Διυλιστήριο: Τεχνολογικά θαύματα της αρχαιότητας

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018

Τεχνολογικά θαύματα της αρχαιότητας



Η Διόπτρα του Ηρωνα, ο Κοχλίας του Αρχιμήδη και άλλες μεγάλες εφευρέσεις σε μια έκθεση στον Ελληνικό Κόσμο

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ποια ήταν η περίφημη Διόπτρα του Ηρωνα; Τι ακριβώς έκανε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αλλά και ποιος ήταν ο σκοπός του Κοχλία του Αρχιμήδη; Σε όλα τα σπουδαία επιστημονικά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων είναι αφιερωμένη η νέα μεγάλη έκθεση, που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και θα εγκαινιαστεί στις 17 Μαρτίου.

Η Διόπτρα του Ηρωνα, ένα γεωδαιτικό όργανο που ήταν κατάλληλο για την ακριβή μέτρηση της απόστασης των δύο ουράνιων ή γήινων σημείων, η Υδραυλις του Κτησιβίου (το πρώτο πληκτροφόρο μουσικό όργανο της Ιστορίας), το Οδόμετρο του Ηρωνα (πρόδρομος του σημερινού κοντέρ) και ακόμη πολλές ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίες παρουσιάζονται με τη μορφή των φυσικών μοντέλων, περιλαμβάνονται στα εκθέματα της έκθεσης.

Ο σκοπός της είναι να παρουσιάσει για πρώτη φορά την επίδραση και τη συνεισφορά του αρχαίου ελληνικού κόσμου στα θεμέλια της γνώσης και της εξέλιξης του δυτικού πολιτισμού. Μάλιστα, τα έργα πλαισιώνονται με πλούσιο εποπτικό υλικό και 3d animation, αφηγήσεις αρχαίων προσώπων, ολογράμματα αλλά και μικρογραφίες, που επιτρέπουν την ανασύσταση του αρχαίου κόσμου. Φυσικά, από την παρουσίαση με τίτλο «Ιδέα - αρχαία ελληνική επιστήμη και τεχνολογία» δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στον εμβληματικό Παρθενώνα, στο «θαύμα» της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής, αλλά και στο Ευπαλίνειο Υδραγωγείο της Σάμου, ένα αξεπέραστο έργο αρχαίας μηχανικής, το οποίο μάλιστα πριν από μερικούς μήνες άρχισε να είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Παρουσιάζονται ακόμη κορυφαία επιτεύγματα στα πεδία της οικοδομικής, της μεταλλουργίας, της κεραμικής, της μηχανολογίας, της αρχιτεκτονικής, των τηλεπικοινωνιών αλλά και των τεχνών, όπως του θεάτρου και της μουσικής.
Οπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, η έκθεση απευθύνεται κυρίως σε ομάδες νεανικού και σχολικού κοινού, οικογένειες καθώς και μη εξειδικευμένους επισκέπτες.

Η παραγωγή της έκθεσης είναι του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και υποστηρίζεται επιστημονικά από την Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ) και πλήθος ειδικών επιστημόνων. Η υλοποίησή της έγινε με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».


https://diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus