Διυλιστήριο: «Μια τρύπα μες στο γάλα» η αλλαγή της διάρκειας ζωής από 5 σε 7 ημέρες

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

«Μια τρύπα μες στο γάλα» η αλλαγή της διάρκειας ζωής από 5 σε 7 ημέρες

Η αρχική πρόταση του υπ. Ανάπτυξης, βασισμένη στις συστάσεις του ΟΟΣΑ προέβλεπε ότι η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος δεν θα καθορίζεται από το κράτος, αλλά από τον παραγωγό αναλόγως της μεθόδου παστερίωσης που χρησιμοποιεί. Η ρύθμιση που τελικά υιοθετήθηκε είναι απλώς η αύξηση της μέγιστης διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από τις πέντε στις επτά ημέρες.

Πολύ κακό για το τίποτα. Στη φράση αυτή αποτυπώνεται ίσως με τον καλύτερο τρόπο η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά γάλακτος ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση του περίφημου πολυνομοσχεδίου για τις αλλαγές σε ό,τι αφορά τη διάρκεια ζωής του εν λόγω προϊόντος και σε σειρά άλλων αγορών, διαδικασία η οποία έφτασε να απειλεί την κυβερνητική συνοχή και προκάλεσε την παραίτηση ενός αναπληρωτή υπουργού. Ηδη, το γάλα με διάρκεια ζωής έξι ή επτά ημερών τόσο των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών όσο και ιδιωτικής ετικέτας βρίσκεται στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, όμως οι τιμές παραμένουν ακριβώς οι ίδιες με αυτές που είχαν τα προϊόντα φρέσκου γάλακτος όταν η διάρκεια ζωής ήταν έως 5 ημέρες.

Ειδικότερα, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ βρίσκεται ήδη παστεριωμένο γάλα διάρκειας 7 ημερών των εταιρειών Vivartia (Δέλτα), Μεβγάλ και Ολυμπος, ενώ αντιθέτως εξακολουθεί να έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες το παστεριωμένο γάλα της ΕΒΟΛ και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Για την ώρα καμία εταιρεία δεν έχει προχωρήσει στην παραγωγή του λεγόμενου «γάλακτος ημέρας». Πρόκειται για το παστεριωμένο γάλα που συσκευάζεται εντός 24 ωρών από την άμελξη χωρίς να έχει υποστεί διαδικασία θέρμισης και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες.

Από την έρευνα που έκανε η «Κ» προκύπτει ότι το γάλα με διάρκεια ζωής 7 ημερών πωλείται στην ίδια ακριβώς τιμή με αυτή που είχε όταν η διάρκεια ζωής βάσει του νόμου ήταν μέχρι 5 ημέρες. «Θα μπορούσαμε να έχουμε αυξήσει την τιμή λιανικής, διότι έχει αυξηθεί η τιμή παραγωγού τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς», υποστηρίζουν τα στελέχη της γαλακτοβιομηχανίας. «Αντ’ αυτού η τιμή έχει διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και οι καταναλωτές μπορούν να καταναλώσουν το γάλα για δύο επιπλέον ημέρες», προσθέτουν. Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) η μέση τιμή αγελαδινού γάλακτος ήταν τον Μάρτιο του 2014 0,446 ευρώ/λίτρο από 0,449 ευρώ/λίτρο τον Φεβρουάριο και 0,45 ευρώ/λίτρο τον Ιανουάριο, παρουσιάζει δηλαδή μια σταδιακή αποκλιμάκωση, η οποία έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2013.

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στις συσκευασίες το γάλα είναι ελληνικής προέλευσης, αφού η αγορά με τη ρύθμιση όπως τελικά ψηφίστηκε, παρέμεινε στην ουσία «κλειστή». Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, βασισμένη στις συστάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προέβλεπε ότι η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος δεν θα καθορίζεται από το κράτος, αλλά από τον παραγωγό αναλόγως της μεθόδου παστερίωσης που χρησιμοποιεί. Υπό την απειλή της μη υπογραφής του νομοσχεδίου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη και τον κίνδυνο καταψήφισης του νομοσχεδίου, η ρύθμιση που τελικά υιοθετήθηκε είναι απλώς η αύξηση της μέγιστης διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από τις πέντε στις επτά ημέρες. Ακριβώς αυτός ο περιορισμός εξακολουθεί να μην αφήνει το πεδίο ελεύθερο στις εισαγωγές, κάτι που πιθανώς θα προκαλούσε αύξηση του ανταγωνισμού στην εν λόγω αγορά και μείωση των τιμών λιανικής που υποτίθεται ότι ήταν και το βασικό ζητούμενο της μεταρρύθμισης. Ακόμη και οι συσκευασίες παραμένουν οι ίδιες, καθώς οι εταιρείες κάνοντας χρήση της μεταβατικής περιόδου (τελειώνει στις 7 Ιουνίου) δεν τις έχουν αλλάξει. Από την έρευνα της «Κ» διαπιστώσαμε ότι μία εταιρεία αναγράφει στις συσκευασίες, κάτω από την ημερομηνία λήξης, τη διάρκεια ζωής του γάλακτος και σε αριθμό ημερών, για παράδειγμα «γάλα 7 ημερών». Πολύ κακό για το τίποτα, λοιπόν, ή για να παραφράσουμε τη γνωστή έκφραση «μια τρύπα στο... γάλα».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα που σαν κυβέρνηση έχουμε υπογράψει με το ΔΝΤ, αν δεν μειωθεί η τιμή του γάλακτος θα έχουμε πλήρη απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Αυτό σημαίνει αυτόματα, πως μία Ολλανδική εταιρεία, θα μπορεί αυτόματα να θεωρεί φρέσκο γάλα, το γάλα των 15 ημερών και να το εισάγει με πολύ χαμηλή τιμή στην εγχώρια αγορά.
http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus