Διυλιστήριο: Μέρκελ-Στάινμπρουκ: 12 λεπτά για την Ελλάδα. Τρίτο πακέτο ''στήριξης''.

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Μέρκελ-Στάινμπρουκ: 12 λεπτά για την Ελλάδα. Τρίτο πακέτο ''στήριξης''.

Βερολίνο, της Φαίης Καραβίτη  Χωρίς εκπλήξεις για την Ελλάδα εξελίχθηκε η μονομαχία της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον σοσιαλδημοκράτη αντίπαλο της Πέερ Στάινμπρουκ. Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι το Βερολίνο επιθυμεί να δώσει στην Ελλάδα και τρίτο πακέτο στήριξης – αγνώστου ύψους -, διατηρώντας την πίεση για μεταρρυθμίσεις, ενώ η κυρία Μέρκελ εμφανίστηκε να επιμένει στις αναφορές περί ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις. Από την πλευρά του ο κ. Στάινμπρουκ τάχθηκε υπέρ ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2», επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να δίδεται θανατηφόρα δόση δημοσιονομικής εξυγίανσης».

«Μπορεί να υπάρξει ένα νέο πακέτο. Κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο θα είναι αυτό», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «αυτό θα το δούμε όταν έρθει η ώρα και με βάση τις εκθέσεις της τρόικας».

Για μία ακόμη φορά επέρριψε ευθύνες στον προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ για την ένταξη της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ και, όταν ο αντίπαλός της επισήμανε ότι και η Γερμανία έχει βοηθηθεί, με το Σχέδιο Μάρσαλ αλλά και για την επανένωσή της, δήλωσε ότι θα βοηθήσει, αλλά, υπό προϋποθέσεις: «Το θέμα είναι πώς βοηθάει κανείς. Βοηθάει με το να λυπάται για την δύσκολη κατάσταση; Ή βοηθάει με το να προτρέπει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;», διερωτήθηκε η Άγγελα Μέρκελ και σημείωσε ότι καθήκον της ίδιας, ως Καγκελαρίου, είναι να μην υποχωρήσει η πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. «Δεν πρέπει να δείξουμε λάθος αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή “παροχές για αντιπαροχές, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα”», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Πέερ Στάινμπρουκ δεν δίστασε να περιγράψει την Ευρωζώνη ως «αναδιανεμητική ένωση», εξηγώντας ότι αυτό συνέβη ήδη την στιγμή που η Γερμανία αγόρασε το πρώτο ελληνικό ομόλογο. Δήλωσε ότι η χώρα του έχει «ευρωπολιτική» υποχρέωση να βοηθήσει τις άλλες χώρες και χαρακτήρισε «λανθασμένη» την στρατηγική διαχείρισης της κρίσης που ακολουθήθηκε, λέγοντας ότι ο ίδιος, αν ήταν Καγκελάριος, θα είχε εφαρμόσει δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά όχι «σε θανατηφόρα δόση», ενώ θα είχε φροντίσει να δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως των νέων.

Αν και η ιστορία των γερμανικών εκλογών δείχνει ότι τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ μάλλον δεν κρίνουν και την έκβαση των εκλογών, τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι την έκπληξη έκανε ο κ. Στάινμπρουκ, ο οποίος ως τώρα ακολουθούσε την Καγκελάριο με μεγάλη διαφορά. Οι δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν κατά την διάρκεια της αντιπαράθεσης μεταξύ των περίπου 1.000 παρευρισκόμενων στο στούντιο, τον εμφανίζουν ξεκάθαρα πιο πειστικό, με καλύτερα επιχειρήματα και καλύτερο του αναμενόμενου. Η κυρία Μέρκελ θεωρήθηκε πιο συμπαθής, πιο αξιόπιστη και πιο ικανή, αλλά με πολύ μικρή διαφορά. Ανάλογα είναι και τα πρώτα δημοσιεύματα, τα οποία μιλούν είτε για ισοπαλία είτε για νίκη με βραχεία κεφαλή του σοσιαλδημοκράτη υποψήφιου, για τον οποίο ούτως ή άλλως το ντιμπέιτ είχε θεωρηθεί «τελευταία ευκαιρία» προκειμένου να καλύψει το έδαφος που τον χωρίζει από την Άνγκελα Μέρκελ.

Πρωταγωνιστής πάντως του χθεσινοβραδινού ντιμπέιτ, το οποίο προβλήθηκε από τέσσερα κανάλια εθνικής εμβέλειας, κρίθηκαν το κολιέ που φορούσε η Καγκελάριος, στα χρώματα της γερμανικής σημαίας (μαύρο, κίτρινο, κόκκινο), ο κωμικός Στέφαν Ράαμπ που εκπροσωπούσε τα κανάλια ProSiebenSat1 και εμφανίστηκε πιο πιεστικός και πιο αυθόρμητος από τους τρεις δημοσιογράφους που υπέβαλαν ακόμη ερωτήσεις και βεβαίως το τουίτερ, στο οποίο αναρτήθηκαν χιλιάδες μηνύματα κατά την διάρκεια της τηλεμαχίας.

Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι το γεγονός ότι η Καγκελάριος δέχθηκε να διεξαχθεί μόνο ένα ντιμπέιτ και αυτό σχετικά νωρίς πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, της επιτρέπει να ακυρώσει τα όποια κέρδη αποκόμισε από αυτήν ο αντίπαλός της.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus