Διυλιστήριο: Bόμβα της FAZ: Ο Μητσοτάκης έστειλε την Σπυράκη σε δύο μυστικά ραντεβού με τον Ζάεφ

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Bόμβα της FAZ: Ο Μητσοτάκης έστειλε την Σπυράκη σε δύο μυστικά ραντεβού με τον Ζάεφ



Δύο μυστικά ραντεβού της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά από σχετική εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποκαλύπτει με σημερινό δημοσίευμά της, η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Σε εκτενές ρεπορτάζ του Γερμανού δημοσιογράφου, Μίκαελ Μάρτενς από τα Σκόπια με υπέρτιτλο «Μυστικά έγγραφα από τη «Μακεδoνία»», τίτλο «Με το φόβο για τη Ρωσία στο σβέρκο» και υπότιτλο «Αυστηρά εμπιστευτικά στενογραφήματα αποδεικνύουν πώς Ελλάδα και «Μακεδονία» προσπαθούσαν επί μήνες να επιλύσουν τη μεταξύ τους διένεξη για το ονοματολογικό. Και ο φόβος έναντι των ρωσικών προσπαθειών παρέμβασης έπαιξε ένα ρόλο στην εν λόγω διαδικασία. Ένα πρακτικό πεπραγμένων», αποκαλύπτεται τόσο το παρασκήνιο της συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και λεπτομέρειες για τη στάση της ΝΔ καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μάρτενς ήταν ο δημοσιογράφος που είχε αποκαλύψει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παραδεχθεί στις Βρυξέλλες πως δεν έχει πρόβλημα με τη συμφωνία των Πρεσπών για τη λύση του ονοματολογικού, αλλά «πρέπει να κάνει θόρυβο για να κρατήσει ενωμένη τη ΝΔ», ενώ μάλιστα επέμεινε στην αποκάλυψή του αυτή μετά και τη διάψευση του σχετικού ρεπορτάζ της FAZ από τη ΝΔ, επικαλούμενος δύο πηγές από το Βερολίνο, προκαλώντας τα σφοδρά πυρά της κυβέρνησης κατά της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη για «μικροπολιτική» πάνω στο μείζον εθνικό ζήτημα του «Μακεδονικού».

Στο σημερινό του ρεπορτάζ του Μάρτενς, ο οποίος επικαλείται τα πρακτικά από τη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών της πΓΔΜ στις 31 Ιανουαρίου του 2018, καταγράφεται τόσο ο φόβος ανάμειξης τρίτων χωρών, με έμφαση στη Ρωσία, προκειμένου να μην επιλυθεί το ονοματολογικό, το οποίο θα μπορεί να ξεκλειδώσει την είσοδο της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όσο και έντονο παρασκήνιο από την πορεία των διαπραγματεύσεων και την ανένδοτη στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης στη γείτονα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

«Η Ρωσία, η οποία θέλει να εμποδίσει οπωσδήποτε μία περαιτέρω διείσδυση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αφότου η Αλβανία (2009) και το Μαυροβούνιο (2017) έγιναν ήδη μέλη της Συμμαχίας, παρά την αντίσταση της Μόσχας, ενισχύει την Ελλάδα ως προς αυτήν την στάση» αναφέρει η FAZ, ενώ καταγράφει και την αποστροφή του Υπουργού Εξωτερικών της γείτονος, για την ανάγκη να πέσει το… φταίξιμο στην Ελλάδα εάν δεν καταστεί εφικτή η συμφωνία, προκειμένου να έχουν την εύνοια των τρίτων χωρών.

«Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι σημαντική η στάση που θα τηρήσουμε, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει λύση. Είναι σημαντικό το πώς θα παίξουμε τα χαρτιά μας. Δεν θέλουμε να είμαστε μη εποικοδομητικοί στα μάτια τρίτων κρατών» ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ζάεφ και Ντιμιτρόφ φέρονται να συμφωνούν ωστόσο, πως το περιβάλλον είναι θετικό για την επίτευξη ενός συμβιβασμού, δεδομένης της σταθερής πρόθεσης του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής κυβέρνησης να βρεθεί λύση».

«Ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μεν ένας φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για το λόγο αυτό, αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας. Αυτό του είπε και ο Τσίπρας, ενημερώνει ο Zaev: «Ο Τσίπρας δεν αναμένει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πλήρως εποικοδομητική, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει πόντους σε πολιτικό επίπεδο».

«Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης στην πραγματικότητα δεν ανήκει στους οπαδούς της σκληρής γραμμής και αναζητά τις συνομιλίες με τους Μακεδόνες, αποδεικνύεται παρασκηνιακά», επισημαίνει η FAZ.

«Όπως δηλώνει ο Ζόραν Ζάεφ σύμφωνα πάντα με τα απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύει η FAZ, ο κ. Μητσοτάκης του είχε στείλει ήδη από το Δεκέμβριο του 2017, την έμπιστή του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της διαμάχης για την ονομασία».

Σε άλλο σημείο ο Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της FAZ, αφού εκφράζει φόβους για το ενδεχόμενο να έρθει στην εξουσία η ΝΔ στην Ελλάδα, καθώς εκτιμά πως «θα κυριαρχήσουν οι σκληρότερες απόψεις γύρω από τον σκληροπυρηνικό Αντώνη Σαμαρά», αναφέρει πως είχε και μία δεύτερη συνάντηση με την έμπιστη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρία Σπυράκη, κατά την οποία η ευρωβουλευτής της ΝΔ και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος «του μετέφερε τα χαιρετίσματα του κ. Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της ΝΔ, που αγωνιά για ένα μέρος των ψηφοφόρων της».

Όσον αφορά στην ουσία των διαπραγματεύσεων από τα απόρρητα έγγραφα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια προκύπτει η επιμονή του Έλληνα Πρωθυπουργού στην ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ, παρά την αρχική διαφωνία του Ζόραν Ζάεφ που επιχείρησε να βάλει «όρια» και να αποτρέψει τη συνταγματική αναθεώρηση που έθεσε ως απαραίτητο όρο για τη λύση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της FAZ, ο κ. Ζάεφ αναφέρει περαιτέρω λεπτομέρειες από τη συνομιλία του με τον Τσίπρα. Όπως λέει, ο ίδιος είχε ξεκαθαρίσει στον Έλληνα τις απαιτήσεις των Σκοπίων: «Η θέση είναι: καμία αλλαγή συντάγματος με σκοπό την αλλαγή του ονόματος του κράτους». Η συνομιλία κύλησε εποικοδομητικά, βάσει των περιγραφών του Ζάεφ: «Ο Τσίπρας με ρώτησε αν είμαι έτοιμος να φτάσω ως το τέλος. Του απάντησα ότι το momentum είναι θετικό, αλλά όχι με κάθε τίμημα. Ο Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Οι ενέργειες παρεμπόδισης βλάπτουν την Ελλάδα’. Όπως λέει ο Ζάεφ, ο Τσίπρας τον άκουσε προσεκτικά: «Του είπα τι θα γίνει, εάν το κόμμα VRMO – DPMNE επανέλθει στην εξουσία και απαιτήσει την ανάκληση της συνταγματικής αλλαγής; Σε τι σας εξυπηρετεί μία συνταγματική αλλαγή;» Παρακάλεσε – όπως λέει – τον Τσίπρα να σταθμίσει τη δυνατότητα μίας λύσης χωρίς συνταγματική αλλαγή στη Μακεδονία.

«Ωστόσο, ο Τσίπρας του άφησε την εντύπωση ότι δεν αποδεχόταν μόνο αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ αλλά ήθελε και αυτό να ορίζεται σαφώς στο σύνταγμά της. «Ο Τσίπρας θα αποδεχόταν μία ονομασία με έναν γεωγραφικό, αλλά και με έναν χρονικό προσδιορισμό», είπε ο Ζάεφ, τονίζοντας την επιμονή του Έλληνα πρωθπουργού στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης», καταλήει το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας.

Πηγή neaselida.gr

https://diulistirio.blogspot.com/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus