Διυλιστήριο: «Ενεργειακό Μνημόνιο» υπογράφουν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

«Ενεργειακό Μνημόνιο» υπογράφουν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ

Μνημόνιο συνεργασίας αναμένεται να υπογράψουν την Πέμπτη Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα. Προς το σκοπό αυτό, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, συμμετέχει σε τριμερή συνάντηση εργασίας, σήμερα και αύριο στη Λευκωσία, που πραγματοποιείται στο γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής προώθησης της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και Αν. Μεσογείου.

Στη συνάντηση, στην οποία μετέχουν επίσης ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ, Silvan Shalom, πρόκειται να υπογραφεί τριμερές μνημόνιο κατανόησης (Memorandum of Understanding) από τους τρεις υπουργούς, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας (ενεργειακές υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, φυσικοί πόροι), της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Οι υπουργοί των τριών χωρών αναμένεται να εκδώσουν κοινή διακήρυξη με την οποία θα δηλώνουν την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», το οποίο διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2000 MW, μέσω της πόντισης σχετικού ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών.
Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ χαρακτήρισε «γεγονός ιστορικής σημασίας» την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης για θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων μεταξύ της χώρας του, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ο Σαλόμ, ο οποίος συναντήθηκε με τον υπουργό Γεωργίας και Φυσικών Πόρων της Κύπρου Νίκο Κουγιάλη, δήλωσε ότι βρίσκεται στην Κύπρο προκειμένου να συμβάλει στην προώθηση των θεμάτων ενέργειας και υδάτινων πόρων, όπως επίσης και του θέματος ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ είναι σήμερα καλύτερες από ποτέ, προσθέτοντας ότι η υπογραφή του μνημονίου θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις τρεις χώρες. Εξάλλου, ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι αρχίζει μια νέα συνεργασία Κύπρου- Ισραήλ στον τομέα της επεξεργασίας των αστικών λυμάτων και της χρήσης του ανακυκλωμένου νερού στη γεωργία.

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στον αρμόδιο υπουργό: Δεν ενημερώθηκε η Βουλή   


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού και κυπριακού τύπου ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης φέρεται να υπογράφει στη Λευκωσία την Τετάρτη (7/8) με τους ομολόγους του της Κύπρου κ. Γ. Λακκοτρύπη και του Ισραήλ κ. Σιλβάν Σαλόμ, Μνημόνιο που θα αφορά, μεταξύ άλλων, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και τον υποβρύχιο ηλεκτρικό αγωγό Ισραήλ-Κύπρου και Ελλάδας.  
Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν πως η υπογραφή του εν λόγω μνημονίου έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την επίσκεψη του Α. Σαμαρά, στις ΗΠΑ.  
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο υπουργός:  
1. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα του τύπου σχετικά με το ενεργειακό Μνημόνιο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ;
2. Αν ναι, πότε, με ποιες διαδικασίες και πως πρόεκυψε, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Βουλής, η ανάγκη ενός μνημονίου ανάμεσα στην Ελλάδα την Κύπρο και το Ισραήλ και ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενό του; Τι εξυπηρετεί ένα ενδεχόμενο τέτοιο μνημόνιο και γιατί είναι επωφελές για Ελλάδα και Κύπρο;
3. Συνδέεται η επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ με τα αναγραφόμενα περί μνημονίου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ;
Οι ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Π. Λαφαζάνης, Θ. Πετράκος και Ε. Ουζουνίδου. 



Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus