Διυλιστήριο: Συρία: Η επικοινωνιακή προπαγάνδα δεν έχει τελειωμό - Έυθραυστες οι λυκοφιλίες.

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Συρία: Η επικοινωνιακή προπαγάνδα δεν έχει τελειωμό - Έυθραυστες οι λυκοφιλίες.

Γαλλία, Βρετανία και ΗΠΑ συμφώνησαν στην προώθηση ενός ισχυρού ψηφίσματος του ΟΗΕ που θα θέτει ακριβείς και δεσμευτικές ημερομηνίες για την απομάκρυνση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
Και οι τρεις χώρες, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τόνισαν ότι επιθυμούν διπλωματική επίλυση της συριακής κρίσης.

Σε συνάντηση που είχαν στο Παρίσι, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών ξεκαθάρισαν, ωστόσο, ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του καθεστώτος Άσαντ η στρατιωτική απειλή κάτα της Συρίας παραμένει ανοιχτή,όπως προβλέπεται στο κεφαλαίο 7 στο χάρτη του ΟΗΕ.

«Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι αυτή η συμφωνία να εφαρμοστεί άμεσα, ώστε να εξαλειφθεί διά παντός η χημική απειλή του καθεστώτος Άσαντ εναντίον του συριακού πληθυσμού και των γειτονικών χωρών», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.


Σε ανάλογο κλίμα και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος ανέφερε: «Δεν θα ανεχθούμε καμία υπεκφυγή για τίποτα λιγότερο από την πλήρη συμμόρφωση του καθεστώτος Άσαντ για τα όσα έχουν επιτευχθεί εδώ. Αν ο Άσαντ δεν συμμορφωθεί με τους όρους αυτής της συμφωνίας να είσαστε σίγουροι ότι όλοι έχουμε συμφωνήσει, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας ότι θα υπάρξουν συνέπειες».

Το κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ απειλεί να τινάξει στον αέρα τη ρωσοαμερικανική συμφωνία για τη Συρία.


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θεωρεί ότι οι ομόλογοί του από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία δεν έχουν κατανοήσει τους όρους.

«Το Κεφάλαιο 7 δεν αναφέρθηκε στις συζητήσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, το κεφάλαιο αυτό δεν υπάρχει στην τελική συμφωνία. Όμως οι εταίροι θέλουν να αλλάξουν τα όσα συμφωνήσαμε με τις ΗΠΑ. Δεν γίνονται έτσι οι δουλειές και πιστεύω ότι, παρά τις διακηρύξεις από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τα όσα συμφωνήσαμε, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι εταίροι», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σεγκέι Λαβρόφ ζήτησε επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο να καταβληθούν προσπάθειες για να εξαναγκασθούν οι αντίπαλοι του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να συμμετάσχουν στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία.

Χρήση σαρίν επιβεβαιώνουν οι επιθεωρητές, άγνωστο το ποιός φέρει την ευθύνη


«Πειστικές αποδείξεις» περί της χρήσης αερίου σαρίν στις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου επισημαίνουν στην έκθεσή τους οι επιθεωρητές του ΟΗΕ.

Ωστόσο, όπως προέβλεπε εξ αρχής η αποστολή των 14 ειδικών για τα γεγονότα στην Γκούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού, δεν καταλήγουν σε συμπέρασμα ως προς το ποιος φέρει την ευθύνη.
Όπως υπογραμμίζουν στην αναφορά τους «έχει γίνει εκτεταμένη χρήση από τα εμπλεκόμενα μέρη εναντίον του πληθυσμού, ανάμεσα τους και παιδιά, σε σχετικά ευρεία κλίμακα».

Μέσα στις επόμενες ημέρες η ρωσοαμερικανική συμφωνία για τη Συρία θα πάρει το δρόμο για το ΣΑ του ΟΗΕ. Το απόγευμα της Δευτέρας η Γενική Συνέλευση θα ενημερωθεί πάνω στο πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ για χρήση χημικών στη Συρία.

Πηγή:  Euronews
Eπιμέλεια: www.diulistirio.gr.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 1Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

1 Comment

comments powered by Disqus