Διυλιστήριο: Υποβρύχιο νεκροταφείο χημικών όπλων δηλητηριάζει τη Βαλτική

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Υποβρύχιο νεκροταφείο χημικών όπλων δηλητηριάζει τη Βαλτική

Χημικά όπλα της φασιστικής Γερμανίας, που είχαν βυθιστεί μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο από τις νικήτριες χώρες – ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και ΕΣΣΔ – στη Βαλτική θάλασσα, προκαλεί γενετικές αλλοιώσεις σε ψάρια, ισχυρίζονται επιστήμονες από την Πολωνία.

Οι ίδιοι δηλώνουν πως βόμβες και βλήματα, τα οποία βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας, περιέχουν περίπου δεκαπέντε χιλιάδες τόνους χημικών ενώσεων. Οι ειδικοί προσπαθούν να αποφασίσουν αν χρειάζεται να οργανωθεί η ανέλκυση των βυθισμένων πολεμοφοδίων ή αν είναι καλύτερο να μην τα πειράξουν.

Στις τοποθεσίες όπου είναι βυθισμένα τα χημικά όπλα εμφανίζονται ψάρια με γενετικές ανωμαλίες. Για πρώτη φορά πληροφορίες για όλα αυτά είχαν κάνει την εμφάνισή τους πριν από 15 – 20 χρόνια, μετά από επιθεωρήσεις επιστημόνων από τη Γερμανία και τη Δανία. Τώρα νέες έρευνες διενήργησαν οι Πολωνοί. Μιλώντας στη «Φωνή της Ρωσίας» ο επιστήμονας – οικολόγος Αλεξέι Γιάμπλοκοφ, σχολιάζει:
Τα χημικά αυτά όπλα βυθίζονταν με δύο τρόπους. Οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία βύθιζαν τεράστιες φορτηγίδες, γεμάτες βλήματα. Αυτά τα χημικά όπλα είναι διασκορπισμένα σε διάφορα μέρη στο δυτικό τμήμα της Βαλτικής θάλασσας και στις βαλτικές εκβολές. Η ΕΣΣΔ βύθισε περίπου δεκαπέντε χιλιάδες τόνους χημικών όπλων. Ακολουθούσε την παρακάτω διαδικασία: οι ναυτικοί στέκονταν στο κατάστρωμα και έριχναν τις βόμβες εν πλω. Δηλαδή σε τεράστιες εκτάσεις βρίσκονται χημικά όπλα, τα οποία σκουριάζουν. Είναι αδύνατον να πει κανείς τι πρέπει να κάνουμε με αυτά.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ενιαία άποψη για το ζήτημα αυτό. Υπήρξαν ήδη ορισμένες αποστολές στο Καλινινγκράντ, έγιναν επιστημονικές συνδιασκέψεις στην Αγία Πετρούπολη. Οι διασκορπισμένες στο βυθό βόμβες έχουν καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα ίλης και η ανέλκυση τους είναι άκρως επικίνδυνη, σημειώνει ο ειδικός:
Νομίζω ότι δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα. Είναι αναγκαίο, όπως γίνεται τώρα, να σημειωθεί με σημαδούρες πως είναι απαγορεύεται το ψάρεμα.

Ωστόσο δε συμφωνούν όλοι οι ειδικοί με τα στοιχεία, τα οποία δημοσιοποίησαν οι επιστήμονες από την Πολωνία. Τίθενται εν αμφιβόλω, συγκεκριμένα, το αν στο βυθό της Βαλτικής βρίσκονται 15 χιλιάδες τόνοι χημικών ουσιών. Αυτό είναι μάλλον το βάρος των πολεμοφοδίων και όχι των δηλητηριωδών ενώσεων, σημειώνει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βίκτωρ Μουραχόβσκι:

Παρόλα αυτά, κίνδυνος υπάρχει και συνδέεται με το γεγονός ότι τα μεταλλικά κελύφη των βλημάτων σκουριάζουν, ιδιαίτερα, στο θαλασσινό νερό. Η πιθανότητα διαρροής υπάρχει. Δεν υπάρχει όμως τεχνολογία για την εξουδετέρωση αυτών των πολεμοφοδίων. Και επιπλέον, οι εργασίες στο βυθό με ένα τεράστιο αριθμό βλημάτων είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και κοστοβόρες.
Κατά τη γνώμη του ειδικού, σε μια σειρά περιπτώσεων θα ήταν πολύ πιο φθηνή και αποτελεσματικοί αν εφαρμόζονταν οι μέθοδοι ταφής κατευθείαν στο βυθό της θάλασσας. Για παράδειγμα, αν σκεπαστούν τα βλήματα με μπετόν ή με χημικές ενώσεις αφρού, ώστε να αποκλειστεί η πτώση χημικών δηλητηριωδών ουσιών στο θαλάσσιο νερό.

Η επίλυση του προβλήματος των χημικών όπλων στο βυθό θα πρέπει να βρεθεί από κοινού από όλα τα κράτη που βρίσκονται στην ακτογραμμή της Βαλτικής. Η Ρωσία, θα έχει ειδικό ρόλο, στο βαθμό που μόνο η Ρωσία διαθέτει στοιχεία για το που η ΕΣΣΔ έθαψε τα πολεμοφόδια. Κι επιπλέον, η Ρωσία διαθέτει πλήθος επιστημόνων, εργατών και μηχανικών με πλούσια εμπειρία στην εξουδετέρωση χημικών όπλων, την οποία απέκτησαν κατά τη διάρκεια εξουδετέρωσης του δικού της χημικού οπλοστασίου.


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus