Διυλιστήριο: Διαγραφή Κακλαμάνη από τον Σαμαρά

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Διαγραφή Κακλαμάνη από τον Σαμαρά

Δεκτό κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, μετά τη θύελλα στη συζήτηση που προηγήθηκε, έγινε μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο επικυρώθηκε η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας και ανοίγει ο δρόμος για το «πράσινο φως» του Eurogroup στην δόση των 10 δισ. ευρώ.

«Οι μόνιμοι καταστροφολόγοι αιφνιδιασμένοι από όσα καλά ήρθαν και έρχονται για την ελληνική οικονομία θέλουν να βυθίσουν την Ελλάδα στην ακυβερνησία. Δεν θα τους το επιτρέψουμε .

»Κάναμε ένα τεράστιο βήμα για την Ελλάδα του αύριο, για τα νέα παιδιά και τον ελληνικό λαό. Με μεγάλη δύναμη προχωράμε», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος της Βουλής μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Τι έγινε στην ονομαστική ψηφοφορία


Σε ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, τέθηκαν τα δύο εκ των τριών άρθρων από τα οποία αποτελείται το πολυνομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 που αφορά τη λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, καθώς και το άρθρο 2 που αφορά τις διατάξεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τις τράπεζες.

Το άρθρο 3 αφορά φορολογικές διατάξεις.

Αναλυτικά:


- Το άρθρο 1, πέρασε με 152 «ναι», από τους βουλευτές δηλαδή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν την κυβέρνηση, συν τους Ανδρέα Λοβέρδο και Χρήστο Αηδόνη, από τη Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα.

Δικαιολογημένα απόντες, ήταν δύο βουλευτές της πλειοψηφίας: Ο Ανδρέας Ψυχάρης της ΝΔ και η Αντζελα Γκερέκου του ΠΑΣΟΚ, που γνωστοποίησαν ότι θα υπερψήφιζαν το νομοσχέδιο.

Κατά ψήφισαν 135 βουλευτές, ενώ «παρών» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και «αντάρτης» υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, που όμως ψήφισε «ναι» στο άρθρο 2.

- Το άρθρο 2, συγκέντρωσε 151 ψήφους υπέρ και 136 κατά, γιατί το καταψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, προκαλώντας την οργή του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου.

Στο άρθρο αυτό, υπήρξε πάλι ένα «παρών», αυτή τη φορά από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, που είχε ψηφίσει «ναι» στο άρθρο 1.

Η διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη


Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρόεδρος της ΝΔ, γνωστοποίησε τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη, για τη διαφοροποίησή του στο άρθρο 1.

Ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε προς το προεδρείο, έγραψε εκείνη την ώρα την δήλωση διαγραφής του βουλευτή, την παρέδωσε στον γενικό διευθυντή της Βουλής, ο οποίος την παρέδωσε με την σειρά του στον προεδρεύοντα Γιάννη Τραγάκη για να την αναγνώσει στην Ολομέλεια.

«Δεν υποκύπτω σε πολιτικούς εκβιασμούς και δεν συμβάλλω στην καταστροφή κοινωνικών ομάδων, για να ωφεληθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του εσωτερικού και του εξωτερικού. Δεν νομοθετώ με εντολή της τρόικας», ήταν η πρώτη δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη, αμέσως μετά τη διαγραφή.

«Το άρθρο 1 είναι δόλιο, γιατί συνδυάζει την αποκατάσταση κάποιων αδικιών (πλεόνασμα) με την καταστροφή της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε στη δήλωσή του ο πρώην πλέον βουλευτής της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως «το άρθρο 1 πλήττει την καρδιά της ιδεολογίας της παράταξής μας, όπως την καθόρισε, το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτή την παράταξη και τις αρχές της δεν μπορεί να τις διαγράψει ο κ. Σαμαράς».

Εκρηξη Βενιζέλου για Παπανδρέου και Απ.Κακλαμάνη


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την αρνητική ψήφο που έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου στη διάταξη για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αλλά και για τη δήλωση «παρών» του Απόστολου Κακλαμάνη στο ίδιο άρθρο, δήλωσε τα εξής:

«H K.O του ΠΑΣΟΚ ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο.

»Το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή, χάρις στις τεράστιες προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ.

»Η ρύθμιση, ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αποτυπώνει το αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια.

»Κανένα άλλωστε μέλος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ούτε στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

»Δεν έχει συνεπώς κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές.

»Οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.

»Όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό»

Τι απάντησε τα ξημερώματα ο Γ.Παπανδρέου


Επιβεβαιώνοντας ότι η σφοδρή σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ θα έχει συνέχεια, στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας, το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση του πρώην πρωθυπουργού στον Βαγγέλη Βενιζέλο, στον οποίο κάνει ευθεία προσωπική επίθεση, χρησιμοποιώντας ακριβώς τα δικά του λόγια.

Αναλυτικά ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει:

«Πράγματι, οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση.

»Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε.

»Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί.

»Όλοι κρινόμαστε από την παράταξη και τον Ελληνικό λαό».

Απουσίασαν διαμαρτυρόμενοι δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ


Δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Βασίλης Οικονόμου δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία διαμαρτυρόμενοι αφενός για το ότι η κυβέρνηση συμπίεσε σε ελάχιστα άρθρα πολλές ρυθμίσεις και αφετέρου διότι ο Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τους βουλευτές του κόμματος χωρίς προηγουμένως να έχει ληφθεί απόφαση στα συλλογικά όργανα.

Η απουσία των δύο βουλευτών (που είχαν προτείνει το «παρών» για να μην ταυτίζεται η Αγίου Κωνσταντίνου με τον ΣΥΡΙΖΑ) αποδοκιμάστηκε από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία με ανακοίνωσή της σημείωνε ότι «η υπευθυνότητα των βουλευτών αποτελεί προαπαιτούμενο».

ΣΥΡΙΖΑ: «Εχασαν την εμπιστοσύνη του λαού»


Τέλος, μετά την ψηφοφορία, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του ανέφερε:

«Το σημερινό οριακό αποτέλεσμα κατά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου αποδεικνύει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση, κατά παράβαση κάθε έννοιας συνταγματικότητας και του κανονισμού της Βουλής, δεν θέλησε να κάνει δεκτή την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά του κ. Στουρνάρα για το μείζον θέμα των τραπεζών.

»Στην πραγματικότητα ούτε η κυβέρνηση ούτε ο κ. Στουρνάρας χαίρουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus