμήθειες είσπραξης τιμολόγιου ύψους 6,7 εκατομμύρια και αμοιβές νομικών συμβούλων και δικαστικά έξοδα ύψους 4,5 εκ.
Μόνο ο μισθός του διευθύνοντος συμβούλου το 2011 ανερχόταν στα 635.565 ευρώ (52.000 ευρώ το μήνα) ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς μέλους του ΔΣ έφτανε τα 466.266 το χρόνο! Οι αμοιβές μισθοδοσίας μελών ΔΣ για το 2011 ανέρχονται 1.900.000 ευρώ ενώ οι συνολικές αμοιβές μισθοδοσίας για τον ίδιο χρόνο στα 4.828.353 ευρώ.
Μέλη του ΔΣ έπαιρναν επίσης χρήματα εκτός μισθοδοσίας από το 2011-2014 ποσά που κυμαίνονταν από 6.000 έως 38.000 ευρώ. Σε αυτά τα ποσά προσθέστε και την ιδιωτική ασφάλιση των μελών του ΔΣ
Επισημαίνεται πως η εταιρεία εκπροσωπεί περισσότερους από 14.540 Έλληνες και ξένους πνευματικούς δημιουργούς καθώς και 2.200.000 και πλέον ξένους δημιουργούς μέσω συμβάσεων εκπροσώπησης.
Για την περίοδο 2011-2014 η εταιρεία έχει παρακρατήσει 10% προμήθεια επί των διανεμηθέντων δικαιωμάτων σε αλλοδαπούς οργανισμούς στα πάσης φύσεως εκτελεστικά δικαιώματα συνολικού ύψους 1,6 εκ. με σκοπό τη μετέπειτα χρήση των κονδυλίων σε πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς σκοπούς. Το σημαντικότερο μέρος του εν λόγω ποσού 1,2 εκ. αφορούσε εργασίες συντήρησης και εμπλουτισμού του αρχείου μουσικής της εταιρείας οι οποίες πραγματοποιούνται από υπάλληλους της εταιρείας.
Το πόρισμα αναφέρει στοιχεία για τα αδιανέμητα δικαιώματα, ποσά που έχει εισπράξει αλλά δεν έχουν αποδοθεί. Τα αδιανέμητα δικαιώματα σε μέλη, δικαιούχους ύψους 42 εκ. (την 31-12 – 2014) περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής τα οποία δεν έχουν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και δεν στάθηκε δυνατό να αναλυθούν από την εταιρεία λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας.
Ένα άλλο σκανδαλώδες σημείο του πορίσματος είναι αυτό που αφορά στα δάνεια που χορηγεί η εταιρεία σε μέλη του ΔΣ.
Η εταιρεία χορήγησε δάνειο τον Ιανουάριο του 2014 στον γ. διευθυντή μέτοχο και μέλος ΔΣ μέχρι του ποσού των 125 χιλ ευρώ με επιτόκιο 2%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 23α του Κ.Ν. 2190/1920 δάνεια προς μέλη του ΔΣ απαγορεύονται.
Η ΑΕΠΙ φέρεται να χορηγεί επίσης δάνεια στο προσωπικό, αλλά και συνεργάτες βάσει εγκρίσεων που προέρχονται από το ΔΣ της εταιρείας. Δίνει προκαταβολές σε δικαιούχους που συμψηφίζονται με τις μελλοντικές αποδοχές τους. Από την εργασία που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προκαταβολές σε μέλη που παραμένουν ακίνητες και δεν έχουν συμψηφιστεί με αντίστοιχες αμοιβές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους. Υπάρχουν δημιουργοί δηλαδή που έχουν πάρει προκαταβολές μέρος των οποίων όμως δεν παρακρατείται μετά από τις αμοιβές τους.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου ζητήθηκαν έγγραφα που η εταιρεία δεν τα έδωσε. Η ΑΕΠΙ επίσης δεν έδωσε το πλήθος των τιμολογίων που ζητήθηκαν για τον δειγματοληπτικό έλεγχο. Κατά την περίοδο 2005-2007 η εταιρεία έκανε επενδύσεις ύψους 9 εκ. ευρώ.
Πηγή www.documentonews.gr
https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου