Διυλιστήριο: Ανοίγουν «παράθυρο» για αθώωση των πρωτοπαλίκαρων της Χρυσής Αυγής

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Ανοίγουν «παράθυρο» για αθώωση των πρωτοπαλίκαρων της Χρυσής Αυγής

Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν πως στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση για αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, αυτό θα σημάνει αμνηστία για τους χρυσαυγίτες οι οποίοι βαρύνονται με το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

«Παράθυρο» για την αθώωση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής εκτιμάται ότι ανοίγει η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για αλλαγές στο άρθρα του Ποινικού Κώδικα τόσο για την κατάργηση των ισοβίων του ν.1608/50 περί καταχραστών, αλλά του άρθρου 187 που θέτει ως προϋπόθεση για την στοιχειοθέτηση του αδικήματος της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης τον προσπορισμό οικονομικού οφέλους.

Η εν λόγω τροπολογία αλλάζει άρδην στο σκηνικό για την τιμωρία των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής. Η πρόταση αυτή εκτιμούν δικαστικοί κύκλοι σε περίπτωση που υιοθετηθεί, ισοδυναμεί με αμνηστία για τους χρυσαυγίτες οι οποίοι βαρύνονται με το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Κύκλοι του Υπουργείου Δικαισύνης πάντως, σημειώνουν, ότι οι προτάσεις των επιτροπών δεν υιοθετούνται κατ” ανάγκη και δεν είναι δεσμευτικές για τον Υπουργό. Με τον τρόπο αυτό αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η επίμαχη πρόταση να μείνει μόνο στα χαρτιά και να μη μπορέσει τελικά να περάσει.

Ανάλογος θόρυβος έχει προκληθεί και για το ν.1608/50 αφού η πρόταση της επιτροπής είναι η κατάργηση των ισόβιων (και επιβολή ποινής μέχρι 20 χρόνια) για τους καταχραστές του δημοσίου σε περίπτωση που καταδικαστούν για απιστία ή υπεξαίρεση μεγάλων ποσών. Δικαστές και εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι εάν περάσει μία τέτοια διάταξη θα δώσει συγχωροχάρτι σε δεκάδες ανοιχτές δικογραφίες διασπάθισης δημόσιου χρήματος, αφού θα πρόκειται για ευνοϊκότερο από τον προηγούμενο νόμο και θα έχει αναδρομική ισχύ.


http://diulistirio.blogspot.gr/


Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει με ένα
στη σελίδα μας.



Το Διυλιστήριο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους.

Στο Διυλιστήριο δημοσιεύεται κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφέρει ελεύθερα τις απόψεις του, οι οποίες εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

  • 0Blogger Comment
  • Facebook Comment
  • Disqus Comment

Αφήστε το μήνυμά σας

Δημοσίευση σχολίου

comments powered by Disqus