Διυλιστήριο: Ούτε λέξη για τις γερμανικές επανορθώσεις από τον Γιοακίμ Γκάουκ

Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014

Ούτε λέξη για τις γερμανικές επανορθώσεις από τον Γιοακίμ Γκάουκ

Μόνο το «ηθικό χρέος» αναλαμβάνουν οι Γερμανοί δηλώνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος. Αρκέστηκε να εκφράσει τη βαθιά του θλίψη για τις φρικαλεότητες εναντίον της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο.

Ούτε λέξη για την «ταμπακιέρα» από τον Γερμανό Πρόεδρο! Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας κ. Γιοακιμ Γκάουκ δήλωσε ότι η χώρα του αναλαμβάνει απλά το «ηθικό χρέος!» αποφεύγοντας να μιλήσει για το χρηματικό χρέος από τις βιαιότητες των Γερμανών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο κ. Γκάουκ αρκέστηκε στο να εκφράσει τη βαθιά του θλίψη για όσα έγιναν από τους ναζί κατά της Ελλάδας και μέχρι εκεί. Για τις γερμανικές αποζημιώσεις δεν θέλησε να πει απολύτως τίποτα. Το χρέος αυτό «δεν θέλουμε ούτε να το αρνηθούμε ούτε να το σχετικοποιήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επί της ουσίας δηλαδή, ο κ. Γκάουκ μας χάρισε τη βαθιά του θλίψη και ανέλαβε το ηθικό χρέος!

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση για το αν είναι βάσιμες οι γερμανικές επανορθώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο Γερμανός Πρόεδρος απάντησε: «Δεν θα ήθελα να συζητήσω εδώ για το νομικό ζήτημα σχετικά με τις επανορθώσεις, όμως επιτρέψτε μου να πω: Το ηθικό χρέος δεν θέλουμε ούτε να το αρνηθούμε, ούτε να το σχετικοποιήσουμε. Εφέτος θυμόμαστε την αρχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πριν από 75 χρόνια, τον οποίο ξεκίνησε η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία. Θέλω κατά την επίσημη επίσκεψή μου να υποκλιθώ με σεβασμό μπροστά στα θύματα που δολοφονήθηκαν από Γερμανούς».Παραδέχθηκε όλες τις φρικαλεότητες λέγοντας ότι: «Η Ελλάδα βίωσε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μία γερμανική κατοχή ιδιαίτερα βίαιη. Αυτός ο πόλεμος άφησε στην Ελλάδα βαθιές πληγές. Ελληνοεβραίοι θανατώθηκαν συστηματικά, αλλά και Έλληνες μη Εβραίοι τουφεκίστηκαν, απαγχονίστηκαν, θανατώθηκαν με κτηνώδη τρόπο, πολλοί Έλληνες πέθαναν από ασιτία», χωρίς όμως να μπει στην ουσία του θέματος.

Ο κ. Γκάουκ με... αριστοτεχνικό τρόπο «πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα» λέγοντας ότι η γερμανική κοινή γνώμη δεν είναι επαρκώς ενημερωμένη για τα εγκλήματα σε βάρος τη Ελλάδας και συνεπώς – όπως είπε - πρέπει να γίνει μια εκστρατεία ενημέρωσης μέσω εκθέσεων, ανταλλαγής απόψεων στο πλαίσιο της επιστήμης της Ιστορίας, μέσω ενός αρχείου μαρτυριών της εποχής για τους καταπιεσμένους και τους αντιστασιακούς.

Αντί δηλαδή να τεθεί επί τάπητος το θέμα των επανορθώσεων η Γερμανία προτείνει να κάνουμε συνέδρια με ιστορικές θεματικές που να περιγράφουν τον πόνο που έζησε η χώρα μας το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο σε επίπεδο... φιλοσοφικών συζητήσεων.


Η άποψη του κ. Γκάουκ καταδεικνύει περίτρανα τον τρόπο με τον οποίο οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν την χώρα μας, αφού νομίζουν ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς στους οποίους μοιράζουν καθρεφτάκια.

Είναι βεβαίως φυσικό επόμενο ότι κατά τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε και η Ελλάδα να εκφράσει τη «βαθιά θλίψη» της για τα δάνεια τα οποία οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι έχουμε λάβει από τις αγορές και τους μηχανισμούς της Ε.Ε. , να μην πληρώσει απολύτως τίποτα από εδώ και στο εξής και να αναλάβει το «ηθικό χρέος»!

Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus