Διυλιστήριο: Πανηγυρισμοί στο Ιράν οργή στο Ισραήλ μετά τη συμφωνία στη Γενεύη

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Πανηγυρισμοί στο Ιράν οργή στο Ισραήλ μετά τη συμφωνία στη Γενεύη

Το διυλιστήριο λέει: Απόφαση υψίστης σημασίας, το μόνο που μένει είναι να δούμε εαν το Ισραήλ την αφήσει να υλοποιηθεί...

Οι Ιρανοί υποδέχτηκαν τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ σαν ήρωα.
Μετά την ιστορική συμφωνία της Γενεύης οι Ιρανοί πανηγυρίζουν στην προοπτική η χώρα τους να βγει από τη διεθνή απομόνωση.

Θερμές χειραψίες και εναγκαλισμοί σηματοδότησαν το αίσιο τέλος των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων της Γενεύης για τα πυρηνικά της Τεχεράνης.

Οι υπουργοί Eξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για την οριστική διευθέτηση της κρίσης.

Η Τεχεράνη συναίνεσε στον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος, αρχικά για έξι μήνες, με αντάλλαγμα τη μερική άρση των οικονομικών κυρώσεων.

Στο επίκεντρο τέθηκαν οι επιμέρους πτυχές του κοινού σχεδίου δράσης.

«Τα κύρια στοιχεία της χαλάρωσης των κυρώσεων κρατούν σταθερές τις πωλήσεις του ιρανικού πετρελαίου και επιτρέπουν τον επαναπατρισμό 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από αυτές τις πωλήσεις, που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν σε έναν υπεράκτιο δεσμευμένο λογαριασμό», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Το μεγαλύτερο ποσό από τα περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά διαθέσιμα του Ιράν παραμένουν μη προσβάσιμα.

Η διεθνής κοινότητα δεσμεύεται να μην επιβάλλει νέες κυρώσεις όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ιράν να κατέχει πυρηνική ενέργεια αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

Από την πλευρά της, η Τεχεράνη δεσμεύεται να σταματήσει προσωρινά τον εμπλουτισμό ουρανίου πέραν του 5% και να μειώσει τα διαθέσιμα αποθέματα, με σκοπό να πείσει τη Δύση ότι δεν σκοπεύει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Παράλληλα δέχεται να συνεργαστεί με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και να αναστείλει τις δραστηριότητες των πυρηνικών της εργοστασίων.

Η ενδιάμεση συμφωνία στοχεύει στην σταδιακή οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Δύση και το Ιράν.

Για την επιτήρηση των όρων της συμφωνίας θα συσταθεί κοινή επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν μέλη της ομάδας 5+1 και του Ιράν.

Ισραήλ: «Ιστορικό λάθος» η συμφωνία της Γενεύης


Σε υψηλούς τόνους αντέδρασε το Ισραήλ στην ενδιάμεση συμφωνία της Γενεύης για τα πυρηνικά του Ιράν.

«Δεν δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις και διατηρούμε το δικαίωμά να υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα», δήλωσε ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου ο Μπένζαμιν Νετανιάχου.
«Αυτό που πέτυχαν στη Γενεύη δεν είναι μια ιστορική συμφωνία, είναι ένα ιστορικό λάθος. Σήμερα ο κόσμος έγινε πολύ πιο επικίνδυνος. Διότι το πιο επικίνδυνο καθεστώς στον κόσμο πραγματοποίησε ένα αποφασιστικό βήμα προς τη διατήρηση των πιο επικίνδυνων όπλων στον κόσμο», ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Το Τελ Αβίβ θεωρεί ότι η συμφωνία της Γενεύης και η χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων προσφέρει στην Τεχεράνη τον απαιτούμενο χρόνο για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το Ισραήλ έχει διακηρύξει ότι θα απαντήσει με στρατιωτικό χτύπημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ιράν από το 2007 έχει αρχίσει μια σειρά δολοφονιών , στην οποία 5 Ιρανοί επιστήμονες που συσχετίζονταν με το πυρηνικό πρόγραμμα και ένας ειδικός στον κυβερνοπόλεμο έχουν δολοφονηθεί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Οι Ιρανοί εικάζουν ότι πίσω από τις δολοφονίες κρύβονται η Ισραηλίτικες μυστικές υπηρεσίες.

Πληροφορίες από: euronews, sky news
Επιμέλεια: www.diulistirio.blogspot.gr
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus