Το ναυάγιο της συνάντησης με Τραμπ, οι «γκρίζες ζώνες» των τετ α τετ με Ερντογάν - Ζάεφ, η αλλαγή θέσης για το Μάτι και η απαξίωση της ΔΕΗ προκαλούν ερωτήματα
Υπουργοί σε σουίτες με 663 ευρώ τη βραδιά και πτήσεις business class
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλλιέργησε προσδοκίες για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη, βασιζόμενος, κυρίως, στη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ. Η ακύρωσή της σημάδεψε αρνητικά όλο το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, ενώ σοβαρά ερωτήματα και απορίες προέκυψαν για τα εθνικά θέματα από τις συναντήσεις με Ερντογάν και Ζάεφ.
Ο πρωθυπουργός εκτέθηκε, με ευθύνη του επικοινωνιακού επιτελείου του, το οποίο τροφοδοτούσε τα μέσα ενημέρωσης με την ατζέντα των θεμάτων που θα έθετε στον κ. Τραμπ, την αποφασιστικότητα για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και, μάλιστα, σε αντιδιαστολή με το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα συναντούσε τον Ταγίπ Ερντογάν.
Η ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη - Τραμπ, η οποία ειρήσθω εν παρόδω ουδέποτε υπήρξε στο επίσημο πρόγραμμα του Λευκού Οίκου, συντάραξε την ελληνική αποστολή, η οποία οχυρώθηκε πίσω από τη δίωξη σε βάρος του πλανητάρχη. Η ζημιά είχε συντελεστεί.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε αντιμέτωπος με τα ήξεις αφήξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα σοβαρά ερωτήματα που προκλήθηκαν στη διαχείριση των εθνικών ζητημάτων μετά το τετ α τετ που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν και με την κυβίστηση για την τραγωδία στο Μάτι. Οτι τον ακολούθησε το «μισό» υπουργικό συμβούλιο στη Νέα Υόρκη, επίσης του χρεώνεται.
Για όλα αυτά τα ζητήματα ο Κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, ενώ οι αναφορές του ότι η καταστροφή στο Μάτι προκλήθηκε λόγω της κλιματικής αλλαγής και ο από του βήματος του ΟΗΕ «πλειστηριασμός» εταιριών του Δημοσίου, όπως η ΔΕΗ, προκάλεσαν αρνητικά σχόλια και εντός της Νέας Δημοκρατίας.
Η μεγαλύτερη εσωκομματική δυσαρέσκεια, ωστόσο, προκλήθηκε από τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο.
Παραβιάσεις στο Αιγαίο
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε στον Ερντογάν το θέμα της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο με τις τουρκικές παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα, όπως παγίως κάνουν όλοι οι Ελληνες αρχηγοί, ούτε τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Άκουσε την ίδια στιγμή τον Τούρκο πρόεδρο να θέτει θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη και δέχτηκε να μπει στη συζήτηση για την επαναλειτουργία των τζαμιών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Η συνάντηση των Μητσοτάκη - Ερντογάν προκάλεσε ερωτήματα για τυχόν κρυφές και περίεργες μεθοδεύσεις όσον αφορά το άνοιγμα μιας συζήτησης εφ’ όλης της ύλης για τα ελληνοτουρκικά.
Κι αυτό όταν η Αγκυρα συνεχίζει να προκαλεί, να εγείρει αξιώσεις σε βάρος της Ελλάδας και ο ίδιος ο Ερντογάν μιλάει για «τουρκική λίμνη» στη Μεσόγειο κατά την επέτειο της Ναυμαχίας της Πρέβεζας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός «καθάρισε» στη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ και το θέμα με την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, αφού επί της ουσίας είπε «περασμένα ξεχασμένα».
Δεν θα την υπέγραφε, έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί (σ.σ.: ως αντιπολίτευση), αλλά τώρα πλέον έχει ψηφιστεί και αποτελεί μέρος του Διεθνούς Δικαίου, γι’ αυτό και πρέπει να τη σεβαστεί.
Η επιβεβαίωση της αλλαγής στάσης του κ. Μητσοτάκη στο Σκοπιανό δεν ήχησε σίγουρα καλά στα αυτιά πολλών δεξιών και ειδικά αυτών της βόρειας Ελλάδας.
Oι γκρίζες ζώνες της συνάντησης με τον «σουλτάνο»
Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, την περασμένη Τετάρτη.
Όσα έγινε γνωστό ότι ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, όσα επίσης αποφεύχθηκε να λεχθούν και κυρίως η εικόνα που εστάλη και τα μηνύματα που μεταδόθηκαν προκαλούν εύλογες ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι και το ποια θα είναι η στρατηγική της χώρας έναντι ενός προκλητικού γείτονα, ο οποίος συνεχίζει χωρίς φραγμό να αμφισβητεί σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκαλώντας διαρκώς εντάσεις σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν καταγράφονται ως εξής:
Υπάρχει δημόσια παραδοχή από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, ενώ στη συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της «Washington Post» ο πρωθυπουργός το υποβάθμισε σε «ένα ζήτημα».
Η Ελλάδα, όπως φάνηκε από τις έως τώρα πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, δέχτηκε να μπει σε συζήτηση με την Τουρκία για την επαναλειτουργία των τζαμιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ δεν πρόκειται για διμερές θέμα και μέχρι πρότινος η Αγκυρα δεν το έθετε ως τέτοιο τουλάχιστον.
Παράλληλα, ο Ερντογάν φαίνεται ότι εγείρει ή είναι έτοιμος να το κάνει ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, καθώς η Αγκυρα κινείται στη γραμμή της σύνδεσής του με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το οποίο έθεσε ο κ. Μητσοτάκης και ο Ερντογάν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξετάζει θετικά.
Κυπριακό
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, από τις πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο αλλά και το σύνολο των δημόσιων παρεμβάσεων του κ. Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο θέμα προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης και ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να εκφράσει τη στήριξή του στην πρόταση Αναστασιάδη για τους υδρογονάνθρακες, που ανοίγει την κερκόπορτα της συνδιαχείρισης με την Τουρκία του φυσικού πλούτου της ανατολικής Μεσογείου.
Το μόνο μέχρι στιγμής χειροπιαστό αποτέλεσμα είναι η εντολή που δόθηκε σε Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προετοιμάσουν τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς είναι χρήσιμο να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγεσιών προκειμένου να αποφεύγονται εντάσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν επικίνδυνες καταστάσεις.
Ωστόσο, η γενική εικόνα που έμεινε και από την κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης που πυροδοτήθηκε μετά τη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν για το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ηγετών οδηγεί σε ένα συμπέρασμα, το οποίο λέει ότι σε όλο το εύρος των ζητημάτων που σχετίζονται με τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ απλώς εναλλάσσονται στους ρόλους της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η νέα κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θέτει ως προτεραιότητα τους διαύλους επικοινωνίας Αθήνας και Αγκυρας και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, ενώ όταν απαντούσε κατά τον ίδιο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας η Ν.Δ., ως αξιωματική αντιπολίτευση, τον κατηγορούσε ότι υποτιμά την τουρκική επιθετικότητα.
Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εγκαλεί με την ίδια ρητορική τον κ. Μητσοτάκη για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, κατηγορώντας τον ότι δεν είναι προετοιμασμένος διπλωματικά για τις επαφές του με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Έδειξε μεγάλο σεβασμό σε Ζάεφ και Συμφωνία!
Καλύτερα δεν θα μπορούσε να αισθανθεί ο Ζόραν Ζάεφ ολοκληρώνοντας τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ούτε ο ίδιος περίμενε την «άμεση προσαρμογή» του Ελληνα πρωθυπουργού στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο τετ α τετ των δύο ηγετών ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί.
Ωστόσο -και εδώ είναι η ουσία- ξεκαθάρισε (όχι πρώτη φορά) πως μετά την κύρωσή της η Συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του Διεθνούς Δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί.
Για να «χρυσώσει το χάπι» ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε σε επιμέρους πλευρές της Συμφωνίας που σχετίζονται με την εφαρμογή της και ζήτησε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με το θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.
Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής τον Οκτώβριο. Ο κ. Μητσοτάκης κατά το παρελθόν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, εφόσον δεν τηρηθούν από τη γείτονα χώρα όλες οι δεσμεύσεις της βάσει της Συμφωνίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, κάτι που θα εξυπηρετήσει, κατά την επιχειρηματολογία του, και τις ελληνικές επενδύσεις στη χώρα του.
Άγνωστο είναι εξάλλου για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε επισήμως με τον ηγέτη του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, τον οποίο είχαν αρνηθεί να δουν όλοι οι προκάτοχοί του (εκτός του Γιώργου Παπανδρέου), ενώ απορίες προκαλεί και η κίνησή του να πάρει αποστάσεις από τη Σερβία, με τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Βούτσιτς να του ζητεί να μην αποδεχτεί η Ελλάδα την αυτοανακηρυχθείσα από τους Κοσοβάρους ανεξαρτησία.
Ο πρωθυπουργός φέρεται επίσης έτοιμος να δεχτεί υπό προϋποθέσεις την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, τη στιγμή που το υπουργείο Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη διοργάνωσε τετραμερή σύσκεψη με τη συμμετοχή της Κροατίας, όχι όμως της Σερβίας.
Κάποιοι συσχετίζουν τις διαφοροποιήσεις Μητσοτάκη σε θέματα περιφερειακής πολιτικής με μια διπλή συμφωνία «κάτω από το τραπέζι»: αφενός με το Βερολίνο στο θέμα των Σκοπίων και ευρύτερα στις νέες ισορροπίες που τείνουν να διαμορφωθούν στα Βαλκάνια, και αφετέρου με την Ουάσινγκτον όσον αφορά το Κυπριακό.
Ως αντάλλαγμα, τα ίδια σενάρια θέλουν τη χώρα μας να κερδίζει τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων και να διασφαλίζει κάποιες σημαντικές ξένες επενδύσεις που θα συμβάλουν στην ώθηση της οικονομίας μας.
Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, την περασμένη Τετάρτη.
Όσα έγινε γνωστό ότι ειπώθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, όσα επίσης αποφεύχθηκε να λεχθούν και κυρίως η εικόνα που εστάλη και τα μηνύματα που μεταδόθηκαν προκαλούν εύλογες ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι και το ποια θα είναι η στρατηγική της χώρας έναντι ενός προκλητικού γείτονα, ο οποίος συνεχίζει χωρίς φραγμό να αμφισβητεί σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκαλώντας διαρκώς εντάσεις σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν καταγράφονται ως εξής:
Υπάρχει δημόσια παραδοχή από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, ενώ στη συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της «Washington Post» ο πρωθυπουργός το υποβάθμισε σε «ένα ζήτημα».
Η Ελλάδα, όπως φάνηκε από τις έως τώρα πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, δέχτηκε να μπει σε συζήτηση με την Τουρκία για την επαναλειτουργία των τζαμιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ δεν πρόκειται για διμερές θέμα και μέχρι πρότινος η Αγκυρα δεν το έθετε ως τέτοιο τουλάχιστον.
Παράλληλα, ο Ερντογάν φαίνεται ότι εγείρει ή είναι έτοιμος να το κάνει ζήτημα «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, καθώς η Αγκυρα κινείται στη γραμμή της σύνδεσής του με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το οποίο έθεσε ο κ. Μητσοτάκης και ο Ερντογάν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξετάζει θετικά.
Κυπριακό
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, από τις πληροφορίες για το περιεχόμενο των συνομιλιών του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο αλλά και το σύνολο των δημόσιων παρεμβάσεων του κ. Μητσοτάκη για το συγκεκριμένο θέμα προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης και ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να εκφράσει τη στήριξή του στην πρόταση Αναστασιάδη για τους υδρογονάνθρακες, που ανοίγει την κερκόπορτα της συνδιαχείρισης με την Τουρκία του φυσικού πλούτου της ανατολικής Μεσογείου.
Το μόνο μέχρι στιγμής χειροπιαστό αποτέλεσμα είναι η εντολή που δόθηκε σε Νίκο Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προετοιμάσουν τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς είναι χρήσιμο να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγεσιών προκειμένου να αποφεύγονται εντάσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν επικίνδυνες καταστάσεις.
Ωστόσο, η γενική εικόνα που έμεινε και από την κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης που πυροδοτήθηκε μετά τη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν για το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ηγετών οδηγεί σε ένα συμπέρασμα, το οποίο λέει ότι σε όλο το εύρος των ζητημάτων που σχετίζονται με τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ απλώς εναλλάσσονται στους ρόλους της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η νέα κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θέτει ως προτεραιότητα τους διαύλους επικοινωνίας Αθήνας και Αγκυρας και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο, ενώ όταν απαντούσε κατά τον ίδιο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας η Ν.Δ., ως αξιωματική αντιπολίτευση, τον κατηγορούσε ότι υποτιμά την τουρκική επιθετικότητα.
Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εγκαλεί με την ίδια ρητορική τον κ. Μητσοτάκη για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, κατηγορώντας τον ότι δεν είναι προετοιμασμένος διπλωματικά για τις επαφές του με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Έδειξε μεγάλο σεβασμό σε Ζάεφ και Συμφωνία!
Καλύτερα δεν θα μπορούσε να αισθανθεί ο Ζόραν Ζάεφ ολοκληρώνοντας τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ούτε ο ίδιος περίμενε την «άμεση προσαρμογή» του Ελληνα πρωθυπουργού στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο τετ α τετ των δύο ηγετών ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί.
Ωστόσο -και εδώ είναι η ουσία- ξεκαθάρισε (όχι πρώτη φορά) πως μετά την κύρωσή της η Συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του Διεθνούς Δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί.
Για να «χρυσώσει το χάπι» ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε σε επιμέρους πλευρές της Συμφωνίας που σχετίζονται με την εφαρμογή της και ζήτησε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με το θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.
Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής τον Οκτώβριο. Ο κ. Μητσοτάκης κατά το παρελθόν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, εφόσον δεν τηρηθούν από τη γείτονα χώρα όλες οι δεσμεύσεις της βάσει της Συμφωνίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, κάτι που θα εξυπηρετήσει, κατά την επιχειρηματολογία του, και τις ελληνικές επενδύσεις στη χώρα του.
Άγνωστο είναι εξάλλου για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε επισήμως με τον ηγέτη του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, τον οποίο είχαν αρνηθεί να δουν όλοι οι προκάτοχοί του (εκτός του Γιώργου Παπανδρέου), ενώ απορίες προκαλεί και η κίνησή του να πάρει αποστάσεις από τη Σερβία, με τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Βούτσιτς να του ζητεί να μην αποδεχτεί η Ελλάδα την αυτοανακηρυχθείσα από τους Κοσοβάρους ανεξαρτησία.
Ο πρωθυπουργός φέρεται επίσης έτοιμος να δεχτεί υπό προϋποθέσεις την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, τη στιγμή που το υπουργείο Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη διοργάνωσε τετραμερή σύσκεψη με τη συμμετοχή της Κροατίας, όχι όμως της Σερβίας.
Κάποιοι συσχετίζουν τις διαφοροποιήσεις Μητσοτάκη σε θέματα περιφερειακής πολιτικής με μια διπλή συμφωνία «κάτω από το τραπέζι»: αφενός με το Βερολίνο στο θέμα των Σκοπίων και ευρύτερα στις νέες ισορροπίες που τείνουν να διαμορφωθούν στα Βαλκάνια, και αφετέρου με την Ουάσινγκτον όσον αφορά το Κυπριακό.
Ως αντάλλαγμα, τα ίδια σενάρια θέλουν τη χώρα μας να κερδίζει τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων και να διασφαλίζει κάποιες σημαντικές ξένες επενδύσεις που θα συμβάλουν στην ώθηση της οικονομίας μας.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα στη σελίδα μας.
Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.
Αφήστε το μήνυμά σας
Δημοσίευση σχολίου