Διυλιστήριο: Κυρ. Μητσοτάκης: κληρονόμησα και πρέπει να εφαρμόσω τη συμφωνία για απολύσεις.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Κυρ. Μητσοτάκης: κληρονόμησα και πρέπει να εφαρμόσω τη συμφωνία για απολύσεις.

Τη διαβεβαίωση ότι θα υλοποιήσει μέχρι κεραίας τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και τις συμφωνίες με τους δανειστές για αναδιαρθρώσεις, διαθεσιμότητα και απολύσεις, έδωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι το μήνυμα που έστειλε προς κάθε κατεύθυνση, και βέβαια προς την Τρόικα, ενόψει και του ερχομού των επικεφαλής της στη χώρα μας, αρχές Νοεμβρίου.

Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Ελλάδα θα γίνουν, επεσήμανε σε συνέντευξή του στην (γαλλόφωνη) βελγική εφημερίδα «Λιμπρ Μπελζίκ», με τίτλο «το πελατειακό κράτος εξυπηρετούσε πολλούς».
Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης «η λογική της τρόικας είναι ότι οι απολύσεις αποτελούν εργαλείο ανανέωσης του ανθρώπινου δυναμικού. Δεν υπέγραψα αυτή τη συμφωνία, την κληρονόμησα. Πρέπει, λοιπόν, να την εφαρμόσω. Οι απολύσεις θα γίνουν».

Και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για δέσμευση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι στους οποίους έχουν επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις θα πρέπει να αποχωρήσουν. Δημόσιες επιχειρήσεις θα κλείσουν. Όσοι δεν προστατεύονται πλέον από την ιδιότητά του δημοσίου υπαλλήλου θα χάσουν τη δουλειά τους. Είναι κάπως σαν εφαρμογή στρατιωτικού νόμου. Είναι δύσκολο και οδυνηρό για μια κοινωνία που έχει πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους, οι οποίοι προέρχονται όλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Η ελληνική κοινωνία το αποδέχεται, εφ’ όσον αυτές οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και οδηγήσουν σε βελτίωση της δημόσιας διοίκησης».

Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των δανειστών να προχωρήσει σε απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2014 (εκ των οποίων τους 4000 μέχρι το Δεκέμβριο του 2013), και να θέσει σε διαθεσιμότητα 25.000 δημοσίους υπαλλήλους έως το τέλος του 2013.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και στην ομιλία του, την Τρίτη, στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, με τίτλο «Ο δρόμος για την ανάπτυξη - Για μια δημόσια διοίκηση φιλική προς την επιχειρηματικότητα».

Ξεκαθάρισε για μια ακόμα φορά ότι θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και τις συμφωνίες με την τρόικα για διαθεσιμότητα και απολύσεις. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι για να επιτευχθούν  μεταρρυθμίσεις που θα μπορέσουν να αλλάξουν πραγματικά το πρόσωπο και την κουλτούρα της δημόσιας διοίκησης, «απαιτείται μια στροφή από τους ποσοτικούς στους ποιοτικούς στόχους. Αυτό απαιτεί ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο»...

Περισσότερο από 20% έχει μειωθεί το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου κατά την τελευταία τετραετία. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε, όπως δήλωσε ο υπουργός, από τη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ως αποτέλεσμα και αυτού, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013»…

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, των αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κκ. Αντόνιο Ταγιάνι και Μάρος Σέφκοβιτς, του υπουργού Εσωτερικών της Λιθουανίας (που ασκεί την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) κ. Νταΐλις Αλφόνσας Μπαρακάουσκας, καθώς και των ομολόγων του της Σουηδίας και της Ισπανίας.


Πηγή

http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus