Διυλιστήριο: Ξανά στο τραπέζι η έξοδος από την ευρωζώνη «Διπλή βόμβα» από Σόιμπλε και ΔΝΤ για νέο μνημόνιο !!!

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Ξανά στο τραπέζι η έξοδος από την ευρωζώνη «Διπλή βόμβα» από Σόιμπλε και ΔΝΤ για νέο μνημόνιο !!!

Διπλή «βόμβα» Σόιμπλε και ΔΝΤ «ταρακούνησε» το Μαξίμου: Σε μια περίοδο που η ελληνική πλευρά «καλλιεργεί» την αίσθηση πως επίκειται μείωση φόρων και ότι δεν υπάρχει ανάγκη νέου μνημονίου, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών -κυρίως- έσπευσε να τραβήξει τα «γκέμια», δηλώνοντας… τα αντίθετα!

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφερε και πάλι στο τραπέζι την «κουβέντα» για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, θέλοντας να τονίσει την σημασία της συνέχισης των σκληρών μεταρρυθμίσεων και μίλησε και για την ανάγκη ενός νέου δανείου.

Κάτι βεβαίως που έσπευσε να εκμεταλλευτεί η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζοντας τους τόνους: Μιλώντας, στο περιοδικό Focus ο γερμανός υπουργός τόνισε ότι κατανοεί τη μεγάλη επιβάρυνση που επιφέρουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά υποστήριξε ότι ο λαός πρέπει να περάσει από αυτή τη διαδικασία αν η χώρα θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

Η Αθήνα επιχείρησε άμεσα να «σβήσει την φωτιά»: Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία επισήμως απαντά στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων περί μετεκλογικής «επιστροφής στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα», αλλά επί της ουσίας αποτελεί την αντίδραση της Αθήνας στις τελευταίες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Βάσει της ανακοίνωσης, η χώρα μας δεν θα χρειαστεί τρίτο μνημόνιο και νέα μέτρα λιτότητας, ενώ υπογραμμίζει την προσήλωση της κυβέρνησης στη μείωση των φορολογικών βαρών, επισημαίνοντας: «Εργαζόμαστε συστηματικά για την ελάφρυνση των βαρών του ελληνικού λαού».

Για το θέμα της εξόδου από την ευρωζώνη που έθεσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Αθήνα απαντά πως «το ερώτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχει απαντηθεί οριστικά και αμετάκλητα και έχει περάσει μέσα από τις αιματηρές οικονομίες και θυσίες του ελληνικού λαού».

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τυχόν πρόσθετη βοήθεια θα είναι μικρότερη των 10 δισ. ευρώ. «Το ύψος του ποσού θα το δούμε όταν θα πρόκειται να ληφθεί μια απόφαση… Μάλλον θα πρόκειται για ένα σαφώς χαμηλότερο ποσό, σε σχέση με τα δύο πρώτα προγράμματα, άρα μάλλον για ένα μονοψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Πρόσθεσε δε ότι «το χρέος της Ελλάδας, σύμφωνα με τις προγνώσεις της τρόικας, θα φτάσει το 2022 σε ένα επίπεδο που θα μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμο. Γι' αυτό ενδεχομένως η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμα μία φορά περιορισμένη βοήθεια. Προϋπόθεση θα ήταν βεβαίως να συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Την ίδια ώρα, για χρηματοδοτικό κενό περί τα 13 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016 κάνει λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση του ΔΝΤ, που αποτέλεσε τη βάση για να εγκριθεί την περασμένη Παρασκευή η εκταμίευση διπλής δόσης ύψους 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Το Ταμείο φέρεται να «πριμοδοτεί» τη λύση του τρίτου δανείου από την ευρωζώνη προκειμένου να καλυφθεί το κενό αυτό, καθώς τα στελέχη του δεν βλέπουν με καλό μάτι την αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ που απομένουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ως «μαξιλαράκι» ασφαλείας για τις εγχώριες τράπεζες.

Ωστόσο, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, όπως είναι γνωστό και έχει δεχθεί και το τελευταίο Eurogroup, είναι καλυμμένες μέχρι τα μέσα του 2015. Για την περίοδο 2015-2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της τραπεζικής δοκιμασίας που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Με την επισήμανση αυτή καθίσταται σαφές ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει την αξιοποίηση των διαθεσίμων του ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, εφόσον τα stress tests της ΕΚΤ δείξουν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει, άλλωστε, ότι το εν λόγω κενό είναι μικρότερο των 10 δισ. ευρώ και δεν θα απαιτήσει τη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης. Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομικών, «η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο εκείνων των μεταρρυθμίσεων που είναι σε όφελος του ελληνικού λαού, δηλαδή που αυξάνουν το εθνικό προϊόν, ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας και μειώνουν τις τιμές καταναλωτή, διευκολύνοντας έτσι και την πρόσβασή της στις διεθνείς χρηματαγορές χωρίς ανάγκη νέων μνημονίων και μέτρων λιτότητας».

Στην ανακοίνωσή του για την έγκριση της δόσης των 3,4 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας την περασμένη Παρασκευή το ΔΝΤ συνόδευσε τους επαίνους για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής με απαιτήσεις για «πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους μέσα από μόνιμα και υψηλής ποιότητας μέτρα», επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, εντατικοποίηση της απελευθέρωσης της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών και αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

Η κριτική ήταν άμεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητων Ελλήνων, και του ΚΚΕ, δυστυχώς όχι όμως από την Χρυσή Αυγή.
http://diulistirio.blogspot.gr/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus