Διυλιστήριο: Αναστασιάδης: «Μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο»

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Αναστασιάδης: «Μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο»

Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ
Τη δική του εκδοχή για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας έδωσε χθες ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, καταθέτοντας ενόρκως στην ερευνητική επιτροπή που συνεστήθη για να εντοπίσει τις ευθύνες και τα πρόσωπα που τις φέρουν.
 Ο κ. Αναστασιάδης αναφερόμενος στο κούρεμα των καταθέσεων μετά τις αποφάσεις του Eurogroup στις 15 και στις 25 Μαρτίου, ανέφερε πως επέλεξε να είναι ωφέλιμος παρά αρεστός. Τόνισε ότι η πρόταση για κούρεμα ήταν πρωτοβουλία των διευθυντηρίων του Eurogroup, που υιοθετούσε η πλειοψηφία των κρατών-μελών. Ανέφερε ακόμη ότι η απόφαση για κούρεμα καταθέσεων ήταν μια προειλημμένη απόφαση που γεννήθηκε ως ιδέα στις Συνόδους των G20 και λόγω της μη έγκαιρης λήψης μέτρων από τη Λευκωσία «θεώρησαν ότι ήταν ο κατάλληλος χρόνος για να την εφαρμόσουν».
Ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι βρέθηκε προ του διλήμματος είτε να πει ένα ηρωικό «όχι» για μερικά 24ωρα είτε να αποδεχθεί την τελική πρόταση για κούρεμα, προσμετρώντας τα δεδομένα και αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος. Ισχυρίστηκε πως σε περίπτωση μη κατάληξης σε πρόγραμμα στήριξης η Κύπρος θα πήγαινε σε άτακτη χρεοκοπία, καθώς θα κατέρρεαν οι τράπεζες αφού η ΕΚΤ θα σταματούσε την έκτακτη παροχή ρευστότητας και το κράτος θα έπρεπε να καταβάλει 19,7 δισ. προς τους καταθέτες, άλλα 11 δισ. για τον ELA και αλλά 5,8 δισ. σε δημοσιονομικές υποχρεώσεις.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε πως ουσιαστικά βρέθηκε ενώπιον εκβιασμού: «Ηθελαν (το Eurogroup) να μου αποστερήσουν και το τελευταίο ανάχωμα, όταν μου ανακοίνωσαν ότι η συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών αναβλήθηκε. Ζητούσαν την Κυριακή 17 Μαρτίου η κυπριακή Βουλή να συνέλθει και να εγκρίνει την πρόταση, διαφορετικά την Τρίτη οι τράπεζες θα παρέμειναν κλειστές. Μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο». Για τη στάση της Ελλάδας ανέφερε πως προσπάθησε να βοηθήσει, αλλά δεν ήταν σε θέση να ασκήσει επαρκώς την ιδιότητα του μέλους.
Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους που δεν διεκδίκησε η Κύπρος κάποια στήριξη για τη συμβολή της στην απομείωση του ελληνικού χρέους, είπε ότι την κύρια ευθύνη δεν την έχει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά κυρίως η κυπριακή (Δημήτρης Χριστόφιας) που δεν έθιξε τότε το θέμα. Το κόστος για την Κύπρο από το κούρεμα του ελληνικού χρέους ήταν 4,5 δισ.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus