Διυλιστήριο: Εμπορικό Γουέστγκεϊτ, Κένυα:Όλο το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Εμπορικό Γουέστγκεϊτ, Κένυα:Όλο το χρονικό της τρομοκρατικής επίθεσης

Σαββάτο 21/9.
Ομάδα ενόπλων άνοιξαν πυρ σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι ,Το εμπορικό κέντρο Γουέστγκεϊτ βρίσκεται στη συνοικία Γουέστλαντς, μια από τις ακριβότερες της κενυατικής πρωτεύουσας. 
 Ανάμεσα στα θύματα είναι οικογένειες με μικρά παιδιά, που έκαναν τη σαββατιάτικη βόλτα τους, καθώς και μέλη διπλωματικών αποστολών.

Εκατοντάδες κόσμου έτρεξαν πανικόβλητοι να προφυλαχθούν από τα πυρά. Κάποιοι προσπάθησαν να κρυφτούν στον κινηματογράφο του εμπορικού κέντρου. Ένας δημοσιογράφος που βρέθηκε στο εμπορικό κέντρο της Κένυας το οποίο δέχθηκε επίθεση από ενόπλους, δηλώνει οι ένοπλοι ρωτούσαν τους ομήρους αν είναι μουσουλμάνοι. Τους ζητούσαν μάλιστα και να το αποδείξουν, ρωτώντας το όνομα της μητέρας του προφήτη Μωάμεθ. Αν η απάντηση ήταν σωστή τους άφηναν να φύγουν, ενώ οι υπόλοιποι παρέμεναν υπό κράτηση.



Ο δημοσιογράφος λέει ακόμα ότι πολλοί κατάφεραν να βρουν καταφύγιο σε μεγαζιά, εστιατόρια ακόμα και χρηματοκιβώτια τραπεζών, προσπαθώντας να αποφύγουν τα πυρά των ενόπλων.

Με μήνυμά της στο twitter, την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε 
η σομαλική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ, που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο πρόεδρος της Κένυας, Οχούρου Κενυάτα δήλωσε πως η τρομοκρατία δεν θα νικήσει και πως η χώρα του θα επουλώσει και αυτή την πληγή.

«Έχουμε δεχτεί τρομοκρατικές επιθέσεις στο παρελθόν. Πολεμήσαμε θαρραλέα και κερδίσαμε. Δώσαμε μάχες εντός και εκτός συνόρων. Νικήσαμε και θα νικήσουμε ξανά. Τελικά η τρομοκρατία είναι η φιλοσοφία των δειλών» υποστήριξε ο Οχούρου Κενυάτα.

Κυριακή 22/9

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την επίθεση, περίπου 10 με 15 δράστες παραμένουν μέσα στο εμπορικό κέντρο, έχοντας ακόμα στα χέρια τους άγνωστο αριθμό ομήρων.
Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Κένυας έχουν μπει στο εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι. Μαζί τους είναι και δυνάμεις του στρατού.Τις προσπάθειες των Κενυατικών δυνάμεων συνέδραμαν μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, που κατέστρωσαν σχέδιο απελευθέρωσης των ομήρων. Σύμφωνα όμως με την Ισραηλινή κυβέρνηση δεν συμμετείχαν στις επιχειρήσεις
Οι ισλαμιστές της οργάνωσης Σεμπάμπ που έσπειραν τον πανικό έχουν πλέον περιοριστεί στους δύο τελευταίους ορόφους του κτιρίου.

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των ομήρων που βρίσκονται μέσα στο εμπορικό κέντρο. Κάποιοι από αυτούς προσπαθούν να κρυφτούν και κάποιοι άλλοι να ξεφύγουν από όπου μπορούν.
Οι μαρτυρίες όσων κατάφεραν να σωθούν σοκάρουν.

 Ανάμεσα στα θύματα είναι ο ανιψιός του προέδρου της χώρας Ουχούρου Κενυάτα, 3 Βρετανοί πολίτες, δύο Γάλλοι και δύο Καναδοί.

Δευτέρα 23/9

Μετά από καταιγισμό πυρών, εντός του κτιρίου, η κυβέρνηση της Κένυας υποστηρίζει ότι η επιχείρηση εξελίσσεται πολύ καλά., και ότι οι περισσότεροι όμηροι έχουν ελευθερωθεί.

Οι ισλαμιστές της οργάνωσης Σεμπάμπ που έσπειραν τον πανικό έχουν πλέον περιοριστεί στους δύο τελευταίους ορόφους του κτιρίου.

O επικεφαλής της ενόπλων δυνάμεων μίλησε για χτύπημα της διεθνούς τρομοκρατίας.


Τρίτη 24/9

Τα ξημερώματα της Τρίτης σημειώθηκε και μία έκρηξη καθώς παραμένει ταμπουρωμένος ένας μικρός πυρήνας των εξτρεμιστών, οι οποίοι δεν έχουν εξουδετερωθεί, προς το παρόν.
«Υπάρχουν 2-3 Αμερικανοί κι έχουμε μάθει πως υπάρχει και Βρετανίδα, μία γυναίκα, η οποία έχει συμμετάσχει σε πολλές επιχειρήσεις στο παρελθόν. Οι Αμερικανοί, από τις πληροφορίες, που έχουμε στη διάθεσή μας είναι νεαρής ηλικίας, μεταξύ 18 και 19 ετών, σομαλικής ή αραβικής καταγωγής. Αλλά ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες» διευκρίνισε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Υπουργός Εξωτερικών της Κένυας Αμίνα Μοχάμεντ.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό 62 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, περισσότεροι από 170 έχουν τραυματιστεί κι εξακολουθεί ν’ αγνοείται η τύχη άλλων 63, όπως ανακοίνωσε ο κενυατικός ερυθρός σταυρός.
Οι αρχές θεωρούν απίθανο να βρίσκονται άλλοι όμηροι στο εμπορικό κέντρο, εκτιμώντας ότι τους έχουν απελευθερώσει όλους.
Επισημαίνουν ότι έχουν ανακτήσει τον έλεγχο σε όλους τους ορόφους και πως αποτελεί ζήτημα χρόνου να εξολοθρεύσουν και τα τελευταία μέλη της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ, που αντιστέκονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο το εμπορικό κέντρο, όσο και πολλά από τα καταστήματα μέσα σε αυτό ανήκουν σε Ισραηλινούς. Το Τελ Αβίβ είχε προειδοποιήσει τις κενυατικές αρχές ότι το κτίριο αποτελεί στόχο για τους Ισλαμιστές. Παράπονα για κενά στην ασφάλεια είχαν κάνει και αξιωματούχοι της πρεσβείας των ΗΠΑ




Πηγή: Euronews
Επιμέλεια: www.diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus