Διυλιστήριο: Κ.Ι.Φ.Α.:Φιλί της ζωής στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Κ.Ι.Φ.Α.:Φιλί της ζωής στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας

Σε αμιγώς εθελοντική βάση, με συνέπεια και σταθερότητα, λειτουργεί από τις αρχές του 2013, σε καθημερινή βάση, το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας, στην οδό Κάνιγγος 33 και Στουρνάρη, στον  1ο όροφο. Το Κοινωνικό Ιατρείο δημιουργήθηκε από την Ανοιχτή Πόλη, τη δημοτική κίνηση που δραστηριοποιείται στην Αθήνα από το 2006 και εκπροσωπείται στο παρόν Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων από 4 δημοτικούς συμβούλους, µε επικεφαλής την Ελένη Πορτάλιου, ακτιβίστρια της αριστεράς , καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ. Είναι ένα συλλογικό δίκτυο έμπρακτης αλληλεγγύης στους αβοήθητους, εκτεθειμένους στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού συνανθρώπους μας. Μια ακτίνα φωτός στο μαύρο, σκληρό τοπίο της πλήρους εμπορευματοποίησης ακόμη και της ανθρώπινης ζωής.

Σκοπός του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Αθήνας, είναι η παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και φροντίδας υγείας σε ανασφάλιστους  πολίτες Έλληνες και αλλοδαπούς, οι οποίοι , σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν γίνονται δεκτοί στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αν αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος της θεραπείας ή των εξετάσεών τους.

Ταυτόχρονα, η δημοτική κίνηση διεκδικεί συνεχώς από το ΕΣΥ την κάλυψη των εξόδων των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, τα έξοδα διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων που χρειάζονται και την πρόσβαση στη νοσοκομειακή περίθαλψη. Συνεργάζεται με δίκτυο εξειδικευμένων εθελοντών υγειονομικών, ιδιωτών και νοσοκομειακών, για την ολοκλήρωση, επίσης δωρεάν , της διαγνωστικής και θεραπευτικής προσπέλασης, αλλά και της αποκατάστασης των ανασφάλιστων, όπου αυτή χρειάζεται.

Η δημοτική κίνηση κάνει έκκληση για οικονομική ενίσχυση που θα χρησιμοποιηθεί για τον εξοπλισμό του ιατρείου, του οδοντιατρείου και την αγορά των αναλώσιμων υλικών και των απαραίτητων φαρμάκων που θα χορηγούνται δωρεάν στους ασθενείς. Τονίζει επίσης πως φάρμακα που πλέον δεν τα χρειαζόμαστε, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα αν παραδοθούν στο Κοινωνικό Ιατρείο πριν λήξουν.

Τέλος, η Ανοιχτή Πόλη καλεί όλους τους υγειονομικούς να πλαισιώσουν το ιατρείο, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους ή να συνεργαστούν, ως εξωτερικοί συνεργάτες, εξετάζοντας χωρίς οικονομική επιβάρυνση τους ασθενείς, που θα παραπέμπονται κατόπιν συνεννόησης από το Κοινωνικό Ιατρείο.

ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ


Το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας έχει ανάγκη από τρεις εθελοντές-τριες για τη γραμματεία. Όποιος-α έχει ελεύθερο ένα πρωινό την εβδομάδα (11.00 - 14.00) και έχει διάθεση να βοηθήσει μπορεί να επικοινωνήσει στο 210 3802037.


Το Συντονιστικό Κοινωνικών Ιατρείων Φαρμακείων Αττικής καλεί σε πανελλαδική κινητοποίηση


Το Συντονιστικό Κοινωνικών Ιατρείων Φαρμακείων Αλληλεγγύης (ΚΙΦΑ) Αττικής αποτελείται από τους εξής φορείς: Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά, Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας, Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιστερίου, Κοινωνικό Ιατρείο Φυλής, Φαρμακείο Αλληλεγγύης στα Πατήσια, Κοινωνικό Ιατρείο Αγίας Βαρβάρας (υπό σύσταση), Κοινωνικό Δίκτυο Γιατρών Φαρμακοποιών Ιλίου και Αλληλέγγυο Κοινωνικό Φαρμακείο Ιλίου, Δίκτυο Γιατρών Κηφισιάς/ Ν.Ερυθραίας, Ψυχολογική στήριξη Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αρτέμιδας-Σπάτων "Μανώλης Γερανιός" και «Αλληλεγγύη για Όλους».

Το Πανελλήνιο Συντονιστικό Κοινωνικών Ιατρείων-Φαρμακείων αποφάσισε η Πέμπτη 17 Οκτώβρη να είναι μέρα πανελλήνιας κινητοποίησης κατά της απαξίωσης των δομών υγείας. Έχουν αποφασισθεί πανελλαδικά κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία με σκοπό την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων (ιατρών, λοιπού προσπικού) και τη συστράτευσή τους στον κοινό αγώνα. 

Ταυτόχρονα προβλέπονται δράσεις κατά του εισιτηρίου εισόδου αλλά και κάθε άλλης ανάλγητης συμπεριφοράς σαν αυτές που έχουμε ζήσει στο παρελθόν (παρακράτηση νεογένητου βρέφους για την εξασφάλιση εξόφλησης των νοσηλείων, κ.α.).

Παρουσίαση  των Κοινωνικών ιατρείων-φαρμακείων.


Υπάρχουν έξι Κοινωνικά ιατρεία. Στα τρία από αυτά λειτουργεί πλήρες οδοντιατρείο(44 οδοντίατροι), Στον ένα μόνο χρόνο λειτουργίας τους τα νούμερα είναι εντυπωσιακά
 






Από τα πρώτα Κοινωνικά Ιατρεία είναι αυτό του Ρεθύμνου. Συστάθηκε με σκοπό να παρέχει ιατρική φροντίδα στους μετανάστες. Με την πάροδο του χρόνο δεχόταν και Έλληνες, με αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο οι επισκέψεις Ελλήνων να είναι υπερδιπλάσιες των μεταναστών (1629 έναντι 651).

Όλες οι επισκέψεις, εξετάσεις, αλλά και οι φαρμακευτικές αγωγές είναι χωρίς χρέωση. Ως εκ τούτου, τα Κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία στηρίζονται αποκλειστικά στις δωρεές και στις προσφορές των πολιτών. Ούτε παίρνουν κάποια επιχορήγηση, ούτε από σπόνσορες δέχονται "βοήθεια". Η προσφερόμενη εργασία γίνεται αποκλειστικά από εθελοντές. Επίσης δεν εξαρτώνται πολιτικά από κομματικό φορέα.

Όλες οι αποφάσεις παίρνονται από τις γενικές συνελεύσεις των εθελοντών (γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και προσωπικού γραμματειακής υποστήριξης).

Θέλοντας να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προσφοράς, αυτής της σημαντικής δομής αλληλεγγύης παραθέτουμε τους πίνακες με τα γενικά στατιστικά στοιχεία από το Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας (επισκέψεις και θεραπείες) για τους μήνες Απρίλιο-Σεπτέμβριο 2013.
Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας -Γενικά στατιστικά στοιχεία - Φεβρουάριος / Σεπτέμβριος 2013
 
τα ραντεβού είναι οι ιατρικές πράξεις – περιστατικά
οι ασθενείς καταγράφονται βάσει του ατομικού τους φακέλου
κατά μέσο όρο ο κάθε ασθενής επισκέπτεται το ιατρείο 3,12 φορές είτε για την ίδια ασθένεια είτε για διαφορετική
στα στοιχεία θεραπείας καταγράφεται η θεραπεία όταν το νόσημα δεν χρειάζεται άλλη παρακολούθηση προς το παρόν, η παραπομπή εκτός ιατρείου όταν το νόσημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί στο ιατρείο ή η περαιτέρω παρακολούθηση του ασθενούς
Σημειώνουμε ότι τον Αύγουστο το ιατρείο λειτούργησε μόνο μια φορά την εβδομάδα και έως τα μέσα Σεπτεμβρίου με περιορισμένο αριθμό γιατρών
Πατώντας ΕΔΩ, μπορείτε να δείτε όλους τους πίνακες με τα στατιστικά στοιχεία.



www.diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus