Διυλιστήριο: Νέα από τον κόσμο... με μια ματιά (9/11/13)

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Νέα από τον κόσμο... με μια ματιά (9/11/13)

ΕΥΡΩΠΗ

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας απαιτεί την επανεξέταση της συμφωνίας με το ΔΝΤ

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου, ζήτησε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
«Οι επιτευχθείσες συμφωνίες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ανάκαμψης της οικονομίας της Ρουμανίας» - δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ηγέτης της Ρουμανίας.
Το 2010, το ΔΝΤ χορήγησε στη Ρουμανία σταθεροποιητικό δάνειο ύψους 20 δις ευρώ, αλλά απαίτησε την έντονη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών, την αύξηση των φόρων και την πραγματοποίηση ευρείας κλίμακας ιδιωτικοποιήσεων στους κλάδους της ενέργειας, της εξόρυξης, της χημικής βιομηχανίας και άλλους.
η φωνη της Ρωσίας


Υποβάθμιση της Γαλλίας από τον Standard & Poors

Κατά μία βαθμίδα, από το ΑΑ+ στο AA, υποβάθμισε τη Γαλλία ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors εκτιμώντας πως η χώρα έχει χάσει τα περιθώρια χρηματοπιστωτικών ελιγμών και δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις εξαιτίας της διατήρησης υψηλού ποσοστού ανεργίας.
Η προοπτική που δίνει η αξιολόγηση του οίκου είναι «σταθερή», πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναμένεται η περαιτέρω τροποποίησή της βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα.
Αντιδρώντας έμμεσα στην υποβάθμιση, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως «θα επιβεβαιώσει την (οικονομική) στρατηγική» της Γαλλίας και τον δικό του «προσανατολισμό» σε μια συνάντηση με τους μεγάλους παγκόσμιους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων
tvxs


Οι Κροάτες επέστρεψαν στα Σκόπια 34 τόνους αγγούρια που περιείχαν δηλητήριο

Δύο μεγάλες παρτίδες αγγουριών από το νοτιοσλαβικό κράτος των Σκοπίων που εξήχθησαν στην Κροατία, επεστράφησαν λόγω της παρουσίας επικίνδυνων χημικών ουσιών, πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο, γράφει το σκοπιανό Σκάι επικαλούμενο δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας.
Στα αγγούρια ανιχνεύθηκε μεγάλη ποσότητα φυτοφαρμάκων κατόπιν χημικής ανάλυσης των αγγουριών από το ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα γεωργικά προϊόντα σφραγίστηκαν από τις τελωνειακές αρχές και εστάλησαν για καταστροφή.
Το κροατικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι η υγειονομική επιθεώρηση απαγόρευσε να τεθούν σε κυκλοφορία με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών.
Τα αγγούρια περιείχαν φυτοφάρμακα από 300 έως 500 τοις εκατό πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που προϊόντα διατροφής από τα Σκόπια δεν επιτράπηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει το δημοσίευμα, λόγω της χημικής μόλυνσης τους.
Τελευταία επιστροφή προϊόντων ήταν τον Νοέμβριο του 2010, όταν η Ιταλία επέστρεψε τόνους μήλων που είχαν υπέρμετρη ποσότητα φυτοφαρμάκων (dimethoate και omethoate).
άρθρα και σκέψεις

ΑΣΙΑ

Φιλιππίνες: πάνω από 1.000 τα θύματα του τυφώνα εκτιμά ο Ερυθρός Σταυρός

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές των ομάδων του Ερυθρού Σταυρού που έχουν σπεύσει στις πληγείσες περιοχές, πάνω από 1.200 άνθρωποι φαίνεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο στην παραθαλάσσια πόλη Τακλομπάν των κεντρικών Φιλιππίνων και στην νησιωτική επαρχία Σαμάρ. Κατοικίες, κτίρια και υποδομές της πόλης Τακλομπάν έχουν καταστραφεί. Το οδικό δίκτυο έχει εξαφανιστεί εξαιτίας της πλημμύρας.
Τα τηλεοπτικά συνεργεία καταγράφουν εικόνες βιβλικής καταστροφής και ανθρώπων που σε απόγνωση αναζητούν τους δικούς τους.
Συνεργεία διασωστών και ομάδες του στρατού επιχειρούν να προσφέρουν ανακούφιση στους πληγέντες, ενώ φόβοι εκφράζονται για το εύρος της καταστροφής που θα αποκαλυφθεί όταν αποτραβηχτούν τα νερά σε απρόσιτες, για την ώρα, περιοχές.
Ο τυφώνας Χαϊγιάν κατευθύνεται δυτικά προς το Βιετνάμ, όπου κάτοικοι και αρχές έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα.
Σύμφωνα με τις προγνώσεις, η ένταση του αναμένεται να δυναμώσει εκ νέου κατά το πέρασμά του από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
euronews


Τούρκος βουλευτής: Η Αγία Σοφία να γίνει τζαμί

Ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικού Κινήματος, Γιουσούφ Χαλατζόγλου, κατέθεσε στο Κοινοβούλιο, σχέδιο νόμου που αναφέρεται στο ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που τώρα είναι μουσείο, να μετατραπεί και πάλι σε τζαμί.
Ο Yusuf Halaçoğlu με την ιδιότητά του, ως αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του εθνικιστικού κινήματος της Καισάρειας, κατέθεσε την πρόταση χθες.
Ο Τούρκος βουλευτής τονίζει ότι με απόφαση της 7ης Νοεμβρίου 1934, ο ναός μετατράπηκε σε μουσείο, αλλά η απόφαση αυτή δεν έχει νόμιμη εγκυρότητα.
Το Σύνταγμα του 1924 και το σημερινό τουρκικό σύνταγμα, προβλέπουν ότι οι νόμοι και οι αποφάσεις πρέπει να εγκρίνονται από τον Πρόεδρο και να δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ώστε να έχουν νόμιμη ισχύ, υποστήριξε ο Χαλατζόγλου και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας δεν έγινε, και η απόφαση είναι «παράνομη».
άρθρα και σκέψεις

ΑΦΡΙΚΗ

Λιβύη: Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων ομάδων

Οι χειρότερες συγκρούσεις των τελευταίων μηνών μεταξύ ανδρών του στρατού, σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.
Σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας της χώρας, ομάδα ένοπλων ανδρών εισέβαλε την πόλη Μισράτα, ως αντίποινα για την δολοφονία ενός εκ των μαχητών της.
Δριμεία κριτική δέχεται η κυβέρνηση του Αλί Ζειντάν, που προσπαθεί να τηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις που λυμαίνονται την χώρα, μετά την απομάκρυνση του Μοαμάρ Καντάφι. “Θέλουμε η κυβέρνηση να πέσει σήμερα, αύριο είναι πολύ αργά. Χθες το βράδυ ήταν σαν να ζούσαμε σε ζούγκλα. Που είναι το κράτος; Δεν είδαμε κανέναν υπεύθυνο εδώ”.
Από τις συγκρούσεις ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 12 τραυματίστηκαν.
euronews

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus