Διυλιστήριο: «Θέμα χρόνου η παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα»

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

«Θέμα χρόνου η παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα»

Το χρέος παραμένει υψηλό, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης πολύ χαμηλοί και οι στόχοι υπερβολικά φιλόδοξοι

«Απλώς, θέμα χρόνου» θεωρεί η Sueddeutsche Zeitung την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι, όπως επισημαίνει σε ανάλυση που δημοσιεύει στις οικονομικές σελίδες της, το χρέος παραμένει υψηλό, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης πολύ χαμηλοί και οι στόχοι υπερβολικά φιλόδοξοι.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η εφημερίδα, πάντως, επισημαίνει ότι «η Ελλάδα φαίνεται να είναι στον σωστό δρόμο» και αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και στην αποκλιμάκωση της ύφεσης.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ζήτημα πιθανόν θα επανέλθει στην ατζέντα των συζητήσεων μετά τις γερμανικές εκλογές και θέτει τα βασικά ερωτήματα γύρω από την ελληνική κρίση: «Πώς πάει η ελληνική οικονομία;», «Θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;», «Εξανεμίστηκε το πρώτο "κούρεμα";», «Πόσο μεγάλη ήταν η ως τώρα βοήθεια;», «Πότε θα καταστεί αναγκαία νέα βοήθεια;» και «Πώς αντιδρούν οι διεθνείς αγορές;».

Επιχειρώντας να απαντήσει, τονίζει ότι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης είναι πολιτικά διαφιλονικούμενο καθώς το «κούρεμα» θα έπληττε τους Ευρωπαίους φορολογούμενους και εκτιμά ως πιθανότερο να υπάρξει νέα δανειακή βοήθεια, να γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και, παράλληλα, μείωση των επιτοκίων.

Στην ανάλυσή της, η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε κίνηση μέχρι τις γερμανικές εκλογές (22 Σεπτεμβρίου) και, επικαλούμενη το εσωτερικό έγγραφο της Μπούντεσμπανκ που διέρρευσε προχθές στο «Σπίγκελ», τοποθετεί χρονικά τη συζήτηση στις αρχές του 2014.

Σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Γιεργκ Κρέμερ υπολογίζει το ελληνικό χρηματοδοτικό κενό στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος και στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014, ενώ θεωρεί ότι ένα «κούρεμα» δεν θα αποσταθεροποιούσε την Ευρωζώνη.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus