Διυλιστήριο: Δυσπιστία για το ευρώ

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Δυσπιστία για το ευρώ

Ο ευρωσκεπτικισμός εντείνεται στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, ενώ, ταυτόχρονα, αυξάνεται και η δυσπιστία απέναντι στο ευρώ, το ενιαίο νόμισμα, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις χώρες αυτές και πρόκειται να δημοσιευθεί αύριο Τρίτη στη γαλλική εφημερίδα Λα Κρουά.
Πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της τράπεζας Lehman Brothers που αποτέλεσε την αρχή της οικονομικής κρίσης, η πλειονότητα των Ευρωπαίων θεωρεί ακόμη ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θετικό αντίκτυπο, όμως, παντού αυξάνονται τα ποσοστά των ευρωσκεπτικιστών που θεωρούν ότι είναι κάτι "κακό": Στην Ισπανία έφτασε στο 37% (από 26% τον Ιούνιο του 2012), στη Γαλλία στο 43% (από 38% πέρσι), στη Γερμανία είναι 44% (από 36%) και στην Ιταλία 45% (από 39%).
Μειοψηφία παραμένουν και αυτοί που επιθυμούν την επιστροφή της χώρας τους στο εθνικό της νόμισμα και την εγκατάλειψη του ευρώ, όμως στις τρεις από τις τέσσερις χώρες έχει αυξηθεί ο αριθμός τους: Στη Γερμανία (43% σήμερα από 39%, τον Ιούνιο του 2012), την Ισπανία (38% από 25% πέρσι) και την Ιταλία (35% από 28%). Μόνο οι Γάλλοι φαίνεται να δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη στο ευρώ, αφού φέτος αυτοί που ζητούν να επιστρέψει η χώρα στο φράγκο ανέρχονται στο 33% ενώ πέρσι ήταν στο 35%.
Σχεδόν όλοι και στις τέσσερις χώρες ανησυχούν σοβαρά για τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος: 85% στη Γερμανία, 91% στη Γαλλία, 92% στην Ισπανία και 95% στην Ιταλία. Οι Γερμανοί, πάντως, εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι, σε σύγκριση με τους νότιους γείτονές τους: Μόνο το 31% πιστεύει ότι η χώρα θα μπορούσε να βιώσει μία κατάσταση ανάλογη με αυτήν της Ελλάδας έναντι του 54% των Γάλλων, του 56% των Ισπανών και του 58% των Ιταλών.
Μόνο το 37% των Γερμανών θεωρεί ότι η Ευρώπη "βρίσκεται ακόμη εν μέσω κρίσης" έναντι 66% των Ισπανών, 68% των Ιταλών και 69% των Γάλλων.
Επίσης, σχεδόν τέσσερις στους δέκα Γερμανούς (ποσοστό 39%) θεωρεί ότι η κρίση επηρεάζει "πολύ ή αρκετά την προσωπική ζωή τους". Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 79% για τους Γάλλους, στο 84% για τους Ισπανούς και στο 89% για τους Ιταλούς.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Ifop για λογαριασμό της εφημερίδας σε δείγμα 4.006 προσώπων, μοιρασμένων σχεδόν ισομερώς στις τέσσερις χώρες.
Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν, μέσω διαδικτύου, στο διάστημα από τις 29 Αυγούστου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus