Διυλιστήριο: ΔΝΤ : Κόψτε κι άλλο τις συντάξεις - Σε 15 χρόνια θα βγείτε από την κρίση

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΔΝΤ : Κόψτε κι άλλο τις συντάξεις - Σε 15 χρόνια θα βγείτε από την κρίση



■ Οι αιμοβόροι του ΔΝΤ βγάζουν πάλι το δρεπάνι των περικοπών
■ Μίσος του Ταμείου για τα περήφανα γηρατειά στην επίσημη έκθεσή του.
■ Απαιτεί καταιγίδα πλειστηριασμών και βάζει παγίδες στην κυβέρνηση για την ανάπτυξη
■ «Ποια επιστροφή στην κανονικότητα; Σε 15 χρόνια θα βγείτε από την κρίση»

Το σκαιό και αποτρόπαιο πρόσωπο του ΔΝΤ επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά χθες ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν, αξιώνοντας με τρόπο ιταμό μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου και, αντίθετα, επικροτώντας τα αντεργατικά μέτρα που πρόλαβε να πάρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καταργώντας ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η χώρα θα χρειαστεί 15 χρόνια για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι επιστρέφει στην κανονικότητα. Το Ταμείο ψαλιδίζει τα φτερά της κυβέρνησης και για τους ρυθμούς ανάπτυξης, θεωρώντας ότι με τα σημερινά δεδομένα ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί στην περιοχή του 2%, τόσο φέτος όσο και του χρόνου.

Αυτές οι εκτιμήσεις αποτελούν στην πραγματικότητα κόλαφο για την κυβέρνηση της Ν.Δ., αφού γίνεται σαφές ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, όπως ήθελε να τα παρουσιάζει έως τώρα, καθώς και πως οι «νάρκες» τις οποίες θα κληθεί να «απενεργοποιήσει», την ώρα που λήγει ο μήνας του μέλιτος με τους δανειστές, είναι πολλές.

Στην καθιερωμένη έκθεση για την Ελλάδα που παρουσίασε μετά τις επαφές του με τα κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες ο εκπρόσωπος του Ταμείου, ο οποίος επαναλαμβάνει την εμμονή του στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας -πάγια συνταγή του ΔΝΤ στις χώρες όπου θρασύτατα επεμβαίνει-, δηλώνει ξεκάθαρα ότι ήταν λάθος η ακύρωση των ρυθμίσεων για τις συντάξεις και το αφορολόγητο που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Αφού, εισαγωγικά, πλέκει το εγκώμιο της παρούσας κυβέρνησης για τις αναπτυξιακές της προτεραιότητες, προσθέτει χαρακτηριστικά: «Οι προοπτικές μετριάστηκαν περαιτέρω από την ευρεία υποχώρηση πολιτικών μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, με μεταρρυθμίσεις που προβλέπονταν από το πρόγραμμα να καθυστερούν (π.χ., δημοσιονομικές - διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις), να ακυρώνονται (π.χ., τα προνομοθετημένα μεταρρυθμιστικά πακέτα για τις συντάξεις και τη φορολογία εισοδήματος) ή να ανατρέπονται (π.χ., βασικά στοιχεία των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας που εισήχθησαν κατά την περίοδο 2011-2013 και προσπάθειες διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και ενίσχυσης της νοοτροπίας πληρωμών)».

Μεγάλο ποσοστό


Διαπιστώνει δε ότι «σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ε.Ε., πολύ μεγάλο ποσοστό της δημόσιας δαπάνης στην Ελλάδα κατευθύνεται σε συντάξεις και μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου, και πολύ μικρό ποσοστό σε άλλες κοινωνικές δαπάνες».

Στο πλαίσιο αυτό εισηγείται, μεταξύ άλλων, πετσόκομμα συντάξεων και ακύρωση ακόμη και του ισχνού επιδόματος που δόθηκε σαν 13η σύνταξη. «Για την ελευθέρωση δημοσιονομικού χώρου, οι συνταξιοδοτικές παροχές των τωρινών συνταξιούχων θα πρέπει να υπολογίζονται σύμφωνα με τον νέο τρόπο υπολογισμού (και η πρόσφατη αποκατάσταση των δώρων που χορηγούνταν πριν από την κρίση θα πρέπει να ανατραπεί)» λέει ωμά και απερίφραστα, χαρακτηρίζοντας «μεγάλο λάθος» την καταβολή της λεγόμενης «13ης σύνταξης» από την προηγούμενη κυβέρνηση, μέτρο που πρέπει να ανακληθεί.

Ο πολύς Ντόλμαν δεν παραλείπει μια καλή κουβέντα για τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σημειώνοντας: «Οι πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης για την αγορά εργασίας είναι άξιες στήριξης, αν και χρειάζονται παραπάνω προσπάθειες για τη στήριξη της υψηλότερης απασχόλησης, της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.

Το Ταμείο στηρίζει την πρόσφατη νομοθεσία για την άρση των νέων περιορισμών στις απολύσεις και την πρόθεση να περιοριστεί η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία.

Τα σχέδια αναφορικά με την εισαγωγή ενός μηχανισμού εξαίρεσης από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα έπρεπε να στοχεύουν στην πλήρη αποκατάσταση των μεταρρυθμίσεων-ορόσημο που εισήχθησαν κατά την περίοδο 2011-2013».

Έχοντας πάρει φόρα, προτείνει, τέλος, περιορισμό της προστασίας των στεγαστικών δανείων με άρση των νομικών εμποδίων, αλλά και, τον «θάνατο του εμποράκου», διαπιστώνοντας: «Η οικονομία παραμένει υπερ-ρυθμισμένη και κυριαρχείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν σε ένα μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον…»

Τάχθηκε, βέβαια, υπέρ της μείωσης των παράλογων πλεονασμάτων, αλλά είχε φροντίσει να βάλει προηγουμένως όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις.


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus