Διυλιστήριο: Εφοπλιστές: Απειλούν να κατεβάσουν την Ελληνική σημαία .

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Εφοπλιστές: Απειλούν να κατεβάσουν την Ελληνική σημαία .

Αιτία η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει υποχρεωτικό χαρακτήρα και να διπλασιάσει το ποσό της εθελοντικής συνεισφοράς των εφοπλιστών

Λίγοι μήνες πέρασαν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, με αντιπροσωπεία Ελλήνων εφοπλιστών στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου υπό τυμπανοκρουσίες έδωσαν τα χέρια, για την καταβολή οικειοθελούς συνεισφοράς από μεριάς εφοπλιστών, ώστε να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης της χώρας.

Το αποτέλεσμα όμως ήταν αναντίστοιχο για τα κρατικά ταμεία, τόσο των προσδοκιών όσο και του θορύβου που δημιουργήθηκε, καθώς μερίδα των Ελλήνων εφοπλιστών δεν ανταποκρίθηκε. Τότε κάποιοι υποστήριξαν ότι το «εγχείρημα εθνικής σημασίας» -όπως το είχε χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός- αποδείχτηκε «φιάσκο».

Η κυβέρνηση τώρα, φαίνεται πως αποφάσισε να διασφαλίσει δια νόμου ότι οι Έλληνες εφοπλιστές δεν θα αποφύγουν και πάλι την «εθελοντική συνεισφορά τους». Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε συμφωνηθεί η εθελοντική καταβολή ποσού 140 εκατομμυρίων ευρώ στην επόμενη τριετία. Με τη διάταξη που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, προβλέπεται η επιβολή διπλάσιου φόρου για τα επόμενα τρία χρόνια, έως το 2016, σε όλες τις πλοιοκτήτριες εταιρείες, με στόχο την είσπραξη 300 εκατ. ευρώ.

Η εφοπλιστική κοινότητα, μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, έσπευσε να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της και να στείλει μήνυμα προς την κυβέρνηση, αφού «το βαπόρι δεν μπορεί να εγκλωβιστεί, γιατί δεν έχει σύνορα», σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά λόγια του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κ. Θεόδωρου Βενιάμη.

Ο κ. Βενιάμης, σύμφωνα με τα λεγόμενά του σε κυριακάτικη εφημερίδα, θεωρεί την απόφαση της κυβέρνησης απειλή και τονίζει με έμφαση πως «απειλείς κάποιον όταν μπορείς να τον εγκλωβίσεις». Ο λόγος δεν για την ενόχληση των εφοπλιστών δεν είναι οικονομικός, αλλά «έχει να κάνει με την αθέτηση μιας συμφωνίας από την πλευρά της κυβέρνησης».

Δια του προέδρου τους, οι Έλληνες εφοπλιστές σημειώνουν ότι ήταν δική τους πρωτοβουλία η «οικειοθελής αύξηση της φορολογίας των ναυτιλιακών εταιρειών στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης που πλήττει τη χώρα και καταλήξαμε σε μια συμφωνία που δεν επιδεχόταν τροποποιήσεων. Προς έκπληξη όλων όμως, στο νομοσχέδιο για τη φορολογία των ακινήτων, συμπεριελήφθη διάταξη που επιβάλλει δια νόμου την οικειοθελή προσφορά, διπλασιάζοντας τα ποσά φορολόγησης».

Ο κ. Βενιάμης καταλήγει με μια δήλωση, που έχει έντονη την οσμή απειλής: «Παρόμοιες καταστάσεις έζησαν πρώην ναυτιλιακές χώρες όπως η Αγγλία και η Νορβηγία που με ορισμένους νόμους που ψήφισαν, ελαφρά τη καρδία, έχασαν τη ναυτιλία τους».

Δηλαδή, οι Έλληνες εφοπλιστές καλούνται να συνεισφέρουν με ένα ελάχιστο μέρος από την κερδοφορία τους στη δυσχερή οικονομική κατάσταση τη χώρας και αντιδρούν επειδή η «εθελοντική» έγινε «υποχρεωτική» συνεισφορά και έτσι κάποιοι δεν θα διαφεύγουν των υποχρεώσεών τους. Χρησιμοποιούν δε και πάλι την απειλή ότι θα πάρουν τα πλοία τους από το εθνικό νηολόγιο και η Ελλάδα θα χάσει τη ναυτιλία της, τη στιγμή που απολαμβάνουν δεκάδες άλλες φοροαπαλλαγές, ενώ ο ελληνικός λαός υπερφορολογείται...

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus