Διυλιστήριο: Μέτρα 4 + 5 δισ. ευρώ θα ζητήσει η Τρόικα για την τριετία 2014-2016

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Μέτρα 4 + 5 δισ. ευρώ θα ζητήσει η Τρόικα για την τριετία 2014-2016

Οι ελεγκτές θα έρθουν μόλις κλείσουν οι κάλπες στη Γερμανία - Τι θα γίνει με την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Ανώμαλη προσγείωση και νέο σοκ στην κυβέρνηση από την Τρόικα. Αμέσως μετά την ΔΕΘ τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών καταφτάνουν από αυτήν την εβδομάδα στην Αθήνα, με βασική απαίτηση να αποφασιστούν και να ανακοινωθούν, μαζί με το νέο προϋπολογισμό, τα μέτρα λιτότητας για τη διετία 2015-2016.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι επικεφαλής των ελεγκτών αναμένεται να καταφτάσουν στην Αθήνα στις 22 ή 23 Σεπτεμβρίου, μόλις δηλαδή κλείσουν οι κάλπες στη Γερμανία. Μετά την ωμή παρέμβαση για το κλείσιμο των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν με σκοπό να ζητήσουν μέτρα περικοπών 4 δισ. στο νέο προϋπολογισμό του 2014 και ταυτόχρονα, να επισημοποιηθούν και άλλα μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ (ή και παραπάνω), προκειμένου  να εγκρίνουν την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου.

Τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας θα στρώσουν «χαλί» για νέες σκληρές διαπραγματεύσεις. Με τα δεδομένα αυτά, και αφού κλείσει η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία, οι επιτελείς της κυβέρνησης φοβούνται εξελίξεις που ίσως κλονίσουν την πολιτική συνοχή της κυβέρνησης. Και μάλιστα, για μέτρα που θα ληφθούν μετά από... δύο χρόνια (!) προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 – 2016 που η Τρόικα το υπολογίζει σε 4,5 με 5 δισ. ευρώ, αν και το Βερολίνο μιλά ήδη για 6,5 δισ. ευρώ.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στα τέλη της χρονιάς θα αποφύγουν τις πιέσεις για νέα πρόσθετα μέτρα. Στο Μνημόνιο όμως έχει συμφωνηθεί ότι θα ληφθούν «απροσδιόριστα μέτρα» που πρέπει να εξειδικευτούν,  ενώ έχουν καθοριστεί και άλλα που δεν έχουν ακόμα ληφθεί, όπως οι αυξήσεις έως 25% στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ αλλά και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η διατήρηση έως το 2016 της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα των φορολογουμένων, οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας αλλά και η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό και αναψυκτικά με στόχο την είσπραξη 215 εκατ. ευρώ. 
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus