Διυλιστήριο: To ΔΝΤ ήξερε από το 2010 πως το ελληνικό πακέτο είναι «καταδικασμένο»

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

To ΔΝΤ ήξερε από το 2010 πως το ελληνικό πακέτο είναι «καταδικασμένο»

-Στο φως απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της απόφασης -Πώς οι Ευρωπαίοι έπεισαν το Ταμείο να υπογράψει

Μια εντυπωσιακή αποκάλυψη φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «The Wall Street Journal» , η οποία δημοσιοποιεί απόρρητα έγγραφα που περιγράφουν τις έντονες αντιδράσεις των μελών του ΔΝΤ και τις εσωτερικές διαφωνίες στους κόλπους του Ταμείου αναφορικά με το επίμαχο πρόγραμμα για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το ΔΝΤ πίστευε πως το πρόγραμμα που τελικώς εγκρίθηκε για την χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας το 2010 ήταν εκ προοιμίου «καταδικασμένο» να μην πετύχει και επιπρόσθετα θα βάραινε υπερβολικά τους Έλληνες πολίτες χωρίς ουσιαστικά οφέλη.  Ωστόσο το στήριξαν υποκύπτοντας στις πιέσεις των Ευρωπαίων και δη των Γερμανών.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal τo 2010 προέκριναν μια νέα μείωση του χρέους της χώρας μας – με τη συμμετοχή του κρατικού, επίσημου φορέα, ήτοι κεντρικών τραπεζών και κυβερνητικών ταμείων. Αυτή η προοπτική απείλησε ακόμα και με ρήξη με τους Ευρωπαίους και πρωτίστως τους Γερμανούς που αντιδρούσαν σε μια τέτοια εξέλιξη ξεκαθαρίζοντας πως δεν ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι το τίμημα της σωτηρίας της Ελλάδας.

Tα έγγραφα που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα είχαν χαρακτηριστεί το 2010 ως «μυστικά» ή «άκρως απόρρητα» και δείχνουν πως σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, δηλαδή περισσότερες από 40 χώρες εκτός Ευρώπης, είχαν εγείρει ενστάσεις στο ελληνικό πακέτο.

Το δημοσίευμα γράφει χαρακτηριστικά:

«Πολλοί αντέδρασαν επειδή όλο το βάρος της επώδυνης προσαρμογής τοποθετήθηκε στους Έλληνες, χωρίς να ζητά τίποτα από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετοί υπέδειξαν ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μείωναν με κάποιο τρόπο το υπερβολικό βάρος χρέους της καταπονημένης χώρας»!

Η WSJ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας την άποψη αρκετών αξιωματούχων του ΔΝΤ που είχαν λάβει μέρος στις συζητήσεις της επίμαχης περιόδου. Ο τότε εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΝΤ, Αργεντίνος κ. Αντρές Περέιρα, δηλώνει πως: «η εναλλακτική μιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί επί τάπητος» και παραδέχεται πως υπό την πίεση της Ευρωζώνης εγκρίθηκε τελικώς ένα πακέτο που κατά τον ίδιο «ρίσκαρε απλώς την αναβολή και ίσως την επιδείνωση μιας αναπόφευκτης ελληνικής χρεοκοπίας».

Ενώ ένας άλλος αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε ευθέως πως: «η ελληνική διάσωση δεν ήταν ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωζώνη»!
Πηγή
http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 1Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

1 Comment

comments powered by Disqus