Διυλιστήριο: Μετά την ομιλία Σαμαρά: Οχι νέα μέτρα, μόνο νέο μνημόνιο

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Μετά την ομιλία Σαμαρά: Οχι νέα μέτρα, μόνο νέο μνημόνιο

Όταν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Α. Τζιτζικώστας πήγε να μπει στην αίθουσα της σύσκεψης του πρωθυπουργού με επιστημονικούς συλλόγους και παραγωγικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας, τον σταμάτησε η σύζυγος του υπουργού Μακεδονίας Θράκης Γιώτα Καράογλου, με την παρατήρηση ότι η σύσκεψη είναι μόνο για κυβερνητικά στελέχη. Αλλά ο Τζιτζικώστας την αγνόησε και κατάφερε να περάσει την πόρτα. Καράογλου και Τζιτζικώστας έχουν παλιούς λογαριασμούς, γιατί και οι δύο «χτυπούσαν» τη θέση του Περιφερειάρχη, όπως λένε τοπικοί κομματικοί παράγοντες. Είναι ένα στιγμιότυπο μηδενικού πολιτικού ενδιαφέροντος, αλλά πολύ ενδεικτικό του τι ακριβώς συμβαίνει στο γαλάζιο σύμπαν -πώς σκέφτονται, με τι ασχολούνται, τι τους ενδιαφέρει. 

Γράφει η Αγγελική Σπανού
Κατά τα άλλα:
Η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τις εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ. Όπως όλα δείχνουν, νέο κύμα λιτότητας θα σηκωθεί στη διάρκεια του φθινοπώρου και θα σαρώσει δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», οι κύριες συντάξεις, τα εφάπαξ, οι επικουρικές και γενικότερα οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων θα μειωθούν προκειμένου να καλυφθούν τα εκρηκτικά ελλείμματα του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος.

Η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες εταιρείες και επιχειρήσεις που παραμένουν ζωντανές είναι η ρίζα του κακού. Η Τρόικα δεν θέλει να καλυφθούν οι «τρύπες» στο ασφαλιστικό σύστημα από τον κρατικό προϋπολογισμό και ζητά να γίνει η διόρθωση «από μέσα», να πληρώσουν δηλαδή οι ασφαλισμένοι.

Εξάλλου, η «Realnews» υποστηρίζει ότι έρχεται ξαφνικός θάνατος και για τον ΟΣΕ, κατά το μοντέλο που ακολουθήθηκε για την ΕΡΤ. Μάλιστα, το ρεπορτάζ της εφημερίδας υποστηρίζει ότι αυτό τίθεται από την Τρόικα ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, την ώρα που η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες θα στείλει στις Βρυξέλλες την πρότασή της για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να μην απολυθούν και οι 2.200 εργαζόμενοι χωρίς αποζημίωση όπως ζητούν οι πιστωτές.

Σε σχέση με τη μείωση των φόρων που υποσχέθηκε, τον πρωθυπουργό διέψευσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ο οποίος, σε ερώτηση για το αν επίκειται μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ απάντησε ως εξής: «Είναι πολύ νωρίς ακόμα γι' αυτό. Ας δούμε αν πετύχει στον τομέα της εστίασης». Τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν ότι οι οκτώ στους δέκα δεν προχώρησαν σε μείωση τιμών, επομένως το μέτρο έχει αποτύχει.

Φυσικά, ούτε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης πρόκειται να μειωθεί, παρά τις αντιδράσεις ακόμη και βουλευτών της ΝΔ (όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νικήτας Κακλαμάνης). Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» διαβεβαιώνει ότι θα έρθει αυτή η ώρα, αλλά τη συνδέει με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του χρόνου. Και επιβεβαιώνει ότι, για την ώρα, θα γίνει προσπάθεια να καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης ευκολότερα και σε περισσότερους. Κάτι ανάλογο είπε και ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει την κάλυψη του πρωθυπουργού: «Θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης. Να τα κάνουμε περισσότερο ελκυστικά και ευέλικτα».

Οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας αναμένονται στην Αθήνα στις 22 Σεπτεμβρίου και στο επίκεντρο των πιέσεων που θα ασκήσουν θα βρεθούν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση αποφεύγει να πει πόσοι από όσους τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας (12.500 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου) θα χάσουν τελικά τη δουλειά τους, αλλά ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςμιλώντας στην εφημερίδα «Le Monde» παραδέχεται ότι θα γίνουν απολύσεις από αυτή τη «δεξαμενή». Πρόθεση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να ζητήσει παράταση για την υπαγωγή στο σχέδιο «κινητικότητας» άλλων 12.500 υπαλλήλων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τρόικα θα το δεχτεί. Αντίθετα, θεωρείται πολύ πιθανό να αξιώσουν ακόμη μικρότερο Δημόσιο -σε αριθμό εργαζομένων, υπηρεσιών και οργανισμών.

Η διάθεση του πρωθυπουργού να υποστηρίξει ότι βρισκόμαστε σχεδόν μπροστά στον κήπο με τα ρόδα ερμηνεύεται από πολλές πλευρές ως απόρροια της απόφασής του να μεταθέσει χρονικά, όσο περισσότερο γίνεται, την πραγματοποίηση εκλογών. Η κυβέρνηση θα επιμείνει στη θεωρία του success story, παίζοντας με τον πόνο μιας κοινωνίας που βουλιάζει, αισιοδοξώντας ότι το 2014 θα φανούν σημάδια ανάκαμψης και θα βρεθεί μια λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στην Αθήνα ότι είναι πολύ πιθανό να σχηματιστεί μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία, με τη συμμετοχή δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, ενθαρρύνουν το Μέγαρο Μαξίμου να πιστεύει ότι η «συνταγή» θα βελτιωθεί αφού ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Π. Στάινμπρουκ ζητά «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και πάντως, στην συγκεκριμένη περίπτωση, έπειτα από την κοινή λογική.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus