Διυλιστήριο: Τα έξι σημεία της συμφωνίας ΗΠΑ – Ρωσίας για τη Συρία

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Τα έξι σημεία της συμφωνίας ΗΠΑ – Ρωσίας για τη Συρία

Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία καλούν τον Μπασάρ αλ-Άσαντ να συμμορφωθεί με οδικό χάρτη έξι σημείων για τα χημικά όπλα.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν πως πρώτο βήμα είναι ο καθορισμός του τύπου και της ποσότητας των φονικών όπλων και αμέσως μετά η επιβολή διεθνούς ελέγχου.

Το καθεστώς της Δαμασκού έχει περιθώριο μίας μόλις εβδομάδας για να προβεί σε πλήρη καταγραφή του χημικού οπλοστασίου.

Ουάσιγκτον και Μόσχα απαιτούν από τη Συρία να παραχωρήσει άμεσα πλήρη πρόσβαση στους επιθεωρητές του ΟΗΕ που θα διερευνήσουν τους αποθηκευτικούς χώρους.

Βασικό σημείο της συμφωνίας είναι πως τα χημικά όπλα πρέπει να καταστραφούν στο σύνολό τους, ακόμα κι αν χρειαστεί να μεταφερθούν εκτός Συρίας.

Όσο για το ενδεχόμενο μη συμμόρφωσης του Άσαντ, η συμφωνία παραπέμπει στο Κεφάλαιο 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπει μεταξύ άλλων και προσφυγή στη βία.

Η επιλογή της καθεστωτικής τηλεόρασης της Συρίας να μεταδώσει απευθείας τις δηλώσεις Κέρι – Λαβρόφ, ερμηνεύτηκε από αναλυτές ως ένδειξη πως ο Άσαντ προτίθεται να συνεργαστεί.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus